Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

FOTO! Ministrul Nelu Tătaru a văzut, a evaluat și a plecat

Evaluări peste evaluări, și nicio soluție concretă. Cam acesta este rezultatul vizitei de astăzi a ministrului Nelu Tătaru la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani. N-am aflat nici când va fi pus în funcțiune aparatul Real Time PCR care a zăcut într-o debara a spitalului, și nici ce se va întâmpla cu bolnavii de la TBC pe care conducerea liberară a Spitalului Județean Focșani i-a plimbat cu vorba încă de la sfârșitul săptămânii trecute prin mai multe zări necunoscute.

Am văzut… pentru a vedea

De ce a venit ministrul Sănătății din nou la Focșani? Să vadă pentru… „a vedea”. „Astăzi am venit la Spitalul Județean, am văzut stația de Ambulanță, secția de Boli Infecțioase tocmai pentru a vedea gradul de ocupare, pentru a vedea adresabilitatea de primiri urgențe și pentru a vedea dacă spitalul este pregătit pentru patologiile non-covid în condițiile în care a găzduit patologie covid, dacă sunt circuitele, dacă avem dotările și dacă, în viitorul apropiat, în condițiile în care și noi, și populația civilă respectăm niște reguli și niște recomandări, putem trece la o patologie non covid”, și-a început discursul Nelu Tătaru.

După ce a tot văzut, Nelu Tătaru a trecut la evaluări: „Am evaluat secția de Boli Infecțioase; după cum știți, există în județul Vrancea și acel focar la Dumbrăveni, rămâne să gestionăm tot ce înseamnă Focșani, Dumbrăveni și Adjud, ca și spital, cu ajutorul, deocamdată, și a spitalelor din jur, cum este spitalul din Bârlad sau spitalul din Tecuci, pentru a putea gestiona cazurile de covid. Sper ca în perioada următoare, după ce avem distața oarecare de 7/10 zile de la a treia perioadă de relaxare să revenim ca și număr de cazuri într-un context în scădere”, a mai spus acesta.

Relocarea secției TBC pusă pe lista de așteptare

Ministrul a adus în discuție și relocarea secție TBC însă, la fel, fără soluții concrete. „Fiecare spital are protocoale de transfer pentru orice patologie cu spitalele din jur sau clinicile universitare, ține doar de managementul acelor spitale. Am înțeles că s-a solicitat, din partea administrației locale tocmai pentru a putea renova acea clădire.

Am solicitat și DSP-ului, și Spitalului Județean să găsească o locație unde pot fi transferați acești pacienți ținând cont că este o patologie totuși diferită de restul patologiiilor, o patologie de TBC și atunci trebuie să avem grijă unde ducem acești pacienți. Deocamdată, până nu găsim un loc, nu putem transfera acei pacienți.

Trebuie să ajungem să ne obișnuim cu această transmitere comunitară

Aceasta ar fi soluția văzută de ministrul Sănătății la momentul actual. Totodată, Nelu Tătaru a mai spus că se ia în calcul externarea pacienților covid asimptomatici doar în cazul în care numărul îmbolnăvirilor cu acest virus va fi în scădere: „Trebuie să ajungem să ne obișnuim cu această transmitere comunitară dar subliminală, nu accentuată și nu cu creșteri sporadice de cazuri. (…) Avem în acest moment discuții, avem niște recomandări pe care le-am făcut. Sunt patologii care pot fi concomitente și atunci, chiar dacă ești asimptomatic, în cadrul unor patologii concomitente, trebuie tratate cu mai multă atenție.

Dar evaluarea la a 7-a, a 8-a zi, cu un test și externarea la 10 zile, rămân perspectivele noastre, dar în condițiile în care vom constata că avem un număr în scădere de cazuri. Nu putem gestiona returnarea către domiciliu sau în societate a unor cazuri confirmate pozitive în contextul în care avem un număr crescut de cazuri în acest moment.”

Când va fi pus în funcțiune aparatul Real Time PCR?

Un reporter i-a adus la cunoștință ministrului Sănătății faptul că Marian Oprișan, Președintele Consiliului Județean Vrancea, i-a cerut astăzi, în mod public, demiterea conducerii spitalului județean și a DSP-ului în contextul creșterii numărului de cazuri și a faptului că aparatul Real Time PCR încă nu a fost pus în funcțiune. Răspunsul primit a fost unul evaziv bazat pe… aceleași evaluări fără soluții: „Creșterea numărului de cazuri n-a fost numai la Vrancea, creșterea numărului de cazuri este în toată țara. În ultimele zile, cam toate județele au fost afectate de acest număr de cazuri. Am vrut să fac o evaluare atât a DSP-ului, cât și a spitalului, am discutat și vizavi de acel Real Time PCR, voi face și niște evaluări și deciziile vor fi în concordanță și cu evoluția, dar și cu necesitatea acestui spital”, a spus Nelu Tătaru.

Ministrul a continuat apoi prin a lăuda conducerea militară care „nu a făcut decât să gestioneze o situație de criză în care, după cum știți și dumneavoastră, personalul era la limită, aveam o conducere care nu avea capacitatea să poată coordona activitatea medicală; s-au refăcut circuite, s-au refăcut activitățile medicale din secții și a fost predată conducerea către un management civil”.

Cât despre actuala conducere, Nelu Tătaru a spus doar că: „Activitatea decurge normal la acest moment, eu sper să decurgă și în continuare. De altfel am atras și atenția astăzi că spitalul este o unitate medicală în slujba pacientului, nu vreau să văd cozi pe la poartă, nu vreau să văd cozi la ușă, activitatea medicală trebuie să se reia, chiar dacă suntem într-un context covid, trebuie să avem grijă de patologia non-covid”.

Și a plecat. O nouă vizită a ministrului Sănătății, fără soluții, s-a încheiat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?