Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Rangu (ASF): Primăriile au un rol important în popularizarea asigurărilor obligatorii pentru locuinţe; nu trebuie apelat neapărat la pârghii de forţă

Primăriile au un rol important în popularizarea asigurărilor obligatorii pentru locuinţe şi nu trebuie apelat neapărat la pârghii de forţă, precum amenda, pentru că oamenii înţeleg dacă li se explică, susţine Călin Rangu, director în cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

„Primăriile au un rol important. Înţelegem că nu pot să dea amenzi de 500 de lei din raţiuni politice. Probabil e foarte greu unui primar să-şi amendeze locuitorii mai ales când se apropie campaniile electorale, dar pe de altă parte e o lege şi se poate face campanie de educare şi de prezentare populaţiei. Avem exemplul Braşovului unde peste 50% sunt asiguraţi pentru asigurările obligatorii având în vedere că primăria are un departament specializat şi a făcut anumite campanii şi oamenii se asigură pentru că unii nici nu ştiu. Nu trebuie să apelezi neapărat la pârghii de forţă. Dacă faci un pliant şi i-l dai omului, el înţelege pentru că multă lume nu vrea să-şi asume un risc şi să rămână pe stradă când se va întâmpla una dintre calamităţile asigurabile”, a declarat marţi Călin Rangu, la a 16-a ediţie a ICAR – Forumul Internaţional de Riscuri Catastrofale.

De asemenea, el a explicat că se popularizează mai mult riscul de cutremur, dar nu şi celelalte două riscuri: de inundaţii şi de alunecare de teren, iar în unele zone ale ţării aceste riscuri sunt importante.

Potrivit reprezentantului ASF, piaţa de asigurări de locuinţe are un grad de cuprindere în asigurări scăzut şi iar la nivel est-uropean România se află pe locul 6.

Piaţa asigurărilor de locuinţe, obligatorii şi facultative, a consemnat în primul semestru al anului 2019, o creştere a primelor brute subscrise cu aproximativ 6% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, potrivit unui raport al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) publicat la începutul lunii septembrie.

Numărul de contracte de asigurare obligatorie de locuinţă în vigoare la sfârşitul perioadei de raportare (807.141) s-a mărit cu circa 2%, primele brute subscrise (în valoare de 74,16 milioane de lei) au crescut cu aproximativ 4%, în timp ce indemnizaţiile brute plătite (2,15 milioane de lei) au crescut semnificativ, cu 121%.

Subscrierile aferente asigurărilor facultative de locuinţe (prime brute subscrise de 172,76 milioane de lei) au înregistrat o creştere de aproximativ 7% comparativ cu primul semestru din anul precedent, în timp ce indemnizaţiile brute plătite (44,93 milioane de lei) au fost în creştere cu circa 54%, iar numărul de contracte noi încheiate în perioada de raportare (639.748) a urcat cu 3%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?