Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Ghid educaţional pentru combaterea consumului de alcool în rândul adolescenţilor, lansat; Autor: Ne propunem să facem prevenţie

Un ghid educaţional pentru combaterea consumului de alcool în rândul adolescenţilor a fost lansat miercuri, autoarea acestuia, Violeta Carmen Tapai, afirmând că îşi propune să facă prevenţie. Psihologul educaţional Violeta Carmen Tapai a precizat, cu ocazia lansării, că semnele consumului de alcool la adolescenţi sunt legate de faptul că ei devin distraţi, dezinteresaţi de şcoală, îşi creează o lume a lor, încep să frecventeze anumite grupuri.

Ea a menţionat că rolul ghidului, realizat cu finanţarea Asociaţiei Spirits România, nu este acela de „a-i vâna” pe copiii care au probleme cu alcoolul. „Acesta este un ghid care-şi propune să facă prevenţie, adică să abordeze problema consumului de alcool dintr-o perspectivă pozitivă. Ne propunem prin acest ghid să atragem atenţia şi să încercăm prin şcoală să-i facem pe profesori, părinţi şi comunitate să fie direct implicaţi şi responsabili în a schimba atitudinea tinerilor faţă de consumul de alcool”, a declarat Tapai.

Aceasta a spus că, uneori, elevii beau şi în proximitatea şcolii. În opinia acesteia, cauzele care duc la consum de alcool în rândul adolescenţilor sunt multiple, printre acestea numărându-se cele de ordin emoţional şi afectiv şi legate de vârsta pe care o traversează. Ea consideră că e foarte important ca toţi cei care sunt în preajma adolescentului să-l urmărească cu atenţie şi discreţie şi să intervină atunci când este nevoie.

Cătălina Chendea, inspector în cadrul Ministerului Educaţiei, a salutat apariţia unui asemenea ghid. „Poate fi utilizat de aproape orice profesor, îi trebuie doar un pic de voinţă, adică să vrea să facă (…) dacă îl ia, îl citeşte, poate face activităţi extraordinare cu copiii”, a declarat Chendea. Tudor Furir, preşedintele Asociaţiei Spirits România, a spus că ghidul reprezintă un instrument dedicat profesorilor din învăţământul preuniversitar, aceştia având un rol cheie în educarea copiilor. Ghidul va fi pus la dispoziţia cadrelor didactice şi va putea fi descărcat online de pe site-ul Spirits România.

Ghidul a fost lansat în cadrul campaniei „Suntem Mulţi”, care-şi propune să contribuie la susţinerea eforturilor de educare privind consecinţele negative ale consumului de alcool în rândul minorilor. În 2015, Spirits România a lansat un alt material pe aceeaşi tematică adresat părinţilor. „Copiii care fac fotbal sunt fotbalişti şi în afara terenului de fotbal şi sunt modele pe care cei se uită către ei cu admiraţie le vor urma. (…) Noi considerăm o obligaţie pe care o avem ca administratori ai fotbalului din România să facem tot ce ne stă în putere să le educăm pe viitoarele staruri ale fotbalului în spiritul unor valori, unor virtuţi pe care ei să le exerseze şi în afara terenului de fotbal”, a declarat Florin Şari, manager proiect UEFA EURO 2020 din partea Federaţiei Române de Fotbal.

În ghid se arată că 78% dintre adolescenţii români de 16 ani au consumat cel puţin o dată în viaţă o băutură alcoolică, conform celei mai recente cercetări ESPAD. Ghidul se adresează cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar şi consilierilor şcolari din cadrul cabinetelor de asistenţă psihopedagogică şi se doreşte a fi un instrument de lucru, oferind metode şi tehnici educaţionale şi psihopedagogice de prevenţie şi contracarare a consumului de alcool în rândul minorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?