Ediția: Marți 7 Mai 2024 Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024 Nr. 6617

În plină iarnă, au ieșit ghioceii!

Primăvară….în mijlocul iernii. Valul de aer cald din luna decembrie și ianuarie a făcut ca în satul Cerbu din comuna Jitia, să înflorească ghioceii, deși în zonă a nins de câteva ori până acum și nopțile au fost destul de geroase. Profesorul de istorie și geografie de la Jitia, Sorin Pantelimon, a distribuit ieri pe pagina sa de facebook o poză cu micuții și firavii ghiocei înfloriți. Internauții au apreciat poza și au comentat că ăsta este semn că vine primăvara, însă Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o informare privind intensificări ale vântului, precipitații mixte și ninsori.

Ghiocelul este, din punctul meu de vedere, cea mai puternică floare. Are puterea să străpungă stratul gros de frunze uscate și înghețate și chiar stratul de zăpadă înghețată. De unde atâta putere într-un lucru atât de firav? Ghiocelul este declarat specie ocrotită în UE, menționat în mai multe legi și convenții privind protejarea naturii, iar la noi, prin Ordonanta de Urgență nr. 57 din 2007, este declarat specie de interes comunitar. Așadar, el nu poate fi comercializat decât sub forma ghioceilor de grădină, crescuți special în acest scop.

1 COMENTARIU

  1. Bravo pentru mentiunea ca sunt planta ocrotita la nivel UE. Romanasii nostri nu-si fac griji din cauza – ii culeg cu bratul, ii vand pe strada si in piete, iar autoritatile nu iau nicio masura. In multe paduri din jurul marilor orase au disparut, culesi fiind generatii de-a randul. Si am constatat acest lucru personal, in cursul vietii mele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?