Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

VIDEO și GALERIE FOTO: Despre Bobotează, Agheasma Mare și zilele cu interzis la spălat

Luni, în jurul orelor prânzului, zeci de credincioși s-au așezat la rând pentru a lua Agheasma Mare de la bisericile la care sunt arondați. Frigul, deși nu foarte aspru, le-a cam dat bătăi de cap oamenilor care nu au mai așteptat sfârșitul slujbei și au „furat‟ startul luând cu asalt butoaiele pline cu Apă Sfințită. An de an, povestea se repetă, iar credincioșii ajung să plece acasă cu mai mult de 3 sticle de agheasmă sub pretextul că mai împart și cu rudele.

În Iordan Botezându-te Tu, Doamne, închinarea Treimii s-a arătat…‟

Slujba de Bobotează este una dintre cele mai speciale prin prisma faptului că, așa cum se arată în rugăciuni, în această zi, cerurile se deschid, iar apele se sfințesc cu Harul lui Dumnezeu. Importanța Bobotezei are legătură directă cu botezul Izbăvitorului acestei lumi, Iisus Hristos, Fiul Lui Dumnezeu. Cel care a propovăduit credința și a anunțat venirea Mântuitorului pe acest pământ este Sfântul Ioan Botezătorul, un sfânt care a dus o viață de pustnic și care și-a închinat întreaga existență slăvirii lui Hristos. În timpul slujbei de Bobotează, preotul, cântărețul și credincioșii cântă împreună Troparul Praznicului Botezului Domnului: „În Iordan Botezându-Te Tu, Doamne, închinarea Treimii s-a arătat. Că Glasul Părintelui a mărturisit Ţie, Fiu Iubit pe Tine numindu-Te; şi Duhul, în Chip de Porumbel, a adeverit întărirea Cuvântului, Cel Ce Te-ai arătat, Hristoase Dumnezeule şi lumea ai luminat, Slavă Ţie.‟

În timpul slujbei, deasupra tuturor celor prezenți în curtea Catedralei „Sfânta Parascheva‟ din Focșani, a zburat, preț de câteva secunde, un stol de porumbei, anunțând parcă prezența Duhului Sfânt așa cum o spune și troparul mai sus amintit. „Este minune de la Dumnezeu! Uitați porumbeii!‟, exclamă, aproape vrăjit, un enoriaș care își scoate telefonul din buzunar pentru a imortaliza momentul. „Pentru creștinii care participă duminică de duminică și sărbătoare de sărbătoare la slujbele bisericii și mai ales cei care ați fost și ieri în duminica dinaintea botezului Domnului, ați observat cu multă precizie că Hristos Domnul, Mântuitorul Lumii, Cel născut mai înainte de toți vecii din Tatăl așa cum mărturisim în Simbolul credinței, a venit în chip smerit, în chip de rob la cel mai mare om născut din femeie, la Sfântul Prooroc Înaintemergătorul Botezătorul Ioan ca să fie arătat poporului întreg pentru că Ioan se bucura de o mare notorietate a Iordanului, el era acela care propovăduia pocăința spre iertarea păcatelor, anunțând împărăția lui Dumnezeu‟, a spus preotul catedralei din Focșani, Florentin Răuță în încheierea slujbei de Bobotează.

Tradiții de Bobotează

În Ajunul Bobotezei, fetele de măritat își pun busuioc sub pernă pentru a-și afla ursitul. Bătrânii spun că numai celor care postesc și se roagă lui Dumnezeu în ziua de 5 ianuarie le va apărea chipul viitorului soț în vis. În ziua de Bobotează, cei mai curajoși bărbați sar în apele înghețate ale râurilor pentru a prinde crucea aruncată de preot; conform tradiției, cel care prinde crucea va avea noroc tot anul și va fi păzit de rele.

Ce tradiții și obiceiuri respectă vrâncenii? „Luăm 9 zile în fiecare dimineață agheasmă și dăm prin casă, la mașină și la tot ce avem noi. Asta este Agheasma Mare, este cea mai mare agheasmă care trebuie păstrată un an de zile în casă. Hainele se spală după 9 zile, asta-i de la Doamne Doamne, eu știu ce știu! Dacă ați stat și ați ascultat slujba, și ați ascultat rugăciunile, acolo se spune că această Apă Sfințită are puteri miraculoase‟, spune tanti Elena.

„Așa cum spune tradiția, cu această agheasmă se botează casa, se botează membrii familiei și trebuie să o păstrăm în casă, atât știu. Cred că este binecuvântată, nu știu ce să mai zic‟, adaugă o doamnă grăbită să ajungă acasă după ce a luat Agheasmă. „Stropesc prin casă trei zile, beau agheasmă dimineața și iau anaforă. Are proprietăți miraculoase pentru că eu am de ani de zile și de la Meteora de la Paraschivie și de la Salonic și a făcut minuni! Extraordinar de puternică este puterea lui Dumnezeu! Nu se spală 8 zile după Bobotează pentru că spurci agheasma, suntem creștini, Dumnezeule!‟, atenționează doamna Marga.

„De Bobotează se ia agheasmă, se dă cu ea prin casă, se sfințește. Face bine! În ziua asta vine lumea la biserică, se ia agheasmă‟, spune Robert, un tânăr puțin bulversat și înfrigurat care aștepta la rând în fața Catedralei din Focșani.

La bisericile din Focșani, pe toată durata slujbei de Bobotează, au fost arondați câte doi jandarmi care au monitorizat și asigurat buna desfășurare a evenimentului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?