Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635
Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635

GALERIE FOTO: Elevii de la Colegiul Tehnic „Ion Mincu” implicați în proiectul „Identitatea și valorile naționale în contextul Marii Uniri”

Joi, un grup de elevi de la Colegiul Tehnic „Ion Mincu” au participat la una dintre activitățile proiectului de și pentru tineret, „Identitatea și valorile naționale în contextul Marii Uniri”. Proiectul este organizat de Centrul de tineret Focșani din cadrul Direcției Județene pentru Sport și Tineret Vrancea, în parteneriat cu Muzeul Vrancei, în perioada 25 martie-5 decembrie 2019. Inițiatoarele activității, care s-a desfășurat în biblioteca liceului, au fost doamnele Emilia Atanasiu, muzeograf și Orania Zdrîncu, de la DJST Vrancea. Obiectivul activității a fost prezentarea Mausoleului de la Mărășești și a luptelor din Vrancea în timpul primului război mondial.

Doamna muzeograf, Emilia Atanasiu, le-a prezentat elevilor etapele construirii Mausoleului de la Mărășești. Gândit inițial ca „Biserica Neamului”, el a fost ridicat chiar pe terenul udat cu sângele ostașilor români care, în 1917, au dat la Mărășești cea mai mare bătălie din primul război mondial, oprind înaintarea armatei germane, dar cu o jertfă umană imensă. Mausoleul a fost construit numai din donații, în două etape, 1923-1924 și 1936-1938. Elevii au aflat apoi despre dispunerea interioară a galeriilor și criptelor, în care își află somnul de veci soldații și ofițerii căzuți pe acest câmp de luptă. S-a vorbit și despre „Culoarul Cavalerilor”, locul unde sunt înhumați, printre alții, eroii vrânceni Măriuca Zaharia și Gabriel Pruncu, absolvent al Colegiului Național „Unirea” din Focșani. Au fost reamintite elevilor faptele de curaj deosebit dovedite de Măriuca, Ecaterina Teodoroiu sau „cămășile albe”. Lângă mausoleu se află, într-o clădire modernă, un muzeu al luptelor de la Mărășești.

La finalul discuției, doamna muzeograf a prezentat alte trei mausolee, de la Focșani, Mărăști și Soveja, ridicate tot în memoria eroilor căzuți pe frontul din Vrancea.

Prof. Cezarina Nicodei

Comunicat de presă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?