Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

Racla cu moaștele Sfântului Spiridon va rămâne la București, sâmbătă, timp de 7 ore

Moaştele Sfântului Spiridon vor sta câteva ore la Bucureşti, sâmbătă, înainte ca acestea să fie aduse la Iaşi de la o mănăstire de pe insula grecească Corfu, au anunţat, miercuri, reprezentanţii Patriarhiei Române.

Racla cu mâna dreaptă a Sfântului Spiridon va fi adusă pe Colina Bucuriei de lângă Catedrala Patriarhală din Bucureşti. Aici va rămâne timp de şapte ore, perioadă în care credincioşii se vor putea închina la unul dintre cei mai cunoscuţi şi populari sfinţi din ortodoxie.

„Cu prilejul sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva, o delegaţie a Mitropoliei de Corfu, condusă de Înaltpreasfinţitul Părinte Nectarie, va aduce în România, spre închinare, în perioada 11-17 octombrie, mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei, făcătorul de minuni. În acest context, în ziua de sâmbătă, 12 octombrie, în intervalul orar 7,00-14,00, racla cu mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei, făcătorul de minuni, va fi aşezată, spre închinare, în baldachinul special amenajat de pe Colina Bucuriei, lângă Catedrala Patriarhală. La ora 14,30, delegaţia Mitropoliei de Corfu va pleca spre Iaşi, la manifestările dedicate sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva”, au precizat reprezentanţii Patriarhiei Române.

Sfântul Spiridon este cunoscut şi sub numele de „Sfântul Călător” sau „Sfântul care îşi părăseşte racla”, datorită minunii care se petrece în fiecare an la picioarele sale, mai exact cu papucii săi din mătase, care se tocesc în mod miraculos.

Moaştele Sfântului Spiridon au rămas în Cipru până în secolul al VII-lea, când au fost mutate la Constantinopol, din cauza invaziilor sarazinilor. La trei ani după căderea Constantinopolului sub turcii otomani, în 1456, părintele Gheorghe Kaloheretis din Corfu a mutat în taină moaştele Sfântului Spiridon şi pe cele ale Sfintei Teodora Împărăteasa, din Constantinopol în Corfu.

Moaştele Sfântului Spiridon au peregrinat pe la mai multe biserici până în anul 1589, când au fost duse în Catedrala „Sfântul Spiridon” din Corfu, unde se păstrează întregi până astăzi. Aici, în catedrală, există o impresionantă colecţie de ofrande din argint şi din aur, care amintesc de minunile săvârşite de Sfântul Spiridon.

Mâna dreaptă a Sfântului Spiridon s-a aflat timp de mai multe secole la Roma, în Biserica Ordinului Oratorienilor, până în anul 1984. În ajunul praznicului Sfântului Spiridon (11 decembrie) din anul 1984, prin eforturile mitropolitului Timotei al insulei Corfu, mâna dreaptă a Sfântului Spiridon a fost înapoiată corfioţilor. Astăzi, mâna dreaptă este aşezată lângă moaştele întregi ale Sfântului Spiridon, în catedrala din Corfu, care îl are ca ocrotitor.

Sfântul Spiridon este cinstit în mod deosebit de credincioşii din Corfu, încât de patru ori pe an se fac procesiuni cu moaştele Sfântului Spiridon: pe 11 august, în Duminica Floriilor, în Sâmbăta Mare şi în prima duminică a lunii noiembrie.

În iconografia ortodoxă, Sfântul Ierarh Spiridon este reprezentat, uneori, ţinând în mână o cărămidă. Această reprezentare iconografică face referire la Sinodul I Ecumenic de la Niceea, din anul 325, când Sfântul Spiridon a demonstrat că Dumnezeu este Unul în fiinţă şi Întreit în Persoane. El a luat o cărămidă în mână, a făcut semnul Sfintei Cruci deasupra ei şi a spus: „În numele Tatălui, al Fiului şi al Sfântului Duh”. Cei prezenţi au fost părtaşi la o minune: în partea de sus s-a aprins un foc, în partea de jos a curs apă, iar în mâna Sfântului a rămas doar lutul – arătând, prin aceasta, cum cele trei elemente erau unite într-o singură cărămidă. Spre folosul credincioşilor, mâna dreaptă a Sfântului Spiridon a fost dusă spre închinare la Atena (2007) şi în Rusia (2007 şi 2010). Anul acesta, acest scump odor va fi adus şi la Iaşi, în perioada 11-15 octombrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?