Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO: Cristina Dana Enache – „minunea din Focșani care pictează poveștile Zurli“

De Cristina Dana Enache am aflat de la o emisiune televizată, când fondatoarea Găștii Zurli, Mirela Retegan, a denumit-o pe aceasta „minunea din Focșani care pictează poveștile Zurli“. Ieri, a fost lansarea cărții cu nr. 3 din Poveștile Zurli, intitulată „Cum l-a păcălit Tura Vura pe Tashu“, ilustrată de focșăneanca Cristina Dana Enache. În această carte, copii sunt învățați că niciodată, dar niciodată, nu trebuie să plece cu străini fără acordul oamenilor mari, cei care au grijă de ei.

Cum a început totul

Cristina a făcut prima ilustrație de dragul unei fotografe, pe care o tot urmărea în mediul on-line. Fotografa, originară din Focșani, însă stabilită în București, îndrăgea foarte mult căprioarele, așa că Dana Cristina Enache s-a gândit să posteze pe un site de socializare un desen cu o căprioară, în ideea că poate va fi recunoscută de cineva. Faptul că acel desen a devenit viral, i-a dat încredere să facă picturi cu zâne pe haine. Așa a fost descoperită de o editură din Făgăraș.

Am început să fac ilustrații printr-o pură întâmplare. Pictam icoane bizantine din perioada liceului și apoi, pe la 21 de ani, am plecat în Italia, până acum 3 ani, când m-am stabilit din nou în România. Când m-am întors aici, m-am apucat de ilustrație, inițial dintr-o joacă. Într-o seară de Crăciun, admiram poza unei fotografe pe care o îndrăgesc foarte mult. Ei îi plac foarte mult căprioarele și tot uitându-mă pe acele poze, mi-am zis să încerc să desenez o căprioară, deși nu făcusem ilustrații până atunci. A ieșit foarte frumoasă, încât am postat-o pe contul meu de socializare, fără să o etichetez pe fotografă, în ideea că poate o recunoaște cineva. Acel desen a devenit viral. Fotografa a recunoscut desenul, pe care ulterior i l-am trimis cadou. Din acel moment, am început să pictez tricouri cu zâne și așa m-a descoperit editura Agaton din Făgăraș și cu ei am început primul meu proiect ca și ilustrator de carte. Am lucrat cu ei 3 cărticele, una cu o poezie ilustrată „Maniere alese pentru prinți și prințese“, apoi am ilustrat două cărți de rugăciuni și acum urmează să scoatem o nouă carte, despre viața unui sfânt părinte“, a povestit Cristina.

Colaborarea cu Gașca Zurli a debutat anul trecut

După scurt timp, Cristina a cunoscut o altă persoană din mediul on-line, pe care o aprecia deoarece punea în valoarea ia populară românească, așa că nu a durat mult și a ilustrat cartea „Fetița cu fluturi în păr“. În cadrul lansării acestei cărți, a fost prezentă și Mirela Retegan, fondatoarea Găștii Zurli, care, mai în glumă, mai în serios, i-a propus să discute cu privire la ilustrarea unor cărți Zurli. Deși era emoționată și speriată de faptul că va începe ceva nou, Cristina a acceptat colaborarea, pentru că îi plac provocările.

Între timp, tot prin intermediul acesta am reușit să cunosc o altă persoană pe care o admiram foarte mult, pentru că a pus în valoare ia populară românească pe care eu o îndrăgesc foarte mult și îi salvam pozele pentru inspirație. M-am întâlnit cu Oana Cristina Tănase după ce m-a căutat, ne-am plăcut reciproc și am colaborat pentru cartea „Fetița cu fluturi în păr“. Pe Mirela Retegan, fondatoarea Găștii Zurli, am cunoscut-o la lansarea acestei cărți, ce a avut loc anul trecut la Muzeul Țăranului Român, chiar de Sfânta Maria. Mai în glumă, mai în serios, am fost felicitată de Mirela Retegan și mi-a spus că și ea își caută ilustrator, așa că am fost de acord să ne întâlnim și să vorbim despre asta. După o lună, a avut un eveniment în Focșani și am ieșit împreună la o cafea. Pot spune că a fost o chimie între noi două, pentru că ne-am plăcut reciproc. „Hai să facem o carte Zurli“, mi-a spus Mirela. Aveam emoții, pentru că nu era neapărat stilul meu, dar întotdeauna mi-au plăcut provocările, așa că am acceptat, deși nu știam ce așteptări are și ce își dorește. Personajele și poveștile ei sunt foarte viu colorate și a fost o provocare pentru mine, deoarece eu foloseam culori mai calde, mai pastelate. Surprinzător, încet, încet am intrat în poveștile lor și a început să-mi placă tare. De atunci pot spune că și viața personală mi-a schimbat-o. Fără să-mi dau seama, am început să port culori mai puternice și până și atelierul meu este plin de desene colorate“, a spus Cristina.

Aceasta a precizat că trebuie să fie o relație strânsă între autor, editor, ilustrator și grafician, pentru ca totul să iasă pe măsura așteptărilor fiecăruia. „Munca de ilustrator presupune multă documentare. În afara faptului că tu citești textul, stai de vorbă cu autorul să-ți expună viziunea lui, cam cum vede el fragmentat textul pe imagini, apoi începi să creionezi. După ce am primit acordul de la autor, atunci începem la culoare. Scanate, prelucrate, trimise la grafică și apoi pornesc către tipar“, continuă Cristina.

Pe parcursul timpului a descoperit tehnici de inspirație precum muzica, decorarea atelierului sau desenatul pe terasa din fața casei. În momentele în care starea sa interioară nu coincide cu ce trebuie să transmită în acel desen, spune stop și reia când și-a „încărcat bateriile“. „Am și momente în care nu am inspirație. Și oricât aș trage de mine, unele proiecte nu sunt pe starea interioară pe care o am. Când pur și simplu nu este inspirație sau poate sunt stresată pentru anumite probleme, prefer să fac cu totul altceva și revin când mă simt bine, cu forțe noi. De exemplu, la Gașca Zurli îmi pun cântecele lor, să mă ducă cu gândul înspre veselia și nebunia lor. Dacă este vorba despre ceva mai delicat, îmi pun o muzică mai relaxantă. De exemplu, am avut o carte unde erau foarte multe flori, așa că îmi puneam mereu pe birou tot felul de flori ca să mă ajute pentru inspirație. Am norocul că mai pot lucra și afară, pe terasă, când vremea este frumoasă și asta mă ajută enorm“, a mai spus Cristina Enache.

Pasiune împletită cu dedicație, sacrificii și dăruire

Pentru că face ceea ce îi place, succesul nu a întârziat să apară. Într-un timp relativ scurt, ilustrațiile sale se găseau în toate librăriile din țară. Consideră că dacă faci cu pasiune și cu dăruire un lucru și dacă îți mai pui în gând și un obiectiv pentru care trebuie să lupți, succesul este prietenul tău. „Nu consider că întâmpin dificultăți în meseria asta, pentru că îmi place atât de mult în ceea ce fac, încât acest drum pe care am pornit îmi dă aripi și curaj să continui! Este un vis devenit realitate. La început am pășit timid și am fost nesigură, iar când am văzut că se și materializează, m-am gândit mai bine la ce vreau să fac. Când m-am hotărât că asta vreau, am început să mă focusez către acest domeniu. A trecut doar un an de zile de când visam cum ar fi ca o carte ilustrată de mine să fie în toate librăriile din țară. Atunci, la împlinirea visului, a fost un sentiment de nedescris. Parcă eram înconjurată de fluturi. Când vezi că dorințele se materializează, te face să vrei mai mult, să poți mai mult, pentru că începi să îndrăznești din ce în ce mai mult“, a adăugat Cristina.

Familia îi este alături, o sprijină, o ajută și o susține pe acest drum. Tot timpul său și-l dedică desenelor, creațiilor, prin care oamenii pot vedea într-o singură imagine o întreagă acțiune, o întreagă poveste, o întreagă trăire. „În spate, este o muncă enormă. Dimineață îmi duc copilul la școală, apoi stau numai în atelier. Până și în timpul meu liber tot asta fac, pentru că îmi place, mă relaxează, mă regăsesc în ceea ce fac. Familia mă susține și mă încurajează să continui pe drumul acesta. Copilul meu are 10 ani, însă este pasionat de științe, de biologie, nu cred că mă va urma. Are talent, dar nu-l văd să-și dorească să urmeze acest drum. Poate că s-a săturat văzându-mă pe mine atâtea ore în atelier, încât să mai stea și el“, a completat Cristina.

Absolventă a Liceului de Artă

Cristina Dana Enache consideră că mentori i-au fost profesoara Anda Mazilu de la Liceul de Artă „Gheorghe Tattarescu“ și Elena Bîrhală, cele care au crezut în ea, au învățat-o să picteze și au îndrumat-o către acest drum. „Am absolvit Liceul de Artă „Gheorghe Tattarescu” și consider că mentor mi-a fost doamna profesor Anda Mazilu, cea care s-a ocupat de mine încă din clasa a IV-a, înscriindu-mă la numeroase concursuri. Pe parcursul anilor de gimnaziu și liceu am luat multe premii la concursuri, ba chiar acum recent am aflat că am fost prima elevă a liceului care a obținut un premiu internațional. De asemenea, și doamna Elena Bîrhală m-a învățat să fac icoane și de la dumneaei am prins drag de pictura bizantină“, spune Cristina Enache.

Ca planuri de viitor, se gândește să ilustreze și în afara țării, dacă tot a fost atât de mult timp plecată, însă deocamdată trebuie să finalizeze proiectele începute anul acesta. Ca un sfat pentru cei ce doresc să pășească pe acest drum, le transmite că trebuie să îndrăznească, să-și facă un portofoliu și să-l trimită editurilor sau scriitorilor. Chiar dacă vor primi refuzuri, niciodată nu se poate ști de unde vine norocul! Ea este o persoană deschisă și dacă cineva îi cere un sfat în privința culorilor, pensulelor sau orice altceva, ajută cu mare drag. Consideră că fiecare are locul lui, pe care altcineva nu îl poate lua.

Cristinei Enache îi dorim mult succes și ne mândrim că desenele unei focșănence sunt văzute de toți copiii ce iubesc personajele din Gașca Zurli sau din celelalte cărți ilustrate de ea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?