Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Dosar electronic și audieri ale deținuților în sistem videoconferință, la instanțele de judecată

Activitatea din instanțele de judecată va trece în era inteligenței artificiale prin introducerea dosarului electronic, audierea prin sisteme videoconferință sau instalarea de Info chioșcuri. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat la Focșani că a fost declanșată procedura de achiziție a echipamentelor necesare introducerii dosarului electronic la toate instanțele de judecată din țară. Achiziția publică are o valoare de 7,7 milioane euro, urmând să fie achiziționate calculatoare și scanere performante. Ulterior, ar putea fi angajat și personal suplimentar care să realizeze scanarea documentelor și realizarea dosarelor electronice. În prima etapă, această metodă se va aplica dosarelor noi, urmând ca, ulterior, să fie digitalizate și dosarele mai vechi. Acesta este un prim pas către introducea tehnologiei, a inteligenței artificiale în realizarea actului de justiție. Chiar dacă nu se dorește ca actul de justiție să fie înfăptuit de roboți, noua tehnologie poate fi utilizată în actul managerial, în corelarea legislației din domeniul din țară, corelarea cu regulamentele și directivele europene.

O altă achiziție pregătită de Ministerul Justiției vizează câte un Info Chioșc pentru fiecare instanță de judecată. Acestea vor oferi informații despre activitatea instanței respective și vor asigura accesul mai ușor al cetățeanului la informațiile din justiție. Infochioșcurile vor fi conectate la Ministerul Justiției și vor oferi informații de interes public.

Nu în ultimul rând, Ministerul Justiției vrea să rezolve problemele legate de deplasarea deținuților la instanțele de judecată unde au afaceri judiciare. Pentru aceasta urmează să fie achiziționate cabine pentru videoconferințe la fiecare instanță de judecată. Ministrul Toader a arătat că, la nivel național, sunt circa 20 mii deținuți în penitenciare și 13600 de funcționari publici cu statut special. Ori, doar anul trecut, au fost 15800 deținuți care au fost deplasați de la penitenciarele unde își ispășeau pedeapsa la instanțele de judecată unde aveau procese. Acest lucru înseamnă o cheltuială enormă pentru bugetul statului, pentru că trebuie asigurate vehicule, se consumă carburant, trebuie asigurați gardieni care să însoțească deținuții. Această situație se va schimba, urmând să fie aplicată procedura din alte țări europene. De exemplu, dacă un deținut din Focsani are un proces la Galați, nu va mai fi deplasat acolo, urmând să fie audiat prin sistemul de videoconferință și evitate cheltuieli care nu se justifică. Dacă tehnologia modernă ne permite, ar fi păcat să nu o folosim în îndeplinirea actului de justiție, a spus ministrul Tudorel Toader.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?