Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637
Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637

Membrii CAR Milcov Focșani, în excursie prin țară

Membrii CAR Milcov Focșani au făcut o excursie de două zile, vizitând mai multe obiective turistice și mănăstiri, din mai multe județe din țară, plecarea fiind în ziua de 5 iunie 2019, ora 6.00.

Primul obiectiv vizitat a fost Curtea Domnească din Tîrgoviște, ce reprezintă unul dintre importantele scaunde de domnie al Țării Românești, redevenind capitală în 1640, în timpul domniei lui Matei Basarab (1632 – 1654). A devenit în timpul domniei acestui mare domnitor orașul cel mai fortificat, cu noi șanțuri, ziduri și turnuri de apărare, precum Turnul Chindiei, cu 122 de trepte, pe care l-am și vizitat.

Moartea domnitorului, cu urmări tragice pentru oraș și curte, ce a culminat cu distrugerea completă a reședinței în anii 1659 – 1660, a determinat din nou relocarea reședinței, care a fost mutată la București.

Am vizitat, de asemenea, Mănăstirea Dintr-un Lemn. Legenda spune că a fost executată din lemnul provenit de la un singur stejar, la începutul secolului al XVI-lea. În curtea acestei mănăstiri, din comuna Frâncești, Vîlcea, se află mai mulți stejari seculari, de asemenea și o improvizație din lemn simbolizând Masa Tăcerii din Târgu Jiu, locuind aici 46 de măicuțe.

Am vizitat și Mănăstirea Horezu, care este considerată cea mai reprezentativă construcție în stil brâncovenesc. Numele mănăstirii vine de la Huhurezi, o specie de păsări de noapte, cu penaj colorat. Potrivit legendei, meșterii, de teama turcilor, lucrau numai noaptea, când cântau huhurezii. În turnul clopotniței se află 4 clopote, având o greutate între 300 – 1000 kilograme, iar pe 3 dintre ele este trecut numele domnitorului Brâncoveanu.

Alte obiective vizitate sunt atelierele de ceramică din Horezu, ce se înșiră de-a lungul drumului, multe dintre ele tarabe cu aspect de bâlci.

Ne-am cazat seara la Hotel Alex din Horezu, servind cina, la desert având clătite foarte bune. A doua zi am vizitat Mănăstirea Curtea de Argeș, o splendoare arhitecturală, dar și o legendă pe măsură, în care se spune că Meșterul Manole ce ziua construia, se dărâma noaptea și recurge la sacrificiul suprem. Își zidește soția, pe Ana, într-unul din zidurile exterioare ale mănăstirii, așa reușind să-și termine lucrarea. Și el se sacrifică, încercând „să zboare“ de pe acoperișul mănăstirii, iar trupul s-a izbit de pâmânt. Legenda spune că a apărut un izvor, în locul respectiv aflându-se astăzi Fântâna lui Manole. Am vizitat, de asemenea, și locul unde dorm somnul de veci Regele Mihai și Regina Ana.

De la Curtea de Argeș am plecat la Moeciu, Brașov, unde am servit masa, la pensiunea Arinul, după care am plecat spre casă, însă la kilometrul 90, între Focșani și Ojdula, chiar la podul peste râul Lepșa, surpriză: multă lume, pietriș, aluviuni venite de pe deal, care au blocat șoseaua, fiind nevoiți să așteptăm vreo două ore până a venit un buldoexcavator ce a degajat partea carosabilă, ajungând la Focșani în jurul orei 23.00.

Această excursie a fost coordonată de doamnele Gabriela Țiblea și Carmen Ciuraru, ce au făcut ca noi, cei 43 de pensionari, cum spunem noi „Șoimii popii“, să ne simțim foarte bine, mai ales că am avut în grup și pe doamna avocat Maria Bobîrnac, care ne-a cântat și ne-a încântat cu melodii frumoase de muzică ușoară, populară și cântece patriotice, căreia îi mulțumim. Nu în ultimul rând, îi mulțumim și domnului Gegea Dănuț, conducătorul auto, care a condus acest autocar mare, de 50 de locuri, excepțional.

Sperăm ca conducerea CAR Milcov Focșani să organizaze cât mai multe asemenea excursii, pentru pensionarii județului Vrancea.

Participant la excursie, Isofache Culică

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?