Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

VIDEO și GALERIE FOTO: Raluca Florentina Caracaș, din Vrancea la București și înapoi. Povestea unei tinere avocate de succes

Am cunoscut-o în urmă cu mulți ani. Era membră a Consiliului Local al Tinerilor din Focșani și lupta pentru drepturile colegilor ei. Am revăzut-o în urmă cu vreo două zile. Înfățișarea îi este tinerească, dar copilul de acum 10 ani s-a transformat într-o avocată de succes, care deși este la început de carieră, a avut curajul să riște, să ia totul ca pe o provocare și să-și deschidă, împreună cu un coleg, propria societate de avocatură. Iar după ce a câștigat mai multe dosare, s-a gândit că nu ar fi rău să deschidă un birou și în județul natal, Vrancea. Este vorba despre Raluca Florentina Caracaș, un avocat tânăr, de succes, dar mai înainte de toate femeie. Și dacă tot suntem în Luna Femeii, cred că merită să o cunoașteți și voi, cititorii cotidianului Monitorul de Vrancea.

 

Reporter: De ce ați ales meseria de avocat, mai ales că este vorba de o lume a bărbaților?

Raluca Florentina Caracaș: În primul rând, gândul de a practica această profesie a fost încă din liceu, atunci când mi s-a întipărit ideea că aș vrea să devin avocat, motiv pentru care am și urmat, ulterior, cursurile Facultățiide Drept și apoi am dat examenul de admitere în Barou. Dar, această decizie a avut la bază și implicarea mea în proiectele dedicate tinerilor, din timpul liceului, făcând parte din Consiliul Local al Tinerilor în perioada 2007 – 2009. Acea implicare în Consiliu mi-a oferit ocazia de a vedea cât de multe lucruri poți face pentru societate, pentru tineri. Ca avocat, am considerat eu, aș putea să dau un ajutor oamenilor. E drept că este vorba de un ajutor juridic, atât de drept civil cât și de drept penal. Referitor la această lume a bărbaților, într-adevăr sunt foarte mulți avocați, mai ales litiganți, bărbați, însă consider că asta nu ne împiedică și pe noi femeile să ne facem loc sau să ne dorim să ajungem lângă ei în fața judecătorului.

Rep.: Simțim noi, femeile, mai multă compasiune? Suntem mai calme?

R.F.C.: Da, suntem mult mai calme și în fața instanței și simt eu că ne aplecăm mult mai mult asupra problemelor și asupra detaliilor. Iar de cele mai multe ori, detaliile fac diferența și te ajută să și câștigi un proces în instanță! Lucru care se întâmplă, de altfel, și pe partea de consultanță, mai ales unde trebuie să fii atent la detalii. Ca femeie, eu consider că noi avem o mai mare înclinație spre acest lucru și consider că putem face față în această lume, care este denumită lumea preponderent a bărbaților.

Rep.: Dumneavoastră pe ce sunteți specializată?

R.F.C.: Sunt două ramuri: Drept Penal și Drept Civil. Eu m-am specializat pe latura de Drept Civil care, desigur, include și Contencios Administrativ, include și Dreptul Muncii, Proprietate Intelectuală. În aceste domenii am activat până acum, am avut spețe atât în fața instanței, cât și pe partea de consultanță. Până la urmă, a fi avocat nu presupune doar a merge în fața instanței. Avocatura presupune și acea parte de consultanță, în care de cele mai multe ori sunt prevenite problemele, nu sunt tratate. Cum spunem noi, ca avocați suntem medicii problemelor juridice. De multe ori mergem la medic să prevenim o boală, nu să o tratăm. Sau asta ar fi indicat. Ori asta recomandăm și noi clienților noștri: să prevenim problemele pentru că de prevenit este mult mai simplu decât să tratezi.

Rep.: Înțeleg clienții dumneavoastră că e mai bine să previi decât să te duci la instanță?

R.F.C.: Încercăm să-i convingem și văd că avem și succes în acest sens, dar e destul de greu, mentalitatea este că apelezi la avocat doar în momentul în care ai o problemă. Ori, este total greșit din punctul meu devedere, pentru că e mult mai important, atunci când de exemplu ai un business, să știi care sunt dispozițiile legale, ce ți se aplică în afacerea ta, să știi care este modalitatea în care ar trebui să le aplici. De cele mai multe ori, oamenii sunt axați exclusiv pe ideea de promovare a afacerii și uită de acea parte legală din spate.

Rep.: Firmele își angajează avocat? Țin legătura cu el? Îl întreabă dacă aici e bine, aici nu e bine?

R.F.C.: De obicei, optează pentru acest lucru firmele mai mari. Observ că, încet, încet, și aceste societăți mai mici își doresc să respecte legislația, să nu aibă Doamne-ferește, ulterior, vreo problemă gravă și apelează la avocat. Dar sunt destul de reticenți. De asta, eu, personal, consider că ar trebui să existe o colaborare foarte bună între avocat și client, să își spună absolut toate detaliile ce țin de afacere. Uneori, din teamă, mai ascund, dar încercăm să îi convingem că spunându-ne adevărul nouă, noi oricum având obligația de a păstra confidențialitatea tuturor informațiilor obținute de la client, este cel mai bine și reușim să îi facem să ne spună.

Rep.: Dumneavoastră unde activați? Unde aveți cabinetul de avocatură principal?

R.F.C.: Eu fac parte din Baroul București, motiv pentru care sediul principal al societății de avocatură pe care am înființat-o se află în București. Am înființat-o alături de un coleg de breaslă în care am avut încredere că voi putea avea o colaborare profesională îndelungată, Denis Buruian. Societatea se numește „Buruian, Caracaș și asociații“. În principal, noi ne desfășurăm activitatea în București, dar, de curând, de la începutul anului 2019, am înființat și un sediu secundar în circumscripția Baroului Vrancea. Am dorit să fim mai aproape și de comunitatea vrânceană, având în vedere faptul că aici am crescut, am învățat și mă simt oarecum datoare să înapoiez comunității ceea ce și ea mi-a oferit mie în trecut.

Rep.: Ați avut vreun dosar la instanțele din Focșani?

R.F.C.: În instanță nu am avut dosare în Vrancea. Am avut clienți vrânceni pe care i-am reprezentat la instanțele din București, fiind de competența acelor instanțe.

Rep.: Și cum vi s-a părut colaborarea cu clienții din Vrancea? Cum credeți că va fi atunci când veți ajunge în fața unei instanțe din Focșani, adică de acasă?

R.F.C.: Colaborarea a fost foarte bună și eficientă, obținând rezultate bune. Consider că prin deschiderea acestui sediu în Vrancea voi fi mult mai aproape atât de clienți cât și de instanțele din Vrancea. Voi fi, cu siguranță, mult mai la curent  cu practica instanțelor vrâncene, atât timp cât voi fi nevoită să îmi reprezent clienții în fața lor.

Rep.: Unde aveți sediul din Vrancea?

R.F.C.: În Vrancea, sediul este stabilit în Golești, strada Foișor nr. 19. Acolo ne vom desfășura activitatea profesională.

Rep.: Aveți vreo teamă de necunoscut? Mă refer la viitorii colegi de Barou?

R.F.C.: Desigur, întotdeauna există o teamă de necunoscut, dar eu consider că această teamă este acum una benefică, pentru că te face să fii mereu mult mai bine pregătit, te determină să fii la curent cu toate noutățile legislative, pentru că până la urmă a fi un avocat bun presupune o cunoaștere detaliată a legislației pentru a ști pe ce să te bazezi în momentul în care ai o speță. Desigur, colegii avocați din Baroul Vrancea vor fi oarecum curioși să vadă cu ce venim noi pe această piață, a avocaturii din Vrancea.

Rep.: Aici veți reprezenta dumneavoastră clienții sau lucrați cu cineva?

R.F.C.: Societatea noastră are colaboratori atât în Vrancea cât și în alte județe din țară, chiar și în București. Dar, pe această zonă, în circumscripția Baroului Vrancea, voi activa și eu, alături de colaboratorii noștri. Trebuie să avem colaborare și să ne susținem, acesta fiind și motivul pentru care am înființat această societate: din dorința de a avea colaborări cu multe persoane și de a putea practica această profesie.

Rep.: Care este atuul unui avocat tânăr? Clienții pot spune „e prea tânără pentru mine, un avocat de 60 de ani are foarte multă experiență și atunci să-l aleg pe acela“.

R.F.C.: Să știți că am avut la un moment dat un client cu care atunci când am vorbit la telefon pentru prima dată mi-a spus „păreți tânără“. Eu i-am spus că da, sunt destul de tânără, însă asta nu înseamnă că nu am experiența necesară pentru soluționarea anumitor probleme juridice. Există această concepție că un avocat cu mult mai mulți ani de experiență s-ar descurca mai bine. Dar, fără a dori să lezez pe cineva, consider că un avocat tânăr este mult mai la curent cu legislația, are posibilitatea să studieze încă din timpul facultății noile coduri, Codul Civil, Codul Penal, Codul de procedură civilă și penală. Sunt diferențe destul de mari, raportate la legislația anterioară! Iar aceste diferențe pe noi, tinerii, ne-au făcut să înțelegem mai bine materia și ulterior să o și aplicăm. Acum, nu neg că și alți avocați mai în vârstă au, desigur, capacitatea de a se pune la curent cu legislația și de a fi informați tot timpul. Cam acestea ar fi atuurile tinerilor, dar și faptul că avem mai multă răbdare, mai multă curiozitate să descoperim lucruri noi. Pentru noi este abia începutul și ne dorim să avem un drum cât mai lung în această meserie.

Rep.: V-ați gândit vreodată să vă faceți judecător sau procuror ori executor?

R.F.C.: A existat în timpul facultății o perioadă în care mă gândeam că mi s-ar potrivit mai mult să devin magistrat. Ulterior, m-am gândit foarte bine ce mi-aș dori eu cu adevărat să fac în viitor și ce mi s-ar potrivit mai mult și am ajuns la concluzia că avocatura mi se potrivește. Acesta este motivul pentru care am rămas în avocatură, am colegi care după un an – doi au renunțat la această profesie pentru că nu li s-a potrivit.

Rep.: Este avocatul un om mai liber decât magistratul?

R.F.C.: De principiu, da, însă un avocat are o responsabilitate nu doar în timpul orelor de lucru, are și ulterior, pentru că te pot suna clienții chiar și la 9 seara, pentru că au o anumită problemă și vor să fie sfătuiți. Lucru care este de apreciat, din punctul meu de vedere. Chiar dacă mă sună în timpul meu liber, este de apreciat că se gândesc să consulte avocatul la timp și nu după ce situația s-ar îngreuna. Acum depinde și de fiecare cum alege să își trăiască viața, din acest punct de vedere. Consider că există responsabilități și în cazul judecătorilor, și în cazul avocaților, doar că acestea diferă.

Rep.: Spuneți-mi două argumente pentru care eu ar trebui să vă aleg ca avocat.

R.F.C.: În primul rând, ceea ce cred că m-ar recomanda pe mine este pasiunea cu care îmi fac treaba. Întotdeauna încerc să mă pun în locul clientului, să văd cum percepe clientul acea problemă și să îi fiu cât mai aproape. În Dreptul Civil există și situații în care este vorba despre probleme familiale, cum ar fi divorțuri sau stabilirea programului de vizită al minorului, unde trebuie să fii foarte aproape de client. De multe ori, avocatul este și un psiholog și simt că lucrul acesta mă apropie pe mine de oameni și mă recomandă. Un alt atuu ar fi faptul că am avut până acum, de când profesez, destul de multe dosare în instanță pe care le-am câștigat, am reușit să obțin soluții bune. Desigur, dumneavoastră când veniți ca un potențial client, nu aveți de unde să știți câte dosare am câștigat eu în instanță, dar probabil că acest lucru se va afla din discuția pe care o vom purta pe anumite subiecte, teme.

Rep.: Mulțumesc și vă doresc mult succes în continuare, mai ales în ceea ce privește cabinetul din Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?