Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

GHIDUL CĂLĂTORULUI PRIN LEGISLAȚIE. Mandatul (II)

Continuăm astăzi călătoria noastră prin legislație cu obligaţiile pe care le are mandatarul în cadrul contractului de mandat.

Mandatarul este obligat să respecte limitele pe care mandantul i le-a stabilit prin intermediul contractului încheiat. Ca orice regulă, și aceasta are anumite excepții: astfel, dacă mandatarului îi este practic imposibil să anunțe în prealabil pe cel care i-a dat mandat şi se poate presupune că acesta ar fi aprobat îndepărtarea de la această regulă dacă ar fi cunoscut împrejurările ce o justifică, el o poate încălca. Totuși, chiar dacă nu l-a putut înștiința în prealabil, mandatarul îl va anunța de îndată pe mandant cu privire la schimbările aduse executării mandatului.

O altă obligație pe care o are mandatarul în cadrul contractului încheiat este aceea de a da socoteală despre gestiunea sa şi de a preda mandantului tot ceea ce a primit în temeiul împuternicirii sale, chiar și în situația în care nu tot ce a primit era datorat mandantului.
Dacă mandatarul întrebuințează în folosul sau sumele de bani, acesta va fi obligat la plata de dobânzi din ziua în care a început să le întrebuințeze în folosul său. Pentru sumele cu care a rămas dator, mandatarul datorează dobânzi din ziua în care a fost pus în întârziere.

În situația în care mai multe persoane au acceptat acelaşi mandat, atunci actele lor îl vor obliga pe mandant chiar dacă au fost încheiate numai de una dintre ele, afară de cazul când s-a stipulat că vor lucra împreună. Dacă nu se prevede vreo clauză contrară, mandatarii răspund solidar faţă de mandant dacă s-au obligat să lucreze împreună.

De regulă, mandatarul trebuie să îndeplinească personal mandatul. Există posibilitatea ca acesta să fi fost împuternicit în mod expres să își substituie o altă persoană în executarea în tot sau în parte a mandatului. Există de asemenea posibilitatea unei substituiri și în absența unei autorizări exprese dacă împrejurări neprevăzute îl împiedică să aducă la îndeplinire mandatul ori îi este imposibil să îl înştiinţeze în prealabil pe mandant asupra acestor împrejurări ori se poate prezuma că mandantul ar fi aprobat substituirea dacă ar fi cunoscut împrejurările ce o justifică.

Pentru informații suplimentare în legătură cu subiectul prezentat, puteți adresa întrebări pe adresa de e-mail a redacției ziarului Monitorul de Vrancea.

AVOCAT MANUELA FLOREA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?