Ediția: Marți 16 aprilie 2024 Nr. 6605
Ediția: Marți 16 aprilie 2024 Nr. 6605

Se lucrează la nouă din cele zece contracte din cadrul proiectului Vranceaqua 2

Se lucrează la nouă din cele zece contracte de lucrări din cadrul proiectului Vranceaqua etapa a II-a, derulat de administrația județeană, iar până în acest moment gradul de execuție este de peste 20 la sută, a declarat directorul societății CUP SA Focșani, Gheorghe Vasilescu. Lucrările din cadrul acestui proiect se vor derula în perioada 2018-2022, în 38 de localităţi din Vrancea cu peste 200 mii de locuitori în total. „Lucrările la proiectul Vranceaqua, etapa a II-a, au fost reluate încă din data de 20 ianuarie de către toate firmele care au câștigat licitațiile, respectiv societățile Hidroconstrucția SA, Vega 93 SRL, Lemacons SRL, Tancrad SRL, Asocierea Ludwig Pfeiffer S.R.L– Ludwig Pfeiffer Hoch-und Tiefbau GmbH &Co KG și Porr Construct SRL. În acest moment gradul de execuție al lucrărilor este de peste 20 la sută, acest procent reprezintă lucrări finalizate și testate. La cel de-al zecelea contract lucrările nu au început din cauza contestațiilor făcute de una dintre firmele care a pierdut licitația și care a blocat în acest fel acest contract“, a afirmat Gheorghe Vasilescu.

Directorul CUP SA a susținut că gradul de realizare a lucrărilor la proiectul „Extinderea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare, județul Vrancea – Vranceaqua, etapa a II-a”, putea fi și mai bun dacă firmele contractoare nu s-ar confrunta cu lipsa forței de muncă. „Suntem undeva la peste 20 la sută lucrări și asta pentru că firmele de construcții au probleme cu asigurarea forței de muncă. Încă nu au reușit să găsească suficientă forță de muncă pentru a avea un ritm mai alert, dar se fac eforturi și reușesc să mențină un ritm de lucru apropiat de graficele angajate“, a precizat Gheorghe Vasilescu.

Proiectul „Extinderea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare, județul Vrancea – Vranceaqua, etapa a II-a”, cunoscut sub numele de Vranceaqua, este finanțat în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare. Proiectul cuprinde 10 contracte de lucrări, la sistemul de alimentare cu apă și la sistemul de canalizare din mai multe localități din județul Vrancea.

La sistemul de alimentare cu apă, lucrările se vor implementa în 19 UAT-uri, după cum urmează: Focșani, Adjud, Panciu, Odobești, Mărășești, Bolotești, Dumbrăveni, Gugești, Homocea, Jariștea, Obrejița, Slobozia Bradului, Ruginești, Sihlea, Soveja, Străoane, Suraia, Tâmboiești, Tulnici (Lepșa – Greșu).

La sistemul de canalizare, lucrările se vor implementa în 35 UAT-uri, după cum urmează: Focșani, Golești, Câmpineanca, Gologanu, Milcovu, Răstoaca, Vânători, Cotești, Cârligele, Adjud, Ruginești, Mărășești, Odobești, Vârteșcoiu, Broșteni, Jariștea, Bolotești, Panciu, Străoane, Gugești, Urechești, Popești, Dumbrăveni, Bordești, Slobozia Bradului, Tâmboiești, Obrejița, Sihlea, Măicănești, Biliești, Suraia, Vulturu, Nănești, Tătăranu și Tulnici (Lepșa – Greșu). Vor fi realizate rețele de apă și canalizare, vor fi construite stații de pompare a apelor uzate, dar și stații de epurare a apelor uzate. În total, Compania de Utilități Publice SA Focșani a scos la licitație zece contracte subsecvente proiectului Vranceaqua.

Președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, a arătat că în Vrancea s-au investit foarte mulți bani pentru rețelele de canalizare, extinderea rețelelor de apă, pentru modernizarea Uzinei de apă din județ. Marian Oprișan a susținut că, împreună cu directorul CUP Focșani, Gheorghe Vasilescu, a făcut toate eforturile pentru a finanța etapa a doua a proiectului Vranceaqua prin Programul Operațional de Infrastructură Mare (POIM). „Investițiile pentru asigurarea apei curente și a rețelelor de canalizare în localitățile județului au fost și sunt o prioritate pentru mine, în calitate de președinte al Consiliului Județean și de președinte al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Vranceaqua. În această calitate am făcut toate demersurile și am obținut finanțările necesare pentru ca, până la finalul anului 2022, Vrancea să aibă un standard modern de apă și canalizare“, a spus președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan.

Prima etapă a proiectului Vranceaqua a fost finalizată

În prima etapă a proiectului Vranceaqua au fost finalizate lucrările de alimentare cu apă în Focșani, Adjud, Odobești, Panciu și Mărășești, dar și în comunele Homocea, Golești și Cîmpineanca. Totodată, au fost reabilitate rețele de distribuție apă cu o lungime totală de 94.279 ml, au fost extinse rețelele de distribuție a apei potabile cu 67.852 ml, a fost construită o staţie de repompare a apei potabilă şi au fost realizate patru gospodării de apă. De asemenea, în ceea ce priveşte sistemul de canalizare, în localităţile Focșani, Adjud, Odobești, Panciu, Mărășești, Golești și Cîmpineanca au fost reabilitate rețele de canalizare cu o lungime totală de 31.723 ml şi au fost extinse rețelele canalizare cu 144.321 ml. Totodată au fost realizate 18 staţii de pompare a apelor uzate şi au fost introduși în sistem peste 24.500 metri liniari de conductă de refulare. Practic, lucrările de investiţii de alimentare cu apă şi canalizare sunt finalizate şi funcţionale. Lucrările la Focșani au costat 49.861.932, 63 lei, la Golești 9.797.932,8 lei, la Cîmpineanca 4.355.224,45 lei, la Adjud 24.961.944,58 lei, la Odobești 34.155.705,15 lei, la Panciu 30.734.543,77 lei,la Mărășești 17.470.142, 26 lei, iar la Homocea 8.766.355,42 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?