Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

VIDEO și GALERIE FOTO: Focșani, 26 martie 2020: „Ți-e frică de coronavirus, Petrică?! Lasă, bre că trece și ăsta. N-ai pensie?! Fii liniștit”

„Era primăvară și pământul s-a oprit…”, poate fi începutul unei povești pe care noi, tinerii de acum, o vom spune cândva nepoților noștri. Da, este primăvară, însă pământul nu s-a oprit, oamenii nu sunt păziți la uși de armată și străzile nu sunt goale. Adie puțin vântul, iar soarele care-ți mângâie obrajii te ademenește parcă să zăbovești mai mult pe stradă, dar nu este recomandat. Ieri dimineață, eram în timpul serviciului, reporter de teren.. și, ce să vezi?! Poliția, armata și jandarmeria laolaltă pentru siguranța cetățenilor.

Vă rog frumos să vă legitimați!”

Care-i atmosfera prin Focșani?! Unele magazine sunt ferecate cu lacăte mari și au lipite pe geamuri afișe cu: „ȘOMAJ TEHNIC”, altele duc lipsă de clienți, pe stradă sunt oameni puțini, iar prin parcuri câteva pisici leneșe își odihnesc mustățile. Trec de Piața Unirii și ajung în zona Electrica, de la distanță văd girofaruri, polițiști și o mașină militară. Fac câteva poze, după care aud: „Vă rog frumos să vă legitimați!”. Mă conformez, scot legitimația de presă, mi se spune că este în regulă și continui: „Ați dat amenzi astăzi?”, „Au colegii mei o evidență. Sunt oameni care au înțeles, dar și oameni cărora le este puțin greu să se obișnuiască cu ideea. Este o perioadă peste care vom trece, dar cu responsabilitate”, spune agentul de poliție care m-a legitimat. Chiar dacă poartă uniformă și au arma la purtător, militarii, jandarmii și polițiștii sunt amabili și știu cum să le vorbească oamenilor ca să nu intre în panică atunci când îi întâlnesc pe stradă.

La datorie pentru voi!”

Ieșită din casă în afara intervalului orar 11:00-13:00, o bătrânică se apropie de gărdulețul despărțitor între trotuar și stradă și întreabă un polițist: „Fiți amabil, pot să mă duc până la Paco? Iau și eu câte ceva, dacă tot am ieșit din casă…”. Vine și răspunsul: „Cât este ceasul, doamnă?! 11 fără un sfert, da?! Știți regula: între 11:00 și 13:00. Câți ani aveți?”. În treacăt aud că are 70 de ani și un soț bolnav de care trebuie să aibă permanent grijă, nu și-a pregătit declarația pe proprie răspundere pentru că stă în zonă, spune ea.

Un domn luat la întrebări răspunde: „Am 74 de ani și am fost la o pâine. Ia uitați, ăsta este produs recongelat… pâinea pe care o mâncăm în toate zilele. Uitați-vă, să nu ziceți că v-am păcălit”, spune bătrânul scoțând din sacoșa de cârpă punga cu pâine. Și trece mai departe. În urma lui, omul legii oprește doi pietoni. Unul dintre ei era un adolescent de 13 ani, ieșise… nici el nu știe unde și de ce, dar s-a speriat când a văzut atâta agitație în jur. Lângă el, o femeie de 33 de ani, nu-i nici mama lui, nici mătușa, dar cumva îl cunoaște pe băiat: „Lăsați că merge cu mine… aici.. la… ăsta. Ce hârtie?! N-am știut!”, ridică din umeri tânăra.

Miros de flori și… țigări

Zona Milcov, puțin trecut de ora 11:00, soare și miros de zambile. Pe o bancă, un domn fumează, nu poartă nici mască, nici mănuși. La câțiva pași distanță, în picioare, un cunoscut de-al bărbatului îi vorbește despre coronavirus, magazine închise, oameni dați afară de la muncă și „prăpădul” din spitale. „Ți-e frică de coronavirus, Petrică?! Lasă, bre că trece și ăsta. N-ai pensie?! Fii liniștit”, și continuă să-și fumeze țigara cu eleganța unui dirijor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?