Ediția: Marți 23 aprilie 2024 Nr. 6610
Ediția: Marți 23 aprilie 2024 Nr. 6610

Servicii medicale pentru pacienţii cu boli hepatice cronice, inclusiv cei din Vrancea

Finanţare record pentru UMF Iaşi: Proiect de 11 milioane de euro pentru screening, diagnostic şi tratament pentru persoanele infectate cu virusurile hepatice B, C şi D

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi a obţinut, în cadrul programului POCU 2014 – 2020, o finanţare de aproape 11 milioane de euro pentru Programul regional integrat de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic şi direcţionare către tratament al pacienţilor cu boli hepatice cronice secundare infecţiilor virale cu virusuri hepatice B/D şi C din regiunile Nord-Est şi Sud-Est – LIVE(RO) 2 – EST. „Suntem singura universitate de medicină din ţară care a obţinut finanţare în cadrului apelurilor de tip programe de prevenţie, depistare precoce şi diagnostic şi dintre proiectele depuse am luat cel mai mare punctaj, fiind la egalitate cu Institutul Fundeni. România se află în topul european al numărului mare de pacienţi infectaţi cu virusurile hepatice, iar unul dintre obiectivele OMS, vital pentru derularea programului în România, este gratuitatea screening-ului, tratamentului şi urmăririi. O bună parte din populaţia ţării este săracă, iar împovărarea financiară cauzată de vizitele medicale, investigaţii sau tratament poate duce la diminuarea succesului demersului. Accesarea acestui tip de proiect permite îndeplinirea acestui deziderat şi sunt convins că va salva multe vieţi. De aceea LIVE(RO) 2 era unul dintre obiectivele importante al planului meu managerial şi sunt bucuros că acum, datorită acestei finanţări, va putea fi implementat cu succes”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi.

11 milioane de euro, 42 de luni, 120.000 de pacienţi

Proiectul, realizat în parteneriat cu Asociaţia Română Anti-Sida şi cu Spitalul Sf. Spiridon, se va desfăşura pe durata a 42 de luni. Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 52,528,386.97 lei, dintre care 51,789,617,20 lei sprijin nerambursabil, reprezentând 98% din valoarea totală eligibilă a proiectului. Obiectivul general al proiectului îl reprezintă furnizarea de servicii medicale de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic şi direcţionare către tratament al pacienţilor cu boli hepatice cronice secundare infecţiilor virale cu virusuri hepatitice B/D şi C din regiunile de dezvoltare Nord-Est şi Sud-Est, respectiv din judeţele Bacău , Botoşani, Iaşi, Neamţ , Suceava, Vaslui, Brăila , Buzău, Constanta, Galaţi, Tulcea şi Vrancea.

LIVE(RO) 2 are în vedere iniţierea şi desfăşurarea unui program multi-regional (Nord-Est şi Sud-Est) de screening prin crearea reţelei locale de specialişti implicaţi în screening, identificarea, mobilizarea şi testarea rapidă a minim 120.000 de pacienţi. De asemenea, se vor organiza acţiuni medicale standardizate pentru diagnosticul de certitudine, stadializarea şi trimiterea pacienţilor confirmaţi cu infecţii cronice cu virusuri hepatitice B/D şi C către centrele de tratament conform protocoalelor CNAS. Şi nu în ultimul rând, în cadrul proiectului se vor înfiinţa şi organiza Centre de Prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi direcţionare către tratament al pacienţilor cu virusuri hepatitice B/D şi C în regiunile de dezvoltare Nord-Est şi Sud-Est. „LIVE(RO)2 este un proiect de durată, cu un impact deosebit asupra stării de sănătate a populaţiei şi care vine în continuarea altui proiect, LIVE(RO) 1, de formare a personalului medical din România pentru screeningul populaţional al infecţiilor cronice cu virusuri hepatitice B/C/D. Aşadar, avem, odată, formarea specialiştilor, oferind medicilor de familie posibilitatea perfecţionării în scopul îmbunătăţirii monitorizării hepatitelor, urmată de identificarea şi mobilizarea către screening a unor categorii populaţionale vulnerabile din punct de vedere geografic şi social, de înfiinţarea şi funcţionarea centrelor de prevenţie şi de creşterea numărului anual de pacienţi diagnosticaţi timpuriu şi trataţi la standarde îmbunătăţite, în vederea scăderii ratei de mortalitate cauzată de ciroza hepatică „, a declarat prof. univ. dr. Anca Trifan, manager de proiect.

Comunicat de presă – Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi

Sursa foto: Facebook/Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa Iași

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?