Încep lucrările la etapa a doua a reabilitării sistemului de termoficare din Focșani

0
644

Primăria Focșani va prezenta, astăzi, etapele de derulare a lucrărilor de reabilitare a sistemului de termoficare din zona Bahne, finanțate cu fonduri europene. Lucrările fac parte din etapa a doua a proiectului „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul Municipiului Focşani pentru perioada 2009-2028 în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterii eficienţei energetice”. Lucrările din cadrul proiectului se vor derula începând cu luna noiembrie 2019 și se vor finaliza în luna ianuarie 2021. Valoarea totală a proiectului este de peste 70 milioane lei, din care 57,8 reprezintă cofinanțarea UE și cofinanțarea de la bugetul de stat. „Obiectivul general al proiectului îl reprezintă creșterea eficienței energetice a sistemului de termoficare la nivelul municipiului Focşani prin reducerea pierderilor de la nivelul rețelelor şi creșterea calității serviciului public de alimentare cu energie termică, la tarife suportabile pentru populație ca urmare a creșterii competitivității întregului sistem urban de încălzire centralizată și asigurării viabilității acestui sistem pe termen lung”, se arată în prezentarea investiției.

Prin acest proiect se vor reabilita 5,6 km conducte de rețea tehnică primară, 43,9 km conducte de rețea termică secundată, 9 puncte termice.

Reamintim că, tot astăzi, în ședința ordinară a Consiliului Local va fi discutată etapa a treia a proiectului „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul Municipiului Focşani pentru perioada 2009-2028 în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterii eficienţei energetice”. Consilierii vor discuta proiectele de hotărâre privind aprobarea studiului de fezabilitate, a cofinanțării din bugetul local și punerea la dispoziție a terenurilor pe care se vor face lucrările. Valoarea totală a investiției a fost estimată la 13,2 milioane euro. Banii ar urma să fie asigurați prin Fondul european de dezvoltare regională -85%, bugetul de stat – 13% și bugetul local – 2%. Astfel, municipiul Focșani ar urma să asigure un milion de lei, la care se adaugă TVA-ul aferent investiției. În moneda națională, valoarea proiectului este de 63,2 milioane lei, contribuția municipalității fiind de 2%, respectiv un milion de lei, la care se adaugă 9,9 milioane lei, reprezentând TVA aferentă cheltuielilor eligibile.

Proiectul prevede reabilitarea a 3,6 kilometri rețele termice primare, adică 7,2 kilometri de conducte. Vor mai fi reabilitate 6 puncte termice (PT 19,29, 45, 47, 48 și 57). În ceea ce privește rețeaua secundară vor fi reabilitate 7,1 kilometri rețele termice, aferente celor 6 puncte termice. Nu în ultimul rând va fi realizată racordarea la sistemul centralizat a blocurilor din cartierele ANL. Acest lucru va fi realizat prin extinderea rețelei termice primare cu un traseu de 3,03 kilometri și 37 module termice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here