Comuna Vintileasca este terorizată în ultima perioadă de urșii care s-au mutat din pădure, pe ulițele satului. Ziua în amiaza mare și în special noaptea, urșii fac prăpăd în gospodăriile localnicilor prădându-le animalele domestice, în special păsările, dar și animalele mai mari, precum vacile. Oamenii și-au baricadat adăposturile însă forța urșilor precum și lipsa hranei din pădure îi determină să distrugă tot ce prind în cale pentru a ajunge la mâncare. Localnicii spun că le este teamă pentru viața lor în primul rând și pentru siguranța celor mici, care nu mai sunt lăsați să iasă afară din curte.
Viceprimarul comunei Vintileasca, Tudorel Vâlcociu știe teama și supărarea oamenilor, prin prisma reclamațiilor primite, precum și din discuțiile zilnice pe care le are cu aceștia. Deși problema a fost expusă la nivelul prefecturii, încă nu s-a luat nicio hotărâre deoarece la nivel național nu a fost instituită o nouă cotă de recoltare a urșilor. Acesta face apel la autorități pentru a lua măsurile urgențe, astfel încât urșii să fie împușcați sau duși în altă parte. „Oamenii sunt foarte speriați și revoltați deoarece urșii le distrug cotețele și le mănâncă păsările și animalele. Deja sunt 3, 4 ursoaice cu pui care sunt văzute aproape zilnic în comuna noastră. Avem depuse foarte multe reclamații și lumea ne roagă și așteaptă de la noi să găsim o soluție pentru îndepărtarea lor definitivă. Am expus problema la nivel județean, am trimis documente la Garda de Mediu, dar până în momentul în care nu se va institui din nou cota de recoltare a ursoaicelor din zona noastră, trăim cu teroarea că urșii pot intra oricând peste noi în casă, iar locuitorilor le distrug tot ce au prin curte. Ne facem griji deoarece la orice pas putem fi atacați sau copiii noștri să aibă de suferit. Facem un apel către toate autoritățile competente să intervină de urgență pentru a scăpa de urșii ce efectiv s-au mutat la noi în sat“, a declarat Tudorel Vâlcociu, viceprimarul comunei Vintileasca.
Sătenii se plâng pentru pagubele pe care urșii le lasă în urma lor în fiecare seară. Se simt neputincioși și trăiesc cu teamă în fiecare clipă. „Ne este groază când începe să se întunece. Știm că pe timpul nopții urșii vin la noi în curte și fac praf tot ce găsesc în cale. Ne strică gardurile, ne dărâmă cotețele, ne mănâncă găinile și tot ce mai avem prin curte. Chiar dacă auzim și simțim să au venit în curte, nu avem ce face. Nu te poți pune cu ursul care e sălbatic și este mare și puternic. Suntem fără de putere și ne plângem în palme după dezastrul pe care îl lasă în urma lor“ a povestit cu groază Măriuța Banu.
Ministerul Mediului a lansat în dezbatere publică un nou Ordin pentru nivelul de intervenţie în cazul speciilor lup şi urs, prin care va putea fi aprobată, prin derogare, recoltarea/capturarea a 140 de exemplare de urs şi 94 de exemplare de lup. Conform documentului, postat în consultare pe site-ul ministerului de resort, se reglementează condiţiile de implementare a derogărilor de la statutul de specii strict protejate, stabilit prin legislaţia naţională de mediu în vigoare, pentru speciile lup şi urs, cu condiţia să nu existe o alternativă acceptabilă. Totodată, măsurile derogatorii sunt necesare pentru prevenirea producerii unor daune importante, în special asupra culturilor agricole, animalelor domestice şi pentru prevenirea producerii unor daune importante asupra altor bunuri, precum şi în interesul sănătăţii şi securităţii publice.