Ediția: Duminică 2 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Duminică 2 iunie 2024. Nr. 6639

Parteneriat între Primăria Focșani și Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați

Primăria Focșani vrea să deruleze un parteneriat cu Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați pentru a dezvolta relațiile dintre mediul universitar și municipiul nostru. Colaborarea urmărește atât prezentarea ofertei educționale către tinerii din județul nostru cât și dezvoltarea unor clustere sau înființarea unei extensii a Universității „Dunărea de Jos” în Focșani. Prezentarea intențiilor a avut loc în cadrul unei conferințe, organizată la Teatrul Municipal, la care au fost prezenți primarul Focșaniului, Cristi Misăilă, rectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, prof. univ. dr. ing. Puiu Lucian Georgescu și inspectorul școlar general Dorin Cristea.

Primarul Cristi Misăilă a arătat că reluarea legăturilor cu mediul universitar vine în întâmpinarea tinerilor care vor să studieze la o facultate dar și a mediului de afaceri care are nevoie de forță de muncă specializată. Un exemplu de colaborare ar putea exista în domeniul roboticii, unde Universitatea poate susține prin profesori specializați dezvoltarea unui Centru de Excelență în robotică la Focșani. „Ne gândim cu mare interes să dezvoltăm un parteneriat în acest domeniu, mai ales că au o facultate pe ceea ce înseamnă automatizări și tinerii noștri pot să își urmeze pasiunea și totodată să se specializeze în domeniu, să pună în practică ceea ce am văzut anul trecut la etapa de la Focșani a Olimpiadei naționale de Robotică la Colegiul Național Unirea. Am avut surpriza și plăcerea de a vedea cât de inventivi sunt copiii noștri. Ne-am gândit să le oferim tinerilor posibilitatea de a-și perfecționa cunoștințele, de a-și dezvolta capacitățile”, a spus primarul Cristi Misăilă.

De asemenea, inspectorul școlar general Dorin Cristea a menționat că ar trebui să se aibă în vedere și pregătirea cadrelor didactice, perfecționarea acestora, care ar fi posibilă prin dezvoltarea unei extensii a Universității la Focșani.

Referitor la Centrul de Excelență, rectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, prof. univ. dr. ing. Puiu Lucian Georgescu a spus că este „o coincidență fericită” intenția municipalității focșănene. La acest moment, Universitatea are o linie care produce drone cu diferite utilizări și vrea chiar să demareze producția de serie pentru asemenea echipamente. Rectorul a menționat că Universitatea oferă condiții la fel de bune ca la orice altă unitate de învățământ superior din România. Este vorba despre cea mai mare instituție de învățământ superior din Sud-Estul României, unde studiază peste 12.000 de studenți, aproape 8% dintre ei fiind din Vrancea.

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi are 14 facultăți în domeniile ingineriei, științelor umaniste, economice, juridice, medicinei, artelor, educației fizice și sportului. Rectorul a menționat că parteneriatele realizate între instituțiile de învățământ superior, autoritățile locale și reprezentanții mediului de afaceri pot contribui la formarea de specialiști cu un grad ridicat de pregătire, adaptat nevoilor economiei locale și naționale.

La nivelul universității, noi avem un interes deosebit, chiar suntem obligați să avem o legătură foarte strânsă cu administrațiile locale și naționale, cât și cu mediul de afaceri. Avem o deschidere foarte mare și mă bucur că aici am găsit, în această frumoasă clădire, primul prilej să ne facem publice aceste intenții. În perioada următoare urmează să analizăm nevoile și dintr-o parte și din cealaltă și să definim foarte rapid, cred că în două săptămâni, niște direcții prioritare pentru ambele instituții de așa manieră încât să lucrăm împreună foarte rapid. Adică proiecte pe termen mediu și lung, pe care le putem face împreună, nu suntem așa de deparate și vrem să facem asta prin de dezvoltarea unor specializări care să țină cont de nevoile județului Vrancea și municipiului Focșani, să ținem cont să deschidem o extensie a universității chiar în Focșani, în condițiile în care pe termen mediu și lung sunt cereri în acest sens și ar fi util să o facem, a spus rectorul Puiu Lucian Georgescu.

Universitatea „Dunărea de Jos” oferă studenților 28 burse de performanță, 1270 burse de merit, 736 burse sociale, 108 burse doctorale, 1644 burse pentru studenții străini și alte 238 burse din venituri proprii. Studenții noștri beneficiază de burse private acordate de diverși agenți economici, precum și de burse pentru activități extracurriculare în cadrul proiectelor implementate în cadrul universității. Studenții instituției beneficiază de cele mai bune condiții de cazare și masă, în cămine moderne, dotate cu toate facilitățile, la prețuri accesibile, arată rectorul Universității „Dunărea de Jos”. De exemplul, portofoliul de proiecte al Universității este de 30-40 milioane euro.

Oferta educațională a universității în acest an, pentru candidații la locurile bugetate, cuprinde 1500 locuri la programele de licență, 860 locuri la programele de masterat și 45 locuri la studiile universitare de doctorat, la care se adaugă peste 2.200 locuri la programele de licență, 900 locuri la programele de masterat și 100 locuri la doctorat, cu taxă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?