Ediția: Miercuri 19 iunie 2024. Nr. 6652
Ediția: Miercuri 19 iunie 2024. Nr. 6652

Ziua Internaţională a Francofoniei, desfăşurată anul acesta sub sloganul ”În franceză, vă rog!”

Ziua Internaţională a Francofoniei, celebrată în data de 20 martie, vizează promovarea ”limbii lui Moliere” pe scena internaţională, iar anul acesta se va desfăşura sub sloganul ”En français s’il vous plaît” (”În franceză, vă rog!”), au anunţat luni organizatorii, potrivit AFP. „Să redăm francezei o reală vizibilitate pe scena internaţională, să-i asigurăm o prezenţă mai puternică pe internet, în media şi în viaţa cotidiană”, a declarat într-un comunicat Louise Mushikiwabo, din Rwanda, care a preluat în luna ianuarie conducerea Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF, cu sediul la Paris). „Să încurajăm în special toate iniţiativele în favoarea unei educaţii de calitate”, a adăugat secretarul general al OIF, organizaţie care reuneşte 88 de state şi guverne.

Sloganul ”În franceză, vă rog!” transmite imaginea unei limbi moderne, capabile să denumească toate realităţile lumii de astăzi, în domenii precum digital, economie, ştiinţe, media”, a explicat Mushikiwabo. Cu ocazia Zilei Internaţionale a Francofoniei vor fi organizate mii de evenimente pe cele cinci continente unde locuiesc 300 de milioane de francofoni, o cifră care s-ar putea dubla în următorii 50 de ani, aşa cum arată un raport dat publicităţii cu ocazia evenimentului.

Grupate pe site-ul www.20mars.francophonie.org, activităţile vor avea ca punct culminant o dictare în limba franceză, difuzată în direct pe reţelele de socializare. Textul va fi citit în data de 20 martie de actriţa din Burkina Faso Roukiata Ouédraogo, care a cunoscut un adevărat succes în Franţa cu spectacole mizând pe originea sa africană şi a fost desemnată una dintre personalităţile ce patronează evenimentul.

În Franţa, va avea loc ”Săptămâna limbii franceze şi a francofoniei”, care se va desfăşura anul acesta până la 24 martie şi care are drept temă ”metamorfozele scriiturii”. „Limba noastră este actuală întrucât ne permite să desemnăm toate realităţile contemporane, toate evoluţiile care apar în ştiinţe şi tehnică, precum şi în practicile sociale”, a declarat ministrul francez al culturii, citat într-un comunicat. Printre cele 1.500 de evenimente menţionate pe pagina de internet ”semainelanguefrancaise.culture.gouv.fr/”, va avea loc un curs special ţinut marţi de celebrul autor de benzi desenate francez Riad Sattouf, personalitatea desemnată să patroneze festivităţile din această săptămână. „Iubesc franceza sublimă vorbită la perfecţie, cea din anii ’60, cuvintele transformate şi amestecate… Iubesc franceza cu toate dimensiunile sale”, a subliniat Sattouf.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?