Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

VIDEO: Pentru anul viitor, în Vrancea sunt propuse 24 de clase de profesională!

În cadrul conferinţei de presă susţinută miercuri la Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ)Vrancea, inspectorul şcolar general adjunct, prof. Daniela Gabriela Marchitan, a prezentat oferta claselor de profesională pentru anul şcolar 2020-2021. Dorinţa IŞJ Vrancea este aceea de a le explica atât elevilor de clasa a VIII-a, cât şi părinţilor acestora, importanţa alegerii unui drum corect în viaţă astfel încât părinţii să nu-i oblige pe copii să urmeze cursurile unui profil care nu se pliază pe aptitudinile şi capacităţile lor.

Caravana meseriilor“

La nivelul Ministerului Educaţiei şi Cercetării Naţionale a fost demarată o campanie intitulată „Meseria face diferenţa“, prin care se doreşte pregătirea profesională a elevilor în scopul ocupării unui loc de muncă. Inspectoraul Şcolar Judeţean Vrancea a furat puţin startul acestei campanii, prin proiectul „Caravana meseriilor“, în cadrul căruia sunt prezentate cele mai relevante meserii atât elevilor, cât şi părinţilor. „Astăzi vă vorbesc în calitate de coordonator al activităţii de consiliere, monitorizare şi evaluare privind organizarea examenelor de certificare a calificărilor profesionale din învăţământul profesional şi tehnic. Scopul conferinţei de astăzi este acela de a vă anunţa că ieri, 11 februarie, Ministerul Educaţiei şi Cercetării a lansat campania «Meseria face diferenţa».

Vă anunţ cu mândrie şi bucurie că de data aceasta am luat-o un pic înaintea Ministerului Educaţiei şi chiar de acum o lună am lansat un proiect care se intitulează «Caravana meseriilor». Proiect pe care l-am lucrat împreună cu Instituţia Prefectului, cooperatorii economici şi, evident, cu unităţile şcolare din judeţul Vrancea. Campania se va încheia pe 11 martie, zi care este intitulată sau denumită «Ziua Naţională a Meseriilor». Scopul acestei campanii este prezentarea celor mai relevante meserii în care se pot forma absolvenţii claselor a VIII-a din judeţul acesta“, a spus inspectorul şcolar general adjunct, prof. Daniela Gabriela Marchitan.

Scopul proiectului „Caravana meseriilor“ este acela de a convinge părinţii că şcolile profesionale pot fi o alegere bună pentru viitorul copiilor. Astfel că, săptămânal, vor fi prezentate copiilor domeniile şi meseriile pe care le pot studia în judeţul Vrancea. „Săptâmânal, Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic, vor prezenta meseriile care fac diferenţa. Anunţ pe această cale că materialele pot fi vizibile pe site-ul alegedrumul.ro şi edu.ro. Legat de acestă acţiune, vă spuneam că IŞJ Vrancea a lansat acest proiect intitulat «Caravana meseriilor».

Ce vrem să facem noi?! În primul rând, vom merge din şcoală în şcoală să prezentăm părinţilor şi copiilor care sunt domeniile şi care sunt meseriile pe care le pot studia copiii în judeţul nostru, şi, nu în ultimul rând, ne propunem să încercăm să schimbăm puţin mentalitatea părinţilor legat de şcoala profesională şi învăţământul dual.

După cum bine ştiţi, această formă de învăţământ dual a fost lansat în 2017-2018, iniţial cu 2.600 de elevi, iar acum numărul elevilor care urmează această formă de învăţământ la nivel de ţară s-a dublat. La nivelul judeţului Vrancea, acesta este un punct slab, întrucât noi nu am reuşit să realizăm măcar o clasă de învăţământ dual, asta probabil pentru că nu am lucrat suficient în promovarea acestei forme de învăţământ“, a mai spus inspectorul şcolar general adjunct.

Valoare copilului în funcţie de aptitudini

Un alt subiect care a fost atins în cadrul conferinţei de presă a fost promovarea rezultatelor la olimpiadele de matematică sau a celor de limba română, în detrimentul rezultatelor la concursurile de talente. „De foarte mulţi ani, învăţământul românesc promovează rezultatele olimpiadelor în principal la matematică, limba română, engleză şi aşa mai departe, şi n-am reuşit să promovăm şi talentul şi calităţile pe care le pot avea copiii în multe alte domenii. Din punctul meu de vedere, un copil talentat la dans este la fel de valoros ca şi un copil olimpic la matematică“, a mai spus prof. Gabriela Marchitan.

La rândul lor, şi profesorii trec printr-un proces de pregătire profesională astfel încât să aibă capacitatea de a pregăti corespunzător elevii. „La nivelul judeţului Vrancea este în derulare şi proiectul «C.R.E.D», proiect care urmăreşte pregătirea cadrelor didactice din învăţământul primar şi gimnazial în vederea pregătirii elevilor vizând cele opt competenţe-cheie cerute la nivel european. Dintre cele opt competenţe-cheie, probabil că vi s-a mai vorbit, pentru mine foarte importante sunt competenţele STEM şi cele antreprenoriale, drept urmare, noi urmărim să ne pregătim colegii aşa încât, în momentul în care dumnealor ajung în faţa elevilor, să poată prezenta materia urmărind dezvoltarea acestor competenţe-cheie. Despre componenta STEM ştim că este vorba de ştiinţe, tehnologii, inginerie şi matematică“, precizează prof. Marchitan.

Liceele cu clase de profesională

În Vrancea, pentru anul şcolar 2020-2021 sunt propuse 24 de clase de profesională, însumând un total de 672 de locuri. Printre domeniile de pregătire, enumerăm clasele de: mecanică, turism şi alimentaţie, estetică şi igiena corpului omenesc şi comerţ. „Sunt în jur de 24 de clase de profesională. Liceul «Edmond Nicolau» are propuse patru clase de profesională, una de mecanic auto, cealaltă de tinichigiu auto, şi una de electronică şi telecomunicaţii. La «Cotea» sunt patru clase pe domeniul de pregătire mecanică, cu calificarea profesională mecanic auto o clasă, tinichigiu, vopsitor auto o clasă; pe domeniul turism şi alimentaţie, pe calificarea bucătar, o clasă, şi pe calificarea cofetar patisier, o clasă.

La Colegiul Tehnic «Traian Vuia», pe domeniul mecanică, o clasă de mecanică auto, şi o clasă de tinichigiu. La «Longinescu», pe domeniul estetică şi igiena corpului omenesc, o clasă de frizer, coafor, manichiurist, pedichiurist, am înţeles că au cerinţă acolo, deci chiar se înscriu copii.

În judeţ, la Adjud, la Colegiu Tehnic «Gheorghe Balj», sunt două clase pe mecanică auto, iar pe domeniu comerţ, o clasă de comerciant-vânzător. La Mărăşeşti, la Liceul Teoretic «Eremia Grigorescu», o clasă de comerciant-vânzător. La Liceul Agricol Odobeşti, o clasă de horticultor. La Liceul de Industrie Alimentară Odobeşti, o clasă de comerciant-vânzător. La Panciu, la «Alexandru Ioan Cuza», o clasă de bucătar pe domeniul turism. La Vidra, o clasă de ospătar- vânzător în unităţile de alimentaţie, şi tot la Vidra, o clasă pe domeniul de silvicultură cu specializarea pădurar. Astea sunt propunerile pentru anul şcolar 2020-2021. Deci 24 de clase, aşa cum am spus“, concluzionează inspectorul şcolar general adjunct al IŞJ Vrancea.

Învăţământul dual

În ceea ce priveşte învăţământul dual din Vrancea, prof. Gabriela Marchitan crede că principalul motiv pentru care nu a fost înfiinţată nici măcar o clasă de învăţământ dual este pentru că părinţii nu au fost bine informaţi cu privire la beneficiile acestei forme de educaţie. „Anul trecut a fost o propunere făcută de Liceul 2 în colaborare cu Pandora, numai că am înţeles că s-au înscris doar trei copii, şi de aceea vrem să demarăm această campanie de promovare în judeţ a învăţământului dual, întrucât eu cred că atât elevii, cât şi părinţii nu au fost atât de bine informaţi despre ce este vorba în acest învăţământ dual.

Sunt profesor la «Edmond Nicolau» şi elevi de-ai noştri chiar lucrează în judeţ pe diverse domenii, sunt care au mers în service-urile din oraş, cei care au terminat mecanică-auto, sunt cei care au terminat electronică, nu sunt foarte pricepuţi, dar am înţeles că este undeva, la marginea oraşului, o societate la care lucrează doi elevi care sunt încântaţi, sunt plătiţi bine.

Legat de baza de practică, în momentul în care se propun aceste clase de profesională, liceele merg din societate în societate şi cer acordul pentru efectuarea practicii. Avem 672 de locuri propuse pentru anul viitor“, a mai spus inspectorul şcolar general adjunct, prof. Daniela Gabriela Marchitan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?