Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Fără pază la stână și dovezi clare, statul nu plătește pentru animalele ucise de urși

Proprietarul animalelor ucise de urs la Fitionești nu va primi despăgubiri pentru că nu a raportat la timp atacul animalelor și nu pot fi prezentate dovezi asupra pagubelor produse de urs, ne-au spus reprezentanții instituțiilor care au verificat sesizarea. Verificările efectuate la Fitionești de Agenția pentru Protecția Mediului, Garda Forestieră, Direcția Agricolă, au arătat că situația de la stână este diferită față de datele prezentate în reclamația inițială. Într-adevăr, a fost un atac provocat de urs însă acesta nu a omorât 60 de animale într-o singură noapte. Pagubele au fost produse începând din primăvară dar au fost raportate abia acum. Echipa de control a mai constatat că pășunea nu era curățată, fiind invadată de tufe, de vegetație mare, practic o invitație la masă pentru carnivorele mari. Ca dovezi ale zecilor de animale au fost prezentate crotalii păstrate într-un borcan și oase albite de vreme. În aceste condiții, fără nicio dovadă că un urs a omorât toate animalele, nicio instituție de control nu își asumă responsabilitate acordării unor despăgubiri pentru cele 60 de animale.

Silviu Chiriac, de la Agenția pentru Protecția Mediului Vrancea, ne-a spus că, din discuțiile cu ciobanul, a reieșit că în primăvară erau 300 de animale, iar când le-a numărat acum mai erau 240, de aici diferența de animale presupus a fi omorâte de urs. „Ar fi fost cel mai mare atac de urs din România. Ursul omoară 1-3 animale și apoi pleacă, nu este ca în cazul unui atac produs de lupi”, a explicat Silviu Chiriac. Constatările de la Fitionești le-au dat dreptate specialiștilor care au avut suspiciuni când au auzit de acest atac. „La locul faptei, în poiana Tisa din satul Fitionești, nu s-au putut găsi decât niște oase vechi, câteva smocuri de lână împrăștiate prin poiană. Am fost acolo să constatăm paguba și ciobanul ne-a spus clar că de fapt acele 60 de animale au dispărut din primăvară și până acum iar caprele stau mai mult singure printr-o pășune complet invadată de tufe și copaci”, spune Silviu Chiriac. Acesta a adăugat că proprietarul animalelor va primi de la APM un gard electric pentru paza animalelor. Gardul electric este considerat cea mai bună variantă pentru protecția animalelor, în cursul nopții, astfel încât proprietarii să se ferească de pagubele produse de carnivore. Practic, ciobanii își pot proteja stânele cu o investiție care nu costă mai mult decât banii obținuți pe două oi.

Proprietarul animalelor de la Fitionești nu va primi despăgubiri pentru toate animalele sale deoarece nu au fost respectate mai multe condiții legale. Astfel, orice incident trebuie anunțat la primăria localității în termen de 24 de ore de la producerea atacului. Animalele trebuie să fi fost înregistrate iar proprietarul să aibă un contract pentru pășunat, pentru a evita situațiile în care pășunatul are loc în zone interzise. Nu în ultimul rând, proprietarul trebuie să aducă dovezi că a fost asigurată paza animalelor, prin gard sau câini de pază.

Reamintim că, în urmă cu o săptămână, autoritățile din Fitionești au fost sesizate de un crescător de animale asupra atacului unui urs care ar fi omorât zeci de oi, miei și capre. „În noaptea de luni spre marți ne-am trezit la stână cu un urs de mari dimensiuni, care a intrat în țarcul animalelor și ne-a omorât 60 de oi, miei și capre. Toate aceste animale sunt de rasă, cumpărate din Hațeg și din Italia. În doar câteva minute, ne-a omorât 53 de oi și miei rasa țurcană de Hațeg și 7 capre rasa alpină franceză. De asemenea, mai am trei capre grav rănite. Nu am putut interveni pentru că era întuneric, iar ursul era foarte mare și ne-a fost frică, atât mie cât și ciobanilor pe care îi am, care acum vor să plece de la stână. Din 350 de animale, un singur urs mi-a omorât 60, într-o singură noapte. Am cerut sprijin domnului primar din Fitionești, am anunțat la Mediu și sper să găsească soluții de îndepărtare a urșilor din zonă. Dacă nu, atunci cu siguranță urșii îmi vor omorî toate animalele și îmi vor distruge afacerea“, spunea Răzvan Dumitru, proprietarul animalelor, după atacul ursului.

Despăgubiri refuzate de Garda Forestieră

Nu este singurul caz în care autoritățile statului au refuzat acordarea de despăgubiri pentru animalele ucise de urs sau pentru pagubele create de porci mistreți. Un exemplu este presupusa pagubă făcută de mistreți pe aproape 32 hectare cultivate cu porumb, la Corbița, în primul semestru din acest an. La acel moment, pagubele au fost estimate de fermierul care a depus sesizarea la peste 1,2 milioane lei. Propunerea înaintată către București de Garda Forestieră Focșani a fost de a nu fi acordate despăgubiri pentru că nu sunt respectate criteriile legale. „Nu au fost prezentate documente justificative de către fermier despre cheltuielile făcute pentru înființarea culturilor agricole”, a explicat inspectorul șef al Gărzii Forestiere, Ionică Cherciu. Acesta a adăugat că regulile pentru acordarea despăgubirilor sunt stricte iar proprietarii animalelor trebuie să aducă dovezi că acestea au fost ucise de urs și nu le-au fost furate sau transformate în fripturi. Au fost cazuri în care proprietarii au reclamat că ursul le-a ucis zece oi dar la stână nu s-au găsit resturi decât de la trei animale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?