Ediția: Miercuri 19 iunie 2024. Nr. 6652
Ediția: Miercuri 19 iunie 2024. Nr. 6652

GALERIE FOTO: Cea de-a V-a ediție a evenimentului ”Mausolee pe bicicletă” va avea loc sâmbătă

Sâmbătă, 14 septembrie 2019, va avea loc cea de-a V-a ediție a evenimentului ”Mausolee pe bicicletă” pentru care înscrierile s-au încheiat deja. Evenimentul este organizat de Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea și Consiliul Județean Vrancea, în parteneriat cu Muzeul Vrancei, Asociația ”Adevărații VeloPrieteni”, Asociația ”Tomiță Lazăr”, Asociația ”Proiectele Pandorei”, Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea, Serviciul Județean Salvamont Vrancea, Primăria Municipiului Focșani, Primăria Orașului Panciu, Primăria comunei Răcoasa, Primăria comunei Soveja, Primăria comunei Vidra.

La conferința de presă organizată, ieri, din Piața Unirii din Focșani, au participat vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Ionel Cel Mare, directorul Direcției de Cultură Vrancea, Traian Negulescu, inspectorul general al Inspectoratul Județean de Jandarmi Vrancea, colonelul Adrian Babiș și reprezentantul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea, inspector principal Cătălina Murariu.

Organizat sub egida Zilelor Europene ale Patrimoniului, evenimentul ”Mausolee pe bicicletă, ediția a V-a” are ca scop promovarea celor patru mausolee – monumente istorice – ridicate în cinstea jertfei celor căzuți în Primul Război Mondial și propuse pentru introducerea pe Lista Indicativă UNESCO. Este vorba de mausoleele Mărășești, Mărăști, Soveja și Focșani. În acest an, pentru a marca tema Zilelor Europene ale Patrimoniuluoi, în cadrul evenimentului ”Mausolee pe bicicletă” este organizată o colectă de carte, volumele donate de participanții la eveniment urmând să fie dăruite bibliotecilor școlare din Soveja și Mărăști (Răcoasa). Până în prezent au fost donate 502 de cărți. „La eveniment s-au înscris 180 cicliști și au fost acceptați 170. Înscrierile s-au încheiat. 80 dintre cicliștii participanți au devenit Gold Member, ca urmare a donației pe care au făcut-o. 60% dintre participanți sunt cicliști care nu au mai parcurs traseul ”Mausolee pe bicicletă”. 9 dintre participanți sunt veterani, participând la toate cele IV ediții ”Mausolee pe bicicletă”. La evenimentul ”Mausolee pe bicicletă” avem un număr de 25 voluntari“, a declarat directorul Direcției Județeană pentru Cultură Vrancea, Traian Negulescu.

Președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, a salutat în mesajul său organizarea pentru al cincilea an consecutiv a celei mai mari competiţii cicliste care se desfăşoară în Vrancea. „Salut organizarea pentru al cincilea an consecutiv a celei mai mari competiţii cicliste care se desfăşoară în judeţul Vrancea. Ediţiile anterioare ne-au convins că acest eveniment se bucură de un mare interes, atât din partea participanţilor, cât şi din partea publicului, şi de o notorietate națională. Felicit organizatorii pentru iniţiativa şi promovarea acestui eveniment, pentru perseverenţa lor, iar participanților doresc să urez mult succes şi o şedere plăcută în judeţul Vrancea. «Eroii sunt memoria vie a istoriei noastre». Tocmai de aceea, scopul evenimentului este acela de a promova patrimoniul din județul Vrancea, ridicat în cinstea eroilor din Primul Război Mondial. Ne referim aici, în principal, la mausoleele ce au fost construite în cinstea eroilor care au luptat și au murit în Vrancea, în timpul bătăliilor din vara anului 1917: Mărășești, Mărăști, Soveja și Focșani. Acestea au fost reabilitate printr-un proiect european, derulat de Consiliul Județean Vrancea, denumit „Drumul de glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial“. Prin acest proiect, în valoare de aproximativ 7 milioane euro, cele patru mausolee au fost restaurate, consolidate, reabilitate şi introduse într-un circuit turistic împreună cu alte monumente de factură istorică şi religioasă aflate pe traseul «Drumului de glorie al armatei române»“, se arată în mesajul președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, mesaj prezentat de vicepreședintele Ionel Cel Mare.

Programul „Pedalăm eroic!”

Ora 8:00 – Start de la Mausoleul Eroilor Focșani;

Ora 10:30 – Pauză hidratare, Vidra;

Ora 11:00 – Plecare din Vidra spre Cîmpuri;

Ora 12:20 – Pauză hidratare, Cîmpuri;

Ora 13:15 – Sosire la Soveja;

Ora 13:30 – Concert Cvartet ”Consonante”;

Ora 14:20 – Plecare spre Mausoleul Eroilor Mărăști;

Ora 15:15 – Sosire la Mausoleul Eroilor Mărăști;

Ora 15:20 – Happening Trupa Protha;

Ora 15:30 – Concert Gabi Stănescu – vioara / Marta Băceanu -pian;

Ora 16:30 – Plecare spre Panciu;

Ora 18:00 – Pauză hidratare, Panciu;

Ora 19:15 – Sosire la Mausoleul Mărășești;

Ora 19:30 – Concert Corul Parohiei Irești & Concert folk Cătălin Filipoiu;

Ora 20:00 – Premiere cicliști.

Într-un comunicat de presă al IPJ Vrancea se arată că „poliţiștii și jandarmii se vor afla alături de biciclişti pe toată durata deplasării, pentru prevenirea evenimentelor neplăcute, precum și pentru asigurarea fluenţei traficului rutier pe traseu. De asemenea, polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea s-au înscris în calitate de participanți la eveniment, alături de alte peste 150 de persoane, din diferite județe ale țării”.

Polițiștii au și câteva recomandări:

„Pe această cale, le recomandăm conducătorilor auto:

– să respecte semnalele polițiștilor rutieri;

– la plecarea de pe loc, să se asigure că nu pun în pericol siguranța deplasării unui biciclist;

– să adopte o manieră prudentă de conducere iar în momentul efectuării manevrei de depășire a bicicliștilor să se asigure temeinic și să păstreze o distanță laterală suficientă față de aceștia.

Pietonilor le recomandăm să respecte semnalele polițiștilor rutieri, să circule numai pe trotuar și să traverseze prin locurile semnalizate corespunzător, fără a pune în pericol deplasarea grupului de cicliști.

Bicicliștilor le recomandăm să ţină cont de următoarele:

– Asiguraţi-vă, înainte de a porni la drum, de eficienţa sistemelor de frânare şi de funcţionalitatea sistemelor luminoase, sonore şi de direcţie!

– Fiţi cât mai vizibili în trafic! În acest mod veţi reduce riscul de a nu fi observaţi de şoferi!

– Nu uitaţi, casca de protecţie vă poate proteja de complicaţiile medicale ce pot surveni în urma implicării în accidente rutiere!”

Pe lângă activitatea dedicată celor pasionați de ciclism, în zilele de 13 și 14 septembrie 2019, cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului, în județul Vrancea vor avea loc o serie de evenimente culturale dedicate comemorării eroilor în cele mai importante monumente istorice ridicate în cinstea eroilor Primului Război Mondial-Mausoleele Eroilor de la Mărășești, Mărăști, Soveja și Focșani, după cum se arată într-un comunicat de presă al Direcției de Cultură.

13 și 14 septembrie 2019 – Ceremonialul depunerii replicii sabiei lui Ștefan cel Mare la Mausoleul Eroilor Mărăști și Mausoleul Eroilor Mărășești, eveniment organizat de Inspectoratul Județean de Jandarmi Vrancea, Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea și Consiliul Județean Vrancea:

• Mausoleul Eroilor Mărășești – 13 septembrie

Ora 15:00 – Ceremonial militar și religios – predarea replicii sabiei domnitorului Ștefan cel Mare;

• Mausoleul Eroilor Mărăști – 14 septembrie

Ora 14:00 – predarea replicii sabiei domnitorului Ștefan cel Mare;

13 septembrie 2019 – Lansarea în Județul Vrancea a filmului documentar “Pentru eroii care ne-au lăsat o țară”, în regia lui Dan Burlac, la Cinematograful Balada din Focșani și la Mausoleul Eroilor de la Soveja. Evenimentul este organizat de Inspectoratul Județean de Jandarmi Vrancea, Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea și Consiliul Județean Vrancea:

• Ora 17:00 – Cinema Balada, Focșani

Lansarea filmului “Pentru eroii care ne-au lăsat o țară”, în prezența regizorului Dan Burlac, Președintele Festivalului de Film ”Alpin Fest”

• Ora 20:00 – Mausoleul Eroilor Soveja

Lansarea filmului “ Pentru eroii care ne-au lăsat o țară”, în prezența regizorului Dan Burlac, Președintele Festivalului de Film ”Alpin Fest”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?