Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

VIDEO și GALERIE FOTO: Concert-lecţie la Ateneul Popular „Mr. Gh. Pastia“ din Focşani

Miecuri după-amiază, în Sala Mare a Ateneului Popular „Mr. Gh. Pastia“ din Focşani, a avut loc un concert-lecţie susţinut de Corul „Pastorala“. Evenimentul a făcut parte din „Seratele muzicale ale Corului „Pastorala“ şi a fost prezentat de Anişoara Piţu, directorul interimar al Ateneului, şi prof. Dumitru Săndulachi, dirijorul Corului „Pastorala“. Invitaţii serii au fost trei elevi de la Şcoala Gimnazială „Ion Basgan“: Ana-Maria Lupu, Alessandro Barbieri şi Elena Chirilă şi liceanul Eduard Johann Groza de la Liceul de Artă „Gheorghe Tăttărescu“ Focşani. În sală au fost prezenţi aproximativ 300 de elevi de la Colegiul Naţional Pedagogic „Spiru Haret“ Focşani şi de la Şcoala Gimnazială „Ion Basgan“ Focşani, partenerii acestui spectacol. Supriza plăcută a organizatorilor a fost clasa a IX-a B de la Liceul cu Program Sportiv Focşani care au venit la Ateneu însoţiţi de profesorul lor de religie, George Lăţcan.

Veţi avea parte de o oră de muzică mai deosebită… “

Cu această promisiune şi-a început discursul prof. Anişoara Piţu, directorul interimar al Ateneului Popular „Mr. Gh. Pastia“ din Focşani. Elevii au avut ocazia de a asista la o oră de muzică puţin mai diferită faţă de cea de la clasă, întrucât, pe scena sălii mari de spectacole a Ateneului Popular au performat membrii Corului „Pastorala“, printre ei aflându-se şi cadre didactice. Momentul a fost cu mult mai emoţionant, cu cât unii dintre colegii elevilor de la Şcoala Gimnazială „Ion Basgan“ au urcat pe scenă pentru a cânta vocal sau la chitară. „Noi considerăm că veţi avea parte de o oră de muzică mai deosebită, aşa ca o oră de clasă, dar ca una mai neobişnuită, mai plină… Maiorul Gheorghe Pastia este cel căruia îi datorăm faptul că noi, astăzi, suntem aici; dacă nu ar fi fost el, oraşul nostru nu ar fi avut această minunată clădire care este monument istoric, şi n-am fi avut nici Teatrul. În ceea ce priveşte sufletul acestei clădiri, sunteţi voi, şi, în măsura în care putem, suntem şi noi. Ateneul Popular vă prezintă în cadrul seratelor muzicale «Pastorala» un concert-lecţie în această seară. Cel care ne dirijează pe noi este domnul profesor Dumitru Săndulachi, care nu numai că este dirijorul Corului «Pastorala», dar cred că am putea spune că este un dirijor de dirijor“, a spus prof. Anişoara Piţu, directorul interimar al Ateneului Popular „Mr. Gh. Pastia“ din Focşani.

Seara s-a deschis cu intonarea imnului de stat al României, „Deşteaptă-te, române!“, după care au urmat şi alte cântece patriotice precum „Limba noastră-i o comoară“, sau „Hora Unirii“. Ana-Maria Lupu, elevă în clasa a VI-a la Şcoala Gimnazială „Ion Basgan“ din Focşani a cântat la chitară o piesă din secolul al XVI-lea, iar colega ei mai mică, Elena Chirilă, din clasa a IV-a a interpretat cântecul ostăşesc „Drum Bun“. Alessandro Bartieri a interpretat la chitară o piesă anonimă din secolul al XVII-lea, şi, cu toate că a urcat pe scenă puţin emoţionat, colegele de clasă l-au încurajat strigându-i: „Bravo, Alessandro!!!“, în timp ce altele se mândreau spunând: „Este colegul nostru! Este colegul nostru!“. „Să sţiti că în sală, pe scaun, este foarte uşor, pe scenă este un pic mai greu. Copii au emoţii. Aceste cânturi care se adresează eroilor neamului nostru trebuie să le avem mereu în inimă şi în suflet. Acest gând pentru cei care s-au jertfit, pentru cei care au făcut în anii de demult posibilă şansa ca noi să fim astăzi poporul român, aici în România, aici la poalele Carpaţilor şi la Dunăre“, a subliniat prof. Dumitru Săndulachi.

Premiera serii a fost Reqviemul lui Mozart pe care membrii grupului coral „Pastorala“ l-au cântat pentru prima dată pe scena Ateneului Popular din Focşani.

În calitate de om al şcolii şi de membru al Corului «Pastorala» a fost o bucurie, o responsabilitate şi o onoare de a cânta în faţa unor copii atât de receptivi la cântul coral. În calitate de director interimar al Ateneului a fost o şi mai mare bucurie de a vedea atâţia copii şi adolescenţi în Sala Mare. Convingerea noastră este aceasta: dacă sunt aduşi la Ateneu de părinţi sau de şcoală când sunt copii, vor veni singuri la Ateneu atunci când vor fi adulţi. Educaţia muzicală este un proces de durată realizat în comunitate şi pentru comunitate. Acesta este scopul seratelor muzicate ale Corului «Pastorala», de a educa prin şi pentru muzică. Cred că au venit aproximativ 300 de elevi atât de la Şcoala Gimnazială «Ion Basgan» cu directoarea Alina Dima, cât şi de la Colegiul Naţional Pedagogic «Spiru Haret» Focşani“, a conchis prof. Anişoara Piţu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?