Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621

Focșăneni, prefectul vă interzice să scoateți câinii (și pisicile) la plimbare! Motivul? Suspiciunea de pestă porcină africană

Suspiciunea de pestă porcină africană apărută la o gospodărie din Focșani produce măsuri absurde dispuse de autoritățile județene pentru prevenirea răspândirii virusului, precum interzicerea circulației animalelor domestice, inclusiv câinii și pisicile de companie, pe raza municipiului, dacă nu au avizul DSVSA Vracea. Această măsură apare în Planul de măsuri aprobat de Centrul Local de Combatere a Bolilor Vrancea, condus de prefectul județului. Ori, dacă o asemenea măsură poate fi benefică în cazul unor proprietarilor care locuiesc la case, devine absurdă atunci când se aplică pentru animalele crescute în apartamentele focșănenilor. Este absurd să introduci asemenea măsuri generale într-un plan care se aplică unui oraș precum Focșaniului, unde mii de pisici și câini sunt crescuți în apartamente.

Suspiciunea de pestă porcină africană a apărut la animalele dintr-o gospodărie de pe strada Gheorghe Tatulescu din Focșani. Prezența virusului a fost confirmată de analizele efectuate la laboratorul DSVSA Vrancea și se așteaptă rezultatul de la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală. Gospodăria a fost pusă deja sub supraveghere, a fost efectuată curățenia, dezinfecția și deratizarea. Cele 29 de animale au fost eutanasiate și neutralizate prin incinerare. Facem precizarea că pe raza Municipiului Focșani se suspicionează existența virusului de pestă porcină într-o exploatație non profesională din zona unde nu era permisă creșterea animalelor conform HCL nr. 140/2010 privind normele ce specifică condițiile de creștere și îngrijire a animalelor domestice și de companie în Municipiul Focșani cu modificările și completările ulterioare, se arată într-o informare a municipalității. Urmează în aceste zile operațiunea de catagrafiere, respectiv de identificare a tuturor porcilor care sunt crescuți pe raza municipiului Focșani. Primarul Cristi Misăilă a anunțat, vineri că, teoretic, sunt impuse restricții la creștere animalelor în curțile focșănenilor. O hotărâre de consiliu local din 2010 prevede sancțiuni de câteva sute de lei pentru cei care cresc animale în alte zone decât cele stabilite, respectiv Mîndrești, Laminorul și zona din Obor, situată dincolo de strada Mărășești. Însă, din păcate, aceste restricții nu sunt respectate, iar autoritățile locale au confirmat că există anumite zone din municipiu unde oamenii cresc și sacrifică animale. Din păcate, deși au fost acordate sancțiuni, autoritățile locale nu pot aplica alte măsuri din cauza unui vid legislativ. Practic, la acest moment, legislația română nu interzice unei persoane să crească oricâte animale dorește în gospodăria proprie. Așa s-a ajuns în situații ca 200 de porci să fie crescuți într-o fermă deținută „pe persoană fizică” la Odobești sau 29 de animale, cum este cazul de la Focșani. Este o soluție adoptată de cei care cresc animale pe care ulterior la vând sau le sacrifică la negru, evitând controlul din partea autorităților sanitar veterinare. Acestea fac verificări doar la exploatațiile înregistrate, ceea ce nu este cazul persoanelor fizice.

O soluție ar fi fost limitarea numărului de animale care pot fi crescute în gospodăriile populației, măsură aprobată la finele anului trecut de fostul ministru Petrea Daea, tocmai pentru a limita răspândirea virusului PPA. Din păcate, noua conducere a Ministerului Agriculturii și a ANSVSA se pare că nu a avut timp în cele trei luni de zile ca să aprobe normele de aplicare a ordinului. De altfel, primarul Cristi Misăilă a arătat, vineri, că este nevoie de un act normativ adoptat la nivelul Parlamentului sau Guvernului care să stabilească interdicții pentru creșterea animalelor în aglomerările urbane. În lipsa unui asemenea act normativ autoritățile locale nu au niciun fel de competențe pentru a intra pe proprietatea unui locuitor și să constate dacă acesta crește porci, vaci, cai.

Cumpărați carne doar din magazinele autorizate

Conducerea Primăriei Focșani și reprezentanții DSVSA Vrancea au prezentat, vineri, măsurile luate la nivelul municipiului pentru a preveni răspândirea virusului. Primarul Cristi Misăilă a făcut un apel la focșăneni să nu intre în panică și să înțeleagă că respectând aceste măsuri pot fi prevenite pagubele economice imense cauzate de răspândirea virusului. De menționat că la marginea municipiului sunt trei ferme mari de creșterea porcilor, cu zeci de mii de capete, care sunt practic blocate în luna următoare când nu pot face nicio livrare. „Doar împreună putem să combatem răspândirea virusului”, a spus primarul Misăilă, care a făcut un apel către focșăneni să cumpere carne doar din magazinele autorizate, nu de la cei care vând în portbagaj sau prin anunțuri online. Cei care se bucură că vor cumpăra o carne la un preț mic trebuie să fie conștienți că riscă să cumpere carne infestată și că pot transmite acest virus către alte animale.

Reprezentantul DSVSA Vrancea, Adrian Rădulescu, a subliniat că acest virus nu se transmite la oameni, fiind letal doar pentru porci. De aceea, crescătorii de porci trebuie să respecte normele de biosecuritate, să evite contactul animalelor cu hainele de stradă, să nu dea resturi de la animale în hrana porcilor. Nu în ultimul rând, crescătorii trebuie să anunțe veterinarii orice suspiciune de boală la porci, urmând să fie despăgubiți dacă boala este confirmată.

O măsură specială luată de autorități este realizarea de controale în trafic pe tot teritoriul județului pentru a descuraja comerțul ilicit cu porci vii sau animale din alte specii. Pe teritoriul municipiului vor fi zone în care vor fi verificate inclusiv autoturisme pentru a împiedica comerțul cu carne sau produse din carne de porc.

Măsuri pentru exploatațiile cu suine de pe raza Municipiului Focșani:

-Transportul animalelor pe drumurile publice fără aprobarea DSVSA este strict interzisă

-Este strict interzis proprietarilor de exploatații să introducă sau să scoată orice altă specie de animal domestic în/din exploatații, fără autorizarea DSVSA

-Este interzisă comercializarea porcinelor vii, a cărnii, produselor din carne și a subproduselor nedestinate consumului uman, a furajelor precum și a altor specii de animale, fără avizul DSVSA.

-Este interzis proprietarilor comercializarea porcinelor vii, a cărnii, produselor din carne si a subproduselor nedestinate consumului uman (SNCU), a furajelor precum și a altor specii de animale, fără avizul DSVSA Vrancea

-Niciun camion sau vehicul care a fost utilizat la transportul suinelor nu poate părăsi zona fără a fi curățat si dezinfectat.

Măsuri aplicate în zona de protecție de către Unitatea Locală de Sprijin:

-Se interzice organizarea de târguri de animale, bâlciuri , expoziții, circ sau orice altă formă de aglomerare a animalelor;

-Afișarea de panouri de avertizare în vederea limitării circulației în focar. Informarea populației (prin afișare în locuri vizibile), privind evoluția Pestei Porcine Africane și a măsurilor ce se întreprind;

-Completarea stocurilor de materiale și echipamente necesare intervenției;

– Este interzisă proprietarilor scoaterea de carne de porc, preparate din carne de porc, produse din carne de porc si orice alte produse și subproduse care conțin carne de porc, fără avizul DSVSA Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?