Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640
Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640

Investițiile în sistemul de irigații, o prioritate pentru guvernul social democrat

În luna martie a anului viitor vor fi reluate lucrările la Canalul Siret Bărăgan, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea. Investiția este necesară pentru dezvoltarea agriculturii, iar până acum au fost luate o serie de măsuri pentru a asigura finanțarea acestei investiții. Primul pas a fost transferul Canalului la Ministerul Agriculturii, respectiv Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, prin care va fi realizată investiția. Au urmat discuții cu primăriile localităților, cu fermierii din zonă pentru constituirea organizațiilor de udători.

Ministrul Daea a explicat că irigatul prin Canalul Siret Bărăgan se va realiza cu costuri minime pentru fermieri, deoarece se va face gravitațional, fără costuri energetice. Interesul guvernului social democrat pentru dezvoltarea infrastructurii de irigații de care au nevoie fermierii a fost demonstrat de măsuri concrete precum programul de investiții în irigații sau punerea în funcțiune a stației de pompare de la Haret, cu alimentare din priza din Canalul Siret-Bărăgan. Acest lucru a permis irigarea unei suprafețe de 600 hectare prin Canalul Siret-Bărăgan, cu un potențial de până la 3000 hectare. „Anul viitor în luna martie vor vedea utilajele la lucru pentru a continu acest obiectiv formidabil de investiții, atât de necesar pentru țară și atât de așteptat de fermieri dar nu numai, a spus ministrul Petre Daea.

Cheltuielile cu construirea canalului vor fi recuperate în timp prin producțiile agricole crescute datorită accesului la irigații. Strategia națională de reabilitare și extindere a infrastructurii de irigaţii din România realizată de Ministerul Agriculturii arată că fermierii vrânceni vor avea o creștere a producție agricole estimată la 27 milioane euro anual prin realizarea primei etape a Canalului Magistral Siret – Bărăgan. Se estimează că prin realizarea Canalului se va asigura apă pentru 100.000 hectare de amenajări de irigații. În etapa I de finalizare a lucrărilor la Canalul magistral Siret – Bărăgan vor fi realizate 3 sisteme noi de irigații în Vrancea. Acestea vor avea economii de 40-60% la energie, deoarece transportul apei în sistemele de irigații se va face gravitațional până la stațiile de punere sub presiune.

Strategia menționează că, potrivit datelor tehnice, Canalul magistral Siret – Bărăgan a fost proiectat pe o lungime de circa 191 km pe teritoriul județelor Vrancea, Brăila, Buzău și Ialomița și se va realiza în două etape, după cum urmează: Canalul magistral Siret – Bărăgan – Etapa I, ce cuprinde canalul pe zona acumularea Călimănești – Râmna, în lungime de 51,5 km. Lucrările la acest obiectiv se află în diverse stadii de execuție pe tronsonul amplasat pe teritoriul județului Vrancea, respectiv lucrările sunt finalizate și recepționate pe o lungime de circa 5,7 km, pe o lungime de circa 45,8 km lucrările sunt în diverse stadii de execuție sau nu sunt începute, iar lucrările executate pe diverse porțiuni, menționate anterior, se află în prezent în conservare.

Un guvern liberal ar bloca proiectele din agricultură

O eventuală schimbare a guvernului social democrat va pune în pericol proiectele de investiții din agricultură, susține ministrul Daea. Acesta crede că multe proiecte dedicate fermierilor ar fi blocate, așa cum s-a văzut din experiența anilor trecuți. Ministrul a dat exemplul investițiilor în infrastructura de irigații sau a reorganizării stațiunilor de cercetare din agricultură. Îi cunosc (pe liberali – n.r.), le cunosc «îndemânarea» tehnică, interesul pentru țară. Din acest punct de vedere am o îngrijorare pe care trebuie să mi-o manifest ca om, ca specialist care am lucrat atâția ani în agricultură și am putut cunoaște pe fiecare în parte și cunosc, de asemenea, dorința de a face în România. Vă dau un exemplu, dacă ne referim doar la sistemul de irigații. Până acum nu a existat un alt guvern, cu excepția guvernului Năstase, care să aibă o asemenea preocupare, o asemenea voință politică de a reface sistemul de irigații din România. Este pentru prima dată când se pune în mișcare un proiect de o asemenea anvergură și se urmărește cu atâta insistență în așa fel încât țara să beneficieze de sprijin din partea statului și fermierii să poată folosi resursele pe care le au pentru a avea stabilitate în producție și pentru a asigura veniturile țării din produsela agricole care se obțin, a spus ministrul Petre Daea.

La sfârșitul lunii mai 2018 a fost realizată punerea în funcțiune a Stației de Repompare 5 Haret care asigură apă pentru irigații din canalul Siret-Bărăgan. „Este foarte important să continuăm această investiție. Mulțumim Guvernului României pentru această zi istorică. Mă bucur foarte mult că strigătele mele au fost auzite de guvern în ceea ce privește Canalul Siret Bărăgan. Aduceți-vă aminte că am cerut ca acest canal să intre la marile proiecte de investiții, din fericire atât doamna prim ministru Viorica Dăncilă cât și domnul ministru Daea au fost foarte receptivi și iată că am făcut primul pas istoric în ceea ce privește polul secetei din România, aflat la cotul Carpaților”, a precizat atunci președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?