Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

VIDEO și GALERIE FOTO: Unirea Principatelor Române, sărbătorită și prin sport. Mai mulţi maratonişti au sosit vineri în pas alergător la Focşani

Maratoniştii au sărbătorit Unirea Principatelor Române în stil propriu. Dacă unii dintre ei au parcurs o distanţă de 42 de kilometri, purtând steagul României de la Odobeşti, până în Piaţa Uniri din Focşani, alţii au venit tocmai de la Brăila, oraş care se află la aproximativ 100 de kilometri de Municipiul nostru, tot în Piaţa Unirii pentru a da mână cu mână şi pentru a demonstra că şi sportul reprezintă o bună modalitate de a-i cinsti pe făuritorii „Micii Românii“. Sportivii au fost întâmpinaţi de Cristi Misăilă, primarul Municipiului Focşani pe explanada din faţa Prefecturii, acolo unde li s-au acordat medalii, diplome şi trofee. O japoneză, Hiroko Ogawa, a purtat, de-a lungul traseului parcus de la Odobeşti spre Focşani un fular cu drapelul Românie ca formă de respect faţă de ţara noastră, şi a primit din partea Primăriei o diplomă, un buchet de flori şi un trofeu în semn de recunoştinţă pentru cele peste 200 de maratoane la care a participat.

Cea de-a IV-a ediţie a Maratonului Unirii organizat la Focşani

Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Club Sportiv Eco Alpin în parteneriat cu Primăria Municipiului Focşani şi cu susţinerea Consiliului Judeţean Vrancea, a Prefecturii Vrancea, DJST Vrancea şi a primăriilor din Câmpineanca, Vârteşcoiu, Odobeşti şi Adjud. Maratonul a avut parte şi de sprijinul Asociaţiei Române pentru Propaganda şi Istoria Aeronauticii, Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria“ şi Garnizoana Focşani. Lungimea traseului parcurs a fost de 42 de kilometri, maratoniştii refăcând traseul graniţei existente în anul 1859 între Moldova şi Muntenia: Piaţa Unirii Focşani, Strada Unirea Principatelor, DJ205S Vâlcele, DJ205S Câmpineanca, traversarea podului de peste Milcov, Pietroasa, DJ205C, 205C Vârteşcoiu, 205 B Odobeşti şi retur. Primarul Cristi Misăilă i-a felicitat pe toţi participanţii şi le-a înmânat medalii, diplome şi trofee subliniind faptul că Unirea Principatelor Române a fost încununată şi de acest gest al sportivilor. „Avem aici, alături de noi, un maratonist vrâncean care a alergat la peste 200 de maratoane unde a purtat cu mândrie drapelul ţării nostre, şi iată că astăzi, de 24 ianuarie, ziua Unirii, ziua înfrăţirii, a fost reliefată simbolic prin traseul pe care l-au parcurs aceşti atleţi ai noştrii însoţiţi de un grup minunat de copii. Trebuie să-i felicităm pentru că iubesc sportul, şi prin sport iubesc tinereţea, iubesc sănătatea. 24 ianuarie este o zi frumoasă, iată şi o zi însorită, o zi în care ne gândim cu bucurie că avem o ţară minunată, o ţară pentru care s-au jertfit înaintaşii noştri, şi care astăzi este încununată de acest frumos moment“, a spus vineri, primarul Cristi Misăilă.

„Astăzi este o zi de mare mândrie pentru toţi românii. Astăzi am alergat 42 de kilometri din dragoste pentru România şi istoria ei. Din dragoste şi respect pentru istoria ţării noastre, astăzi, 10 maratonişti au alergat pe traseul de la Focşani, la Odobeşti, am traversat de mai multe ori Milcovul, simbolic, am fost însoţiţi de o ştafetă de copii, este ştafeta „4 Regiuni Istorice“ formată din copii din Trasnsilvania, Basarabia, Muntenia şi Moldova, regiuni existente înainte de 1859. Promitem că la ediţia a V-a de anul viitor, vom fi mai mulţi şi vom transmite acelaşi mesaj din dragoste pentru România şi istoria ei. La mulţi ani, România!, a spus col. Ilie Roşu cel care, anul acesta a atins pragul de 10.000 de km alergaţi cu Drapelul Unirii. În fruntea celor 10 participanţi veniţi din diferite colţuri ale ţării precum Bistriţa Năsăud, Brăila, Galaţi, Adjud, Braşov, Alba şi Republica Moldova, s-a aflat şi Hiroko Ogawa, din Japonia.

Ultramaraton de 100 de kilometri

În urmă cu o săptămână, vă prezentam povestea caporalului Cobzaru Laurenţiu, gălăţeanul care şi-a propus să parcurgă 100 de kilometri, de la Brăila, până la Focşani, pentru a sprijini Asociaţiile „Special Frends Brăila” și „Motivation România‟.Alergarea a început la orele 00:00 din Brăila, cu destinaţia spre Focşani alături de colegul meu Costel Mazâlu pentru Asociaţia „Special Frends Brăila‟ și „Motivation România‟ pentru strângere de fonduri, să-i ajutăm, pentru că până la urmă unirea asta înseamnă, să ne ajutăm unii pe ceilalţi. Şi vrem să-i înmânez domnului primar un drapel pe care l-am purtat cu noi pe tot parcursul traseului în semn de respect“, a spus caporalul Laurenţiu Cobzaru.

„Vă mulţumim din suflet pentru primire! La mulţi ani, români! Să încercăm să fim mai buni, mai uniţi, mai aproape de semenii noştri care au nevoie de noi la tot pasul. Sperăm ca pe viitor să mai putem face acţiuni de genul acestea care pentru noi sunt normale, la noi, lună de lună se organizează astfel de evenimente, drept urmare nu face decât să vă rugăm, deşi nu acesta este scopul, să-i ajutaţi pe aceşti oameni speciali, cu cât aveţi“, a completat Costel Mazâlu de la ISU Brăila.

La final, oamenii prezenţi în Piaţa Unirii din Focşani i-au aplaudat şi i-au felicitat pe toţi aceşti sportivi şi le-au urat ca Dumnezeu să le vegheze paşii oriunde i-ar purta viaţa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?