Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

Senatorul Dumitrescu și deputatul Tîlvăr, la Forumul Regional „Integrarea Balcanilor de Vest în Uniunea Europeană”

Senatorul PSD de Vrancea, Cristian Dumitrescu, președintele Comisiei de politică externă din Senatul României și deputatul PSD de Vrancea, Angel Tîlvăr, președintele Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaților, au participat ieri la Forumul Regional cu tema „Integrarea Balcanilor de Vest în Uniunea Europeană”, organizat de Partidul Social Democrat, la Palatul Parlamentului.

Este pentru prima dată când la București se organizează o întâlnire la acest nivel a partidelor de stânga din România, Bulgaria, Croația, Serbia, Muntenegru, Albania, Grecia, Ungaria și Moldova. La reuniune, partidele de stânga au fost reprezentate la cel mai înalt nivel, de președinții de partid sau membri ai conducerii, mulți foști sau actuali miniștri sau care au deținut și dețin funcții înalte la nivelul instituțiilor europene. Reuniunea a fost realizată la inițiativa președintelui PSD, premierul Viorica Dăncilă și are ca invitat special pe Serghei Stanishev, președintele Partidului Socialiștilor Europeni. Acest Forum Regional are ca temă procesul de integrare a țărilor din Balcanii de Vest în uniunea Europeană. „Reprezentanții României, dar și ceilalți participanți la Forum membri ai Uniunii Europene (Grecia, Bulgaria, Ungaria și Croația), au subliniat nevoia ca noua Comisie Europeană să-și stabilească direcții de politică de lărgire a Uniunii Europene pentru țările candidate din Balcanii de Vest, active, care să ofere o perspectivă concretă, clară și predictibilă asupra procesului, bineînțeles pe baza eforturilor de reformă și de îndeplinire a obiectivelor de negociere. În intervenția mea am dorit să atrag atenția că situația geopolitică (vezi BREXIT, agresivitatea politicilor economice ale Federației Ruse, prezența Chinei în economia zonei etc.) dar și efectele tot mai accentuate ale mondializării, fac procesul integrării mai complex. Interesul național al României este o cât mai rapidă accelerare a acestui proces de extindere a Uniunii Europene în zonă.“, a declarat senatorul Cristian Dumitrescu.

În intervenția sa, deputatul Angel Tîlvăr a precizat că, din perspectiva Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaților, relația dintre țările din Balcanii de Vest și țările Europei Centrale și de Est necesită o abordare eficientă: Ne leagă nu numai relațiile istorice, poziția geografică sau valorile culturale, ci și provocările comune – economice și sociale – pe care le putem transforma în oportunități. Consider că relațiile de bună vecinătate și cooperarea regională rămân elemente esențiale ale procesului de extindere, de stabilizare și de asociere, ce pot fi valorificate din plin, prin apropierea de UE a țărilor din Balcanii de Vest”.

Președintele PSD, Viorica Dăncilă, în intervenția sa, a subliniat că România, PSD, așa cum a făcut și în cazul președinției Consiliului Uniunii Europene din acest an a țării noastre, a susținut agenda extinderii Uniunii Europene în Balcani, acest obiectiv fiind unul prioritar al președinției României. Nu numai Uniunea Europeană este o opțiune fundamentală pentru țările din Balcanii de Vest, ci și accesul în NATO, ca o garanție a păcii și securității.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?