Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637
Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637

GALERIE FOTO: Rugby – Tradiția continuă, chiar dacă la o scară mică!

Rugbiul a fost un brand sportiv vrâncean de referință națională. Era vremea când în fiecare an școala focșăneană de rugby dădea echipe câștigătoare de medalii naționale și cu mulți internaționali și de juniori, la rândul lor, câștigători de medalii europene! Nu-i mult de atunci. Metaforic vorbind, cam cât un șut lung la capătul căruia mingea prinde terenul lângă linia de but a adversarului. După care urma, foarte des, eseul. Eseul care tot metaforic tradus în performanță, însemna victorii, medalii, selecții în echipele naționale. A plecat din lumea rugby-ului pentru care trăise excepționalul antrenor, mentor, manager de la Focșani, Viorel Ion, manager de dezvoltare pentru Moldova Sud, s-a redus aria de selecție, copiii și tineriii vin foarte greu spre acest nobil sport. Este o situație generală a rugbiului românesc aflat într-o cădere cum n-a mai avut în existența sa. Sincron cu acest fenomen este și rugby-ul vrâncean, chiar dacă are a antrenori buni profesioniști, care încearcă – și chiar reușesc să aibă unele performanțe. Profesorii antrenori de la LPS Focșani au făcut selecții și au alcătuit echipe de minirugby cu care au mers în competițiile naționale în tentativa de a crește jucători care să ducă mai departe o impresionantă tradiție.

Iar în primele două grupe de vârstă – U 19 și U 17, Focșaniul are echipe, spre meritul oamenior de rugby de aici. În condițiile sărăciei aproape de neînțeles pentru acest nivel competițional faptul că la U 19 dintre cele trei echipe din țară – alturi, de CT Dinicu Golescu și CS Cleopatra – se află LPS Focșani este cu totul remarcabil! Situația este aproape asemănătoare și la U 18, unde dintre cele șapte competitoare din campionatul României, una este de la Focșani. În jos, însă, unde la U 17 sunt nouă formații în competiția internă, la U 16, cu trei competitoare și la U 15, cu patru competitoare, Focșaniul nu are, echipe! Poate compensa, la nivelul performanței, prin prezența în loturile naționale U 20 și U 18, a câte unui jucător! La U 20, Sergiu Puescu este titular la Naționalei, venind de la categoriile de vârstă mai mici. În decembrie, Sergiu a participat la stagiul de pregătire de la Izvorani, ultimul din 2019, confirmându-și calitățile care îl fac taloneur de bază al echipei U 20. La U 18, a fost convocat în mod repetat Florin Anton, aripă cu explozie și talent, și care a participat la ultima acțiune de pregătire a lotului de la CNS Snagov, în decembrie 2019. Iar la una dintre acțiunile de selcție din vară a fost convocat și Alin Berbece, fratele internaționalului de tineret R 15 și R 7, Răzvan Berbece.

Se poate aprecia că, în rugby, tradiția de la Focșani continuă, chiar dacă la o scară mai mică, jucătorii furnizați naționalelor fiind în imediata apropiere a celei de seniori. În trecerea în revistă a rezultatelor din rugby în 2019 am avut în vedere doar jucătorii care sunt acum la Focșani. Despre rugbiștii de mare valoare, componenți ai Naționalei de seniori a României – Marius Antonescu, Andrei Gorcioaia, Ionel Badiu, Alexandru Savin, formați și plecați de la Focșani în rugbiul mare, ei aparțin perioadei pe care am descris-o la început. Cea a marilor performanțe, care este greu de crezut că va mai fi aici, sau în general în rugby-ul românesc. Faptul că sunt și acum sportivi – mai puțini, care îi urmează în performanțele de la juniori arată că la Focșani sunt oameni care trudesc în folosul rugbiului. În condițiile de acum! Sper să nu omit pe careva dintre aceștia numindu-i pe Romeo Păun, Cătălin Răileanu, Daniel Ene, cu care mă întâlnesc des la antrenamentele sau meciurile rugbiștilor focșăneni. Dar și pe Valentin Busuioc, antrenorul care i-a avut elevi, la un moment dat, pe Sergiu Puescu, Florin Anton și Alin Berbece.

Și dacă am vorbit de tradiție, una dintre cele mai frumoase, care se sedimentează, este cea a constituirii unei foarte active și consistente grupări de rugbiști veterani, Rugby Old Boys Focșani – Fiii Vrâncioaiei care este pilduitoare în tot ce face și va fi cu siguranță ancora ce fixează pentru mulți ani de aici încolo rugby-ul într-un oraș care a dat – și mai poate da țării jucători de mare valoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?