Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621

MMACA: Noi informaţii pentru firmele româneşti pe taxele vamale aplicabile în cazul unui Brexit fără acord

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA) a transmis luni o nouă serie de informaţii firmelor din România referitoare la regimul tarifar provizoriu care ar putea intra în vigoare în relaţia cu Marea Britanie în cazul unui Brexit fără acord.

Ministerul pentru Mediul de Afaceri urmăreşte permanent evoluţiile legate de procesul retragerii Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din Uniunea Europeană, cu scopul de a pregăti mediul de afaceri pentru orice posibil scenariu care s-ar putea concretiza în perioada următoare, se precizează în comunicatul remis de MMACA.

În contextul celor mai recente evoluţii din Parlamentul britanic, care a respins Acordul de retragere din UE şi a votat pentru a cere prelungirea termenului pentru Brexit, Guvernul condus de prim-ministrul Theresa May a publicat o serie de informări vizând taxele vamale aplicabile în scenariul unui Brexit fără acord, completează sursa.

Propunerea privind regimul tarifar temporar aplicabil în scenariul „no-deal Brexit” vizează minimizarea costurilor pentru mediul de afaceri şi consumatori, ca urmare a revenirii la clauza naţiunii celei mai favorizate a Organizaţiei Mondiale a Comerţului, se menţionează în documentul MMACA. Regimul tarifar propus va fi temporar, aplicabil pentru o perioadă de maximum 12 luni începând cu 29 martie 2019, în acest timp Guvernul urmând să desfăşoare consultări privind regimul tarifar permanent pe care îl va propune după expirarea perioadei menţionate.

Conform informaţiilor publicate de Guvernul de la Londra, operatorii economici din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (UK) nu vor plăti taxe vamale pentru majoritatea bunurilor importate, în cazul retragerii din UE fără un acord. Din valoarea actuală a importurilor de bunuri în Marea Britanie, 87% nu vor fi supuse unor taxe vamale. Pentru restul de 13% din valoarea importurilor de bunuri vor fi aplicate diferite regimuri tarifare, astfel: o combinaţie de taxe vamale şi contingente tarifare va fi aplicat importurilor de carne de vită, miel, porc, pui şi celor de produse lactate.

Acestor produse li se aplică taxe vamale ridicate şi la importul în UE pentru protejarea fermierilor şi producătorilor europeni, o abordarea similară fiind prevăzută de către Marea Britanie; menţinerea unor taxe vamale pentru autovehicule cu scopul sprijinirii industriei auto britanice.

Întregul articol pe https://bit.ly/2JnU8k5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?