Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Canotaj: Lotul olimpic al României se întoarce din cantonamentul din Italia cu o lună mai devreme

Lotul olimpic de canotaj al României se va întoarce la finalul acestei săptămâni în ţară din cantonamentul din Italia, cu o lună mai devreme decât era prevăzut, din cauza răspândirii îmbolnăvirilor cu coronavirus în Peninsulă, existând riscul de a rămâne blocat acolo. Secretarul general al Federaţiei Române de Canotaj, Sandu Pop, a declarat, pentru AGERPRES, că niciunul dintre cei 66 de membri ai delegaţiei României nu este bolnav sau suspect, cantonamentul de la Piediluco fiind în afara zonelor de risc din Italia. „Noi avem la Snagov acum lotul de tineret şi urmează să se întoarcă lotul olimpic. Eu cred că e mai multă panică decât orice altceva. Deci situaţia stă cam aşa, kaiacul şi canotajul erau în pregătire în Italia. În momentul în care în Italia s-a declanşat problema cu coronavirusul ne-am întrebat dacă nu cumva e cazul să ne întoarcem acasă ca să evităm să rămânem blocaţi pe acolo. Kaiacul având puţini a găsit bilete de întoarcere şi i-a adus, dar noi având 62 de sportivi, am vorbit cu Tarom pentru un charter şi în câteva zile îi aducem acasă. Dar niciunul nu este bolnav, niciunul nu e suspect, niciunul nu vine dintr-o zonă cu coronavirus. Lotul nostru se va întoarce în curând, probabil în weekend, încă nu am stabilit, aşteptăm ca Tarom să facă formalităţile necesare cu partenerii italieni. Noi avem 66 de persoane, numai că 4 vin cu maşinile cu bărcile şi 62 vin cu avionul. În Italia totul e izolat, totul controlat, eram într-un sătuc izolat, departe în munţi, pe malul unui lac, nu aveam probleme. E în Piediluco, în Regiunea Umbria, la o sută şi ceva de kilometri de Roma”, a declarat Pop pentru AGERPRES.

Oficialul FRC a precizat că o parte dintre sportivi ar fi trebuit să stea în Italia până la jumătatea lunii aprilie, unde ar fi trebuit să participe la o etapă de Cupă Mondială: „Ei trebuiau să stea până la sfârşitul lunii martie, după care era o Cupă Mondială în Italia, care se pare că va fi anulată. O parte dintre ei ar fi trebuit să stea până la jumătatea lunii aprilie”. Sandu Pop a ţinut să precizeze că salariaţii bazei de la Snagov, unde sportivii îşi vor continua pregătirea, nu au de ce să fie îngrijoraţi, sportivii fiind sănătoşi. „Salariaţii de la Snagov văzând la televizor necazurile au devenit îngrijoraţi. Eu am discutat cu directoarea complexului şi mi-a spus că salariaţii sunt îngrijoraţi. Eu le-am spus ‘măi oameni buni, nu aveţi de ce să fiţi îngrijoraţi pentru că niciunul nu e suspect, nu e nimic’. Nu vin pentru că sunt bolnavi, vin ca să evităm o eventuală carantină acolo. Pentru că nouă de asta ne e frică, să nu cumva să fim puşi în carantină şi să nu poată sportivii să se antreneze. Eu am comunicat cu oamenii din bază, dar văd la televizor, şi spun că ni-i aduc pe ăştia din Italia bolnavi. Nu, nu îi aduce nimeni bolnavi, îi aducem sănătoşi. Şi ne ducem la Snagov, unde putem cât de cât să controlăm cine intră, cine iese, să păstrăm nişte reguli de igienă şi aşa mai departe, nu e vorba de carantină sau izolare. E un regim normal de cantonament”, a mai spus Sandu Pop.

Marţi seara au ajuns în ţară, tot din Italia, o parte din lotul naţional de kaiac-canoe, care se pregătea în Italia, şi 8 sportivi din lotul naţional de box, care participau la un turneu de pregătire în Assisi. Sindicatul Naţional Sport şi Tineret a transmis marţi un comunicat de presă prin intermediul căruia atrage atenţia asupra „riscului major prin expunere la coronavirus a salariaţiilor din cadrul Complexului Sportiv National Snagov”, unde urmează să îşi desfăşoare în continuare cantonamentul sportivii de la kaiac-canoe.

Ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, că niciun sportiv român, dintre cei care s-au întors din Italia, nu este în situaţia de a fi plasa în carantină, precizând că lotul de kaiac-canoe a efectuat cantonamentul la sute de kilometri de zonele în care există pericolul infestării cu coronavirus.

Kaiac-Canoe: Florin Popescu – Ne-am întors de frică să nu rămânem izolaţi în Italia

Antrenorul coordonator al lotului de canoe, Florin Popescu, a declarat, marţi seara, la revenirea din Italia, că întoarcerea în România cu o lună mai devreme decât era prevăzut cantonamentul s-a datorat fricii de a nu rămâne izolaţi în Peninsulă, în urma măsurilor de carantină instituite din cauza epidemiei de coronavirus. „Probabil că sunteţi informaţi greşit, noi venim dintr-o zonă care nu a fost afectată de coronavirus. Italia este afectată, dar de unde venim noi, nu. Noi am fost la vreo 7-800 de km de zona afectată. Ne-am luat măşti pentru precauţie, pentru că toată lumea poartă în avion, dar nu e prima oară când se întâmplă asta, şi acum două luni se purta mască. Duminică am decis să ne întoarcem în ţară. Am zis că pentru protecţia noastră şi pentru sportivi, mai ales că avem Jocurile Olimpice în faţă, să ne întoarcem în ţară. Nu ne-am speriat de gripă, în niciun caz, ne-a fost frică să nu se extindă şi să nu rămânem izolaţi pe acolo. Dar acolo a fost şi carnaval, totul a fost în regulă. A fost mai mare panica în Italia, la Roma era chiar lejer nimeni nu se agita şi nimeni nu a fost cu mască. Iar în zona în care am făcut noi pregătire lumea s-a comportat normal, şi pe aeroport la Roma, la fel, nimeni nu era panicat”, a declarat Popescu, care purta o mască de protecţie.

Referitor la temerile angajaţilor Complexului Sportiv Snagov, unde sportivii îşi vor continua pregătirea, vizavi de infectarea cu coronavirus, Popescu a afirmat că nu poate comenta decizia acestora şi că sportivii vor avea un prim antrenament chiar miercuri dimineaţă: ”Nu vor să vină să ne servească? Asta este decizia lor, noi mergem în cantonament şi ne vedem de treabă pentru că avem Olimpiada. Nu cred că va fi afectată pregătirea, pentru că şi în ţară este cald şi putem să facem pregătire normală, chiar mâine la 8:45 intrăm în antrenament. Nu ştiu dacă intrăm în carantină, nu cred, nouă nu ni s-a spus nimic, noi mergem în cantonament şi atât. Nu cred că nu va fi nimeni la bază de la Snagov, din câte am vorbit sunt camerele pregătite şi suntem aşteptaţi. Am vorbit şi ni spus că ne aşteaptă cu cheile”.

O parte din lotul de kaiac-canoe, care se pregătea în Italia în vederea calificărilor pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo s-a întors marţi seara în ţară, cu o lună mai devreme decât era prevăzut. Delegaţia care a sosit pe Aeroportul Henri Coandă, de la Roma, a fost compusă din 13 persoane, dintre care 6 sportivi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?