Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

Află totul despre sfeștania casei și de ce este importantă

Se spune că un creștin adevărat trebuie să facă 3 curățenii în fiecare din cele 4 posturi mari ale anului și anume curățenie generală de praf și mizerie în casă, curățenie de duhuri rele ascunse prin casă, prin sfeștanie și curățenie în suflet prin mărturisirea păcatelor la spovedanie. În acest articol vom vorbi despre sfeștanie. Ce este, de ce se face, cât de importantă este, ce trebuie pregătit înainte de slujba de sfințire și alte câteva informații importante pe care le-am primit de la preotul paroh din Bordeștii de Jos, le voi scrie pe larg, mai jos.

În general, creștinii care doresc să le fie făcută o sfeștanie a casei unde locuiesc, sunt cei care tocmai s-au mutat într-o locuință nou construită, una nou renovată sau una în care, anterior lor, au stat alte persoane și acum doresc să fie liniștiți sufletește că sunt protejați de duhurile rele. Însă, sunt și persoane care obișnuiesc să facă sfeștanie anual sau ori de câte ori simt ei că necazurile se abat asupra lor și în casă nu mai este înțelegere, liniște și iubire. „Sfeștania poate fi oficiată şi cu prilejul sfinţirii unei case noi sau la o casă care a suferit unele renovări, iar atunci slujba este îmbogăţită cu o altă slujbă în cadrul căreia se sfinţeşte şi o măsură de untdelemn cu care în momentul stropirii cu agheasmă casa va fi unsă cu această materie cu un beţişor pe la uşi“ a spus preotul vrâncean Cristinel Muscalu.

Ba chiar mai mult de atât, tot mai mulți administratori de firme, solicită preoților să vină să sfințească locul de muncă, pentru a avea spor, noroc și afacerea să le meargă bine, cu ajutorul lui Dumnezeu. „Bineînţeles că ea se poate săvârşi şi în alte locuri decât în locuinţă. Există practica să se săvârşească acolo unde omul lucrează şi simte nevoia de rugăciune precum la un ogor, în cadrul unei livezi sau a unei vii, ciobanii la munte cheamă preotul la ei la stână, iar mai nou, preoţii sunt solicitaţi la spaţii comerciale, ateliere, cabinete de diferite profesii etc“, a adăugat preotul.

Ce este sfeștania?

Sfeştania este denumirea populară pentru agheasma mică sau sfinţirea cea mică a apei, iar din punct de vedere teologic, sfeştania este o ierurgie. „Sfeştania este numele popular dat slujbei de sfinţire a apei sau agheasma mică, numele de mic fiind în raport cu agheasma de la Bobotează care se numeşte „cea mare”. În activitatea liturgică a preotului această slujbă este una din cele mai frecvente. Ea este o ierurgie şi nu o Sfântă Taină. În cadrul slujbei se sfinţeşte apa pentru că ea este unul din cele patru elemente constitutive primordiale ale cosmosului alături de pământ, aer şi foc. Slujba, cum este ea alcătuită astăzi, este atribuită patriarhului de Constantinopol pe nume Fotie, dar se pare că acesta a folosit texte şi rugăciuni mai vechi datând de prin secolele IV-V“, a povestit preotul Cristinel Muscalu.

Când se săvârșește?

Săvârșirea sfeștaniei se poate face la biserică sau în casele creștinilor. La biserică, se săvârșește înainte de Sfântul Maslu, de Sfântul Ilie, de Izvorul Tămăduirii, de hramul bisericii și la sfințirea bisericii sau în unele parohii, de Sfântul Mucenic Trifon. „Sfeștania se săvârşeşte atât la biserică cât şi în gospodăriile creştinilor. La biserică ea se săvârşeşte atât singură cât şi însoţită de cele mai multe ori de un acatist sau înainte de Sfântul Maslu. Sunt şi zile speciale în care se săvârşeşte slujba aceasta precum de praznicul izvorului Tămăduirii când rânduiala este specială, de Sfântul Ilie, de hramul bisericii, la sfinţirea bisericii sau cum este la noi în parohie de 1 februarie când se cinsteşte Sfântul Mucenic Trifon, moment în care se alătură rânduielii din carte şi rugăciunile sfântului“ a explicat preotul.

În casele creștinilor, sfeștania este bine să se facă într-o zi de post, însă nu neapărat în unul din posturile din an. Se poate alege chiar și o zi de naștere a unui membru din casă, sau un moment în care familia organizează un eveniment la care se reunesc toți cei dragi. Dacă în urmă cu multe secole creștinii săvârșeau această slujbă chiar lună de lună, acum, diferă în funcție de cât de credincioși mai sunt oamenii, dar, este indicat să se facă măcar o dată pe an. „Atunci când oamenii solicită săvârşirea acestei slujbe la domiciliu sunt îndemnaţi să aleagă o zi de post pentru ca cererea lor înaintea lui Dumnezeu să fie una cât mai curată. Nu este obligatoriu să fie săvârşită în post. Se poate alege ziua de prăznuire a sfântului ocrotitor al casei, ziua de naştere sau chiar un moment în care familia lărgită se reuneşte cu vreun prilej. Ea poate fi socotită nu doar o slujbă de cerere cât şi una de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru unele daruri primite. Este bine să o săvârşim măcar o dată pe an. Sunt şi oameni dintre cei mai evlavioşi care o săvârşesc în fiecare post sau sunt zone, cum discutam cu un părinte din judeţul Bacău care spunea că în parohia sa este tradiţia ca în fiecare lună creştinii mai evlavioşi să săvârşească această slujbă. În vechime aşa se făcea în fiecare lună, în prima zi a lunii. Sunt mărturii de prin secolul al IX-lea în acest sens la Nichifor Mărturisitorul, patriarhul Constantinopolului“, relatează preotul Cristinel Muscalu.

Ce pregătesc creștinii pentru sfeștanie?

Pentru slujba de sfinţire a aghesmei mici e necesar să așezi pe o masă orientată spre răsărit, un vas cu apă curată, lumânări înfipte într-un recipient în care se pune mălai sau făină, cățuie, tămâie, cărbuni, busuioc, un pomelnic și o icoană. „Pentru oficiere slujbei, pe o masă, credincioşii trebuie să pregătească în primul rând un vas cu apă curată, „neîncepută” cum îi spuneau bătrânii. Un vas (cană, pahar) cu câteva lumânări (una, trei, şapte) înfipte de obicei într-o măsură de făină sau mălai care măsură se va pune după slujbă la loc în punga de unde a fost luată fără ca ele să fie sfințite cumva. Se mai pregăteşte un vas pentru tămâiat, căţuie cum i se mai spune, un mănunchi de busuioc, tămâie, cărbuni şi un pomelnic cu cei ai casei care va fi citit în cadrul slujbei și o icoană“ a enumerat preotul.

Efectele şi foloasele aghesmei mici

Prin stropirea locuinței cu agheasma mică, duhurile viclene din casă se gonesc, păcatele mici sunt iertate, mintea se curăţă de lucrurile cele spurcate şi se îndreaptă către rugăciune, bolile sunt gonite și dau sănătate sufletească şi trupească, iar toţi cei care o primesc cu credinţă, iau sfinţenie şi binecuvântare. „Apa sfinţită a jucat un rol important în viaţa religioasă a tuturor popoarelor fiind folosită pentru purificarea sau curăţirea spirituală a beneficiarilor. Şi în creştinism apa sfinţită a păstrat rolul de purtător sau vehicul al darurilor Sfântului Duh de aceea o găsim şi la Botezul Domnului. Prin rugăciunile şi actele liturgice ale preoţilor şi lucrarea harică a Duhului Sfânt apa devine izvor de har. Iar stropirea alungă duhurile rele şi revarsă dar şi har de la Dumnezeu, dând sănătate atât trupească cât şi sufletească. Aceasta este şi explicaţia pentru frecventa atât de deasă a săvârşirii acestei slujbe“ a zis preotul Cristinel Muscalu.

De ce se face sfeștania?

La întrebarea aceasta, preotul Cristinel Muscalu mi-a spus că „cel mai bun răspuns îl poate oferi orice creştin care a cerut unui preot să-i oficieze astfel slujbă. Bucuria şi împlinirea sufletească ce urmează după slujbă, pacea şi liniştea ce se ivesc după, toate sunt răspunsul simplu și clar la această întrebare“.

Într-adevăr, liniștea că ai o casă curată și ferită de duhurile rele, cât și mulțumirea sufletească că ți-ai îndeplinit „obligația“ de creștin, te ajută începând cu ziua următoare, să vezi viața mai frumoasă și liniștită, să privești cu încredere în viitor, să ai curaj să lupți pentru tot ce ți-ai propus, să ai voință și ambiție să reușești să duci la bun sfârșit ce ai început, pentru că…Dumnezeu este lângă tine!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?