Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621

Program restricționat la furnizarea apei în Tâmboiești! Precizările CUP S.A. Focșani, cu privire la această situație

S.C. COMPANIA DE UTILITĂŢI PUBLICE S.A.

COMUNICAT DE PRESĂ

3 aprilie 2020

Pornind de la informațiile vehiculate în ultimele zile în spațiul public cu privire la furnizarea apei în comuna Tâmboeşti, revenim cu câteva precizări importante, destinate a clarifica situația reală a asigurării serviciilor de alimentare cu apă în localitate, aspecte pe care le-am comunicat şi anterior, în cursul lunilor iunie-iulie 2019.

Sistemul de alimentare cu apă al localității a fost preluat, în luna noiembrie 2010, din domeniul public al comunei Tâmboești în domeniul public al județului Vrancea și administrarea acestuia de către Serviciul Public ”Exploatarea Sistemelor Rurale de Alimentare cu Apă” Vrancea – SPESRAA (devenit între timp Sucursala Apă-Canal Rural, în cadrul SC CUP SA Focșani).

În Procesul Verbal de predare-primire a fost consemnată starea necorespunzătoare a sistemului, fiind subliniate mai multe aspecte: realizarea incorectă a traseelor tehnologice, lipsa căminelor de golire și aerisire, incapacitatea asigurării unei furnizări continue a apei la utilizatori, ca urmare a presiunii necorespunzătoare în noduri (existând zone cu presiune zero), lipsa planurilor de situație post-execuție și a regulamentului de funcționare, exploatare și întreținere, lipsa unor analize concludente în ceea ce privește calitatea apei.

Responsabilitatea acestor lucrări revenea în totalitate firmelor care au proiectat și au executat sistemul, precum și beneficiarului acestuia – Primăria Tâmboești, care s-a angajat să remedieze problemele menționate până în luna aprilie 2011.

Ca observație generală, încă de pe atunci s-a preconizat incapacitatea sistemului de a deservi în mod satisfăcător toți utilizatorii de pe raza comunei, cu atât mai mult cu cât se estima creșterea numărului de abonați în perioadele următoare.

Din cauza tuturor acestor lipsuri ale sistemului care, și la data preluării împiedicau furnizarea continuă a apei la abonați, în Procesul-verbal de predare-primire s-a menționat: ”În cazul în care, necesarul de apă este mai mare decât capacitatea proiectată sau realizată a sistemului, SPESRAA nu are nici o responsabilitate privind lipsa apei în diferite zone ale localității, furnizarea discontinuă sau cu presiune și debit scăzut”.

Majoritatea acestor aspecte au rămas, din păcate, nerezolvate până în prezent.

Pentru a remedia aceste probleme și pentru a avea posibilitatea asigurării continue a apei, atât cantitativ, cât și calitativ, CUP SA Focșani a decis includerea UAT Tâmboești în Contractul de Lucrări VN-CL-07 ”Rețele de apă și canalizare în Gruparea Gugești – punct de lucru Tâmboești”, executat în cadrul proiectului de anvergură finanțat prin POIM – ”Extinderea și modernizarea sistemului de apă și canalizare în județul Vrancea, etapa a II-a”.

Contractul cuprinde multiple lucrări, pe lângă Tâmboești, fiind derulate investiţii şi în gospodăriile de apă ale localităţilor Odobești, Adjud, Panciu, Mărăşeşti, Bordești, Bolotești, Cârligele, Cotești, Dumbrăveni, Gugești, Homocea, Popești, Ruginești, Străoane, Urechești, Vârteşcoiu.

Programele de investiții puse în aplicare de CUP SA Focșani prin accesarea de fonduri europene au în vedere extinderea și modernizarea rețelelor principale de apă și canalizare din fiecare localitate, realizarea unor noi stații de pompare apă, precum și a unor noi stații de epurare.

Astfel, investițiile prevăzute în POIM pentru comuna Tâmboești sunt următoarele:

  • Extindere front de captare pentru sistemul Tâmboești cu încă 2 foraje;
  • Înlocuire pompe foraje existente;
  • Extindere conductă aducțiune PEID PE100RC Pn10 De 110 mm, L totală = cca 1.350 m;
  • Stație de tratare Tâmboești Q = 8 l/s;
  • Rezervor de înmagazinare în Tâmboești, V = 500 m3;
  • Trei stații de pompare tip booster;
  • Clădire pentru dispecer şi personal de exploatare;

  • Sisteme de monitorizare SCADA

Însă toate aceste contracte de lucrări din cadrul POIM, cu o valoare totală de peste 941 mil. lei, se derulează pe o perioadă mai lungă, deoarece este nevoie de timp pentru proiectare, contractare și apoi execuție, fiind planificate pentru implementare în intervalul ianuarie 2018 – decembrie 2022.

În prezent, lucrarea este contractată, include fază de proiectare și execuție și este în curs de derulare.

Trebuie menționat faptul că UAT-ul este în continuare proprietarul rețelelor de apă și canalizare, CUP SA Focșani fiind doar administratorul acestor rețele. Însă în afara programului POIM, sistemele de apă și canalizare pot fi dezvoltate de către UAT-uri și prin accesarea altor surse de finanțare, dedicate rezolvării acestor probleme, prin Programul Naţional De Dezvoltare Locală (PNDL) sau prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

Pentru a suplini aceste neajunsuri până la finalizarea proiectului investițional, având în vedere şi creşterea bruscă a numărului de utilizatori de pe raza comunei (ca urmării a returnării din afara graniţelor, în contextul generat de răspândirea virusului Covid-19 la nivel global), singura metodă de rezolvare, în prezent, a acestor probleme este furnizarea apei pe baza unui program, ca și în anii anteriori.

Începând cu data de 03.04.2020, apa va fi asigurată în intervalele orare 6:00 – 13:00 şi 17:30 – 22:00. În funcţie de evoluţia situaţiei, de cerinţe şi de consumul înregistrat, programul poate fi adaptat (intervalul orar se poate micşora sau mări).

Având în vedere cele menționate mai sus, ne menţinem punctul de vedere, considerând că au fost identificate în mod corect toate aspectele care concură la furnizarea cu discontinuitate a apei în Tâmboești. Așa cum s-a specificat, investițiile programate în cadrul POIM reprezintă singura modalitate de rezolvare a problemelor din comuna Tâmboești și, pe această cale, facem apel la buna înțelegere a cetățenilor, cărora le garantăm servicii de calitate la finalizarea investițiilor cu fonduri europene.

Considerăm că aprecierea privind acest amplu program investiţional – „se pare că este un eșec”, exprimată de jurnaliştii canalului media Realitatea de Vrancea – este cel puțin tendenţioasă şi cel mai probabil porneşte dintr-o documentare insuficientă.

foto: biz.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?