Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617
Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617

În atenția organelor abilitate : De unde sunt banii cu care deputatul Ion Ștefan a împrumutat PNL?

Înainte de a fi propus ministru, deputatul PNL, Ion Ștefan a investit 1,4 milioane lei în campania electorală a liberalilor pentru alegerile europarlamentare din acest an însă fără să declare aceste venituri în declarația de avere. Atent să nu rămână pe pierdere, deputatul liberal a făcut acest lucru printr-un artificiu, respectiv un împrumut acordat unei persoane de încredere, consilierul local din Focșani, Ana Maria Dimitriu, trecută pe lista candidaților liberali la europarlamentare, pe un loc neeligibil. „Monitorul de Vrancea” a arătat că, potrivit Autorității Electorale Permanente, 1,4 milioane lei este contribuția la campania electorală a PNL făcută de consilierul local liberal Ana Maria Dimitriu, în două tranșe, de un milion, respectiv 400 mii lei. Conform legislației românești, Autoritatea Electorală Permanentă returnează sumele cheltuite de competitorii electorali în campania pentru alegerile europarlamentare. Dacă deputatul ar fi ales să doneze acești bani pentru partid, atunci nu i s-ar fi rambursat nici un leu. În plus, informațiile despre împrumutul acordat de deputatul Ion Ștefan apar doar în declarația de avere publicată pe portalul ANI. Aceste informații nu sunt disponibile și în declarația de avere publicată pe pagina de internet a Camerei Deputaților, unde sunt menționate doar cele două împrumuturi, fiind șters numele Ana Maria Dimitriu.
Marea problemă a acestei coțcării financiare este că deputatul liberal nu poate justifica suma de bani cu care a împrumutat partidul conform informațiilor care apar în ultima declarație de avere. Deși acolo este menționat împrumutul de 1,4 milioane lei, nu apar și venituri corespunzătoare. La rubrica venituri, liberalul menționează dividendele de la firmele unde este acționar. Aceste venituri, scrie deputatul, au fost calculate dar nu au fost ridicate din firme, cu excepția unor sume care, însumate, sunt de circa 101 mii lei. În total, veniturile certe declarate de deputat au fost de circa 250 mii lei în 2018, o diferență mare până la 1,4 milioane lei. Chiar dacă deputatul ar putea spune că are venituri din dividende care îi permit să ofere acest împrumut, regulile sunt simple și clare pentru acestea. Cu atât mai mult pentru dividendele calculate, pentru care au fost plătite impozite. Oameni de afaceri cu care am discutat ne-au explicat că dividendele calculate dar neridicate sunt o practică curentă la firmele cu profit însă situația lor este foarte clară, ele fie se duc spre investiții în societate, recapitalizare sau sunt ridicate de acționari. Nu sunt menținute cu anii în firme. Mai mult, aceste dividende neridicate nici nu ar trebui să figureze într-o declarație de avere, deoare ele nu reprezintă venituri obținute efectiv de către persoana în cauză. În aceste condiții, de unde are deputatul bani pentru a împrumuta partidul care l-a desemnat ministru? Cât de corecte sunt declarațiile de avere depuse de deputat și care sunt veniturile reale pe care le are acesta de la firmele unde este acționar ?

Fiindcă deputatul Ion Ștefan este propunerea PNL pentru Ministerul Dezvoltării, ar trebui ca instituțiile statului să verifice situația pe care o prezentăm în acest articol și să clarifice originea banilor pe care îi folosește liberalul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?