Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Alegeri cu scandal la Obștea satelor Vidra și Tichiriș

Alegeri cu scandal la Obștea satelor Vidra și Tichiriș unde duminică, 21 iunie, este programată Adunarea generală extraordinară. În mod obișnuit, această procedură, normală la o obște de moșneni, nu ar trezi atât de multe acuzații de nelegalități însă situația de la Obștea Vidra Tichiriș și întrebarea de pe buletinul de vot, referitoare la reconfirmarea președintelui Obștii, ridică semne de întrebare asupra onestității intențiilor pe care le are conducerea acesteia.

Situația este tensionată în primul rând deoarece oamenii nu și-au primit dividendele în ultimii ani dar și din cauza modului în care este condusă obștea. Anul trecut, membrii Consiliului de Administrație și-au dat demisiile în încercarea de a-l determina pe președintele Obștii, Bogdan Mărica, să organizeze o Adunare Generală în care să fie aleasă noua conducere. Însă nu s-a întâmplat nimic. Abia în luna martie a acestui an a fost organizată o Adunare Generală Extraordinară însă doar pentru alegerea celor patru membri ai Consiliului de Administrație, nu și pentru președinte.

Surprinzător, o întrebare de pe buletinul de vot se referea la reconfirmarea și împuternicirea lui Bogdan Mărica pentru a depune la judecătorie documentele pentru validarea noului Consiliu. Însă la alegerile din 8 martie nu a fost îndeplinit cvorumul decât într-un singur sat, la Scafari. La Tichiriș și Vidra nu au venit suficienți obșteni pentru a fi întrunit cvorumul necesar. Ulterior a intervenit starea de urgență iar adunările publice nu au mai putut fi organizate. O ciudățenie este faptul că, duminică, aceste alegeri sunt organizate doar în satele Tichiriș și Vidra, argumentul președintelui Obștii fiind că la Scafari a fost îndeplinit cvorumul la adunarea din luna martie. Acest motiv este ilar, deoarece membrii din Consiliul de administrație nu sunt aleși pentru fiecare sat, ci pentru obște în integralitatea ei. „Este legal deoarece alegerile se organizează pe fiecare sat”, ne-a spus Bogdan Mărica.

Una dintre nemulțumirile membrilor obșteni referitoare la alegerile de duminică se referă la întrebarea privind reconfirmarea președintelui. Oamenii spun că, de fapt, este un subterfugiu prin care Bogdan Mărica vrea să rămână încă un mandat în funcție. Ei acuză faptul că mandatul acestuia este expirat de anul trecut și, dacă ar fi fost corect, trebuiau organizate alegeri și pentru funcția de președinte. „Alegerile desfășurate dumincă la Obștea Vidra -Tichiriș, nu sunt în cadrul legal pentru următoarele motive: 1. Sunt organizate de un ex-Președinte, deoarece mandatul îi este expirat din luna septembrie 2019. La acel moment a vrut să organizeze alegeri pentru desemnarea unei noi conduceri dar într-un înterval orar de prezentare la vot între 9-12. Aceste ore au fost modificate prin Decizia Tribunalului Vrancea în sensul că, prin dispozitiv s-a stabilit un înterval orar între 9-21. În consecința acestei hotărâri judecătorești domnul jurist MARICA B. le-a anulat de tot în loc să se conformeze dispozițiilor legale. 2. În mod nelegal, în aceste momente ex-ul Președinte se folosește de o decizie definitivă a Tribunalului Vrancea precum că mandatul Președintelui ar fi de trei ani, termenul curgând din anul 2017. Aceste afirmații adresate membrilor obșteni sunt false pentru că vorbim de doua instituții diferite. Pe o parte, Președintele este ales prin vot secret pe un buletin separat iar pe de altă parte, membrii CA sunt aleși pe alt buletin de vot. Plecând de la acest raționament Președintele face parte din CA dar nu este ales dintre membrii săi. 3. O altă anomalie este prezentată sub forma plății dividendelor dacă obștenii se vor prezenta la vot. Dar în anul 2018 -2019 când OBȘTEA a avut o conducere validă, plata dividentelor nu s-a acordat cu toate că masa lemnoasă a fost vândută. 4. Reconfirmarea președintelui pe buletinul de vot este o mască prin care se dorește de către dumnealui însușirea unui nou mandat de doi ani fără a respecta principiul contradictorialității și fără a da posibilitatea altor obșteni să se înscrie în cursa pentru Președinte de Obște”, a arătat unul dintre membrii Obștii, Sergiu C..

Prelungirea din reconfirmare

Președintele Obștii, Bogdan Mărica, spune că reconfirmarea în funcție este doar pentru o perioadă limitată și că nu ar fi vorba de un nou mandat. „Este o reconfirmare până la organizarea alegerilor deoarece este nevoie de asigurarea continuității”, ne-a spus Bogdan Mărica. Acesta a precizat că alegerile pentru funcția de președinte ar urma să aibă loc la sfârșitul acestui an. Totuși, obștea nu va avea un nou președinte până când nu sunt parcurși toții pașii legali, deoarece ar mai putea exista contestații iar noua conducere trebuie înregistrată la judecătorie. În aceste condiții, un posibil scenariu ar fi cel în care alegerile au loc în această toamnă și funcția de președinte este câștigată de altă persoană decât Bogdan Mărica. Alegerile sunt contestate de către acesta, care ar urma să rămână la conducera Obștii până la o decizie definitivă a instanțelor de judecată.

Unul dintre membrii obșteni consideră că justificările lui Bogdan Mărica suferă de o fractură. „Dacă dumnealui se laudă că are mandat până în acest an, de ce mai are nevoie de o reconfirmare din partea noastră? Dacă este președintele Obștii înseamnă că poate depune documentele pentru calidarea noilor consilieri. Însă ne cere să îl reconfirmăm ceea ce înseamnă că nu este președinte și atunci ar fi trebuit să organizeze alegeri și pentru funcția de președinte”, ne-a spus un alt membru obștean din Vidra.

De altfel, ambiguitățile se mențin în anunțul prin care Bogdan Mărica îi convoacă pe membrii obșteni. Astfel, în anunțul de pe facebook, sunt convocați membrii obşteni din satele Vidra şi Tichiriş „în vederea alegerii noilor membri ai Consiliului de Administraţie pentru a marca şi vinde cantitatea de 11.700 mc masă lemnoasă pe fir și pentru a se PLĂTI DIVIDENTELE pe anii 2018 şi 2019, activitate pentru care este obligatorie şi necesară prezenţa dvs. la vot”. Din această formulare ar reieși că ar urma să fie plătite dividendele pentru ultimii doi ani, însă nici pomeneală de așa ceva. Bogdan Mărica ne-a confirmat că nu se plătesc dividendele deoarece obștea nu are bani. Abia dacă vor fi aleși cei patru membri ai Consiliului ar urma să fie marcat lemnul, să fie vândut, și ulterior să fie date dividendele.

Obștea fără bani

Monitorul de Vrancea a mai arătat că situația de la Obștea Vidra Tichiriș era blocată din cauza demisiilor foștilor membri ai Consiliului de Administrație precum și a expirării mandatului de doi ani a președintelui Bogdan Mărica. Anul trecut au fost organizate mai multe întâlniri cu obștenii în care li s-a prezentat situația de la Obște însă oamenii i-au cerut socoteală lui Bogdan Mărica pentru modul în care au fost cheltuiți banii obștii și pentru că nu au fost plătite dividendele la care aveau dreptul. Potrivit obștenilor, bilanțul financiar se depune în luna martie și de atunci se știe dacă Obștea este pe profit sau nu, dacă pot fi acordate dividende. Obștenii spun însă că la Obștea de moșneni Vidra Tichiriș nu este nicio Comisie de Cenzori care să verifice cum se cheltuiesc banii.

Reamintim că, inițial, alegerile la Obște trebuiau organizate în luna septembrie a anului trecut, după a expirat mandatul președintelui și al Consiliului de Administrație. Însă, la acel moment, un grup de inițiativă a contestat în instanță și a obținut o ordonanță președințială pentru prelungirea programul de vot stabilit inițial la de trei ore. Deși trebuiau doar să ia act de hotărârea magistraților, cei din conducerea Obștii au renunțat la organizarea alegerilor, speriați probabil și de furia iscată din cauza neplății dividendelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?