Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

Hunedoara: CJ ia măsuri pentru siguranţa turiştilor care vor vizita cetatea dacică Sarmizegetusa Regia

Conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara a dispus miercuri, în urma unei vizite în teren, luarea de măsuri urgente pentru consolidarea porţiunilor din drumul judeţean care duce la cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, din Munţii Orăştiei, în condiţiile în care în anumite locuri acesta a fost afectat de alunecările de teren în vara şi iarna care au trecut. De asemenea, s-a stabilit ca resturile de crengi sau copaci ajunse în albia pârâului de pe Valea Albă să fie îndepărtate în cel mai scurt timp, în condiţii de siguranţă, ţinând cont de faptul că în zona superioară a cursului de apă încă mai este zăpadă.

În contextul în care se estimează o creştere a numărului de turişti imediat ce vremea se va încălzi, preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Bobora, a menţionat că trebuie rezolvată şi problema accesului autocarelor până în parcarea amenajată la intrarea pe drumul pietonal ce duce spre monumentul UNESCO. „Am stabilit măsuri ca, în luna martie şi în prima săptămână a lunii aprilie, să fie rezolvate situaţiile care să ducă la posibilitatea de a parca inclusiv autocare în zona amenajată, de a îmbunătăţi curgerea apei prin albie, prin îndepărtarea resturilor vegetale, şi de a face o lucrare cu anrocamente, în prima fază, iar în faza următoare de a executa şi ziduri de sprijin, în aşa fel încât Sarmizegetusa Regia să poată fi vizitată în siguranţă de turiştii veniţi din România sau din alte părţi ale lumii”, a declarat preşedintele CJ Hunedoara.

La rândul său, administratorul public al judeţului Hunedoara, Costel Avram, a arătat că monumentul din Munţii Orăştiei, administrat de CJ Hunedoara, va deveni „prioritatea zero” a instituţiei, dată fiind importanţa lui istorică şi turistică, deopotrivă. „Având în vedere faptul că numărul turiştilor va creşte de la o săptămână la alta, împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean am luat măsuri urgente. Au fost aici şi cei de la Direcţia Silvică şi vreau să le mulţumesc pentru modul în care s-au implicat pentru curăţarea drumului de arboret. Împreună cu constructorul trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă pentru rezolvarea acelei porţiuni de drum care a fost afectată de inundaţiile de anul trecut şi, în acelaşi timp, curăţirea rigolelor pe tot drumul care duce la Costeşti. De acum înainte, Sarmizegetusa Regia va fi prioritatea zero a Consiliului Judeţean Hunedoara, pentru că este simbolul judeţului şi leagănul poporului român”, a spus administratorul public al judeţului Hunedoara.

La întâlnirea convocată de conducerea CJ Hunedoara pe drumul care duce spre cetatea dacică Sarmizegetusa Regia au luat parte şefi ai unor servicii de specialitate din administraţia judeţeană, reprezentanţi ai Direcţiei Silvice, ai Primăriei comunei Orăştioara de Sus şi ai Serviciului Public de Administrare a Monumentelor Istorice.

Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia este administrată de CJ Hunedoara din anul 2013 când a fost preluată, printr-o hotărâre de guvern, de la Ministerul Culturii. În 2018, numărul turiştilor care au vizitat situl arheologic s-a ridicat la 65.000.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?