Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

GALERIE FOTO! Salvamont Vrancea – de 10 ani, salvatori pe munte!

În urmă cu exact zece ani lua ființă Serviciul Public Județean Salvamont Vrancea, instituție cu personalitate juridică aflată sub autoritatea Consiliului Județen, ce avea să funcționeze în baza HG.77/2003 ce reglementează activitățile se salvare în munți. Decizia era pe deplin justificată atât de suprafața montană mare, aproximativ 1500 km2, dar mai ales nevoia de asistență medicală de urgență calificată, solicitată de numărul din ce în ce mai mare de turiști.

Inițiativa avea să se confrunte cu trei probleme importante, necesitatea unei baze materiale specifice, personal calificat în meseria de salvator montan și starea de degradare avansată a infrastructurii turistice..
S-a pornit la drum cu un angajat și opt voluntari, cu o bază de salvare la Soveja, o mașină de teren Lada Niva și o rețea de trasee turistice degradată cu aproximativ 25 km funcționali.

După zece ani am atins un stadiu optim de funcționare cu dotare și calificare superioare. Serviciu Salvamont este acreditat și atestat pentru a îndeplini acțiuni de salvare în zona montană. Sunt dispecerizate 24 din 24 apelurile de urgență, prin Dispeceratul Județean, se patrulează în fiecare weekend pe traseele frecventate de turiști și se asigură intervenția permanentă la situațiile de urgență, accidente, rătăciri, dispariții, incendii de pădure, inundații etc.

Activitatea se desfășoară în cele trei baze de salvare din Păulești, Nistorești și Soveja, complet dotate și utilate. Activitatea operativă este susținută de cele 12 utilaje specifice pentru deplasarea în teren accidentat și autoturismele de intervenție.
Componenta esențială al unui astfel de serviciu îl constituie resursa umană. Acționăm cu 11 salvatori montani atestați, dintre care 3 cu calificare suplimentară de paramedici, absolvenți ai Școlii Naționale de Salvare Montană, ce asigură acum asistența medicală de urgență calificată. În plus beneficiem și de sprijinul a șase salvatori montani aspiranți voluntari.

Pe parcursul anilor 2011-2013 au fost derulate lucrări de reabilitare a infrastructurii turistice: poteci, marcaje, elemente de orientare și informare. Traseele au necesitat câteva mii de ore de muncă pentru a le aduce la un stadiu funcțional. În acest moment sunt 18 trasee turistice ce însumează 300 km dintre care două sunt trasee absolut noi, dezvoltate în ultimii ani.
Aniversarea celor zece ani va fi însoțită de activități specifice de prezentare și informare, dedicate în special copiilor și tinerilor și se vor derula pe parcursul a trei-patru luni. Datele evenimentelor vor fi comunicate din timp, vă invităm
să ne fiți oaspeți.

SALVAMONT VRANCEA, DE 10 ANI ALĂTURI DE DUMNEAVOASTRĂ!

sursă foto și text : Salvamont Vrancea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?