Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638
Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638

Odobești și Panciu respectă standardul european de spațiu verde

Doar orașele Odobești și Panciu respectă standardul european de spațiu verde pentru locuitori la nivelul județului Vrancea, arată ultimul raport al Agenției Județene de Protecția Mediului. Cea mai mare suprafață de spațiu verde raportată la numărul de locuitori este la Odobești, care a raportat 31 metri pătrați/locuitor, la Panciu fiind de 28,3 metri pătrați/locuitor. La polul opus se află municipiul Focșani, cu doar 10,2 metri pătrați/locuitor. De remarcat că, la Focșani, suprafața de spațiu verde este în creștere, de la 9,95  metri pătrați/locuitor. Cei de la APM Vrancea arată că normele legale pentru suprafața de spațiu verde prevăd un minim de 26 metri pătrați/locuitor. Termenul până la care autoritățile locale trebuiau să îndeplinească această normă a fost 2013.

Pe de altă parte, legislația română are câteva ciudățenii în ceea ce privește necesarul de spațiu verde. De exemplu, un dezvoltator imobiliar care vrea să realizeze un bloc de locuințe trebuie să asigure minim 2 metri pătrați de spațiu verde pentru fiecare locatar, conform legislației din construcții. Aceasta deși autoritățile locale trebuie să respecte norma de 26 metri pătrați. Raportul prezentat de APM arată că prin spațiu verde se înțelege „zona verde din cadrul orașelor și municipiilor, definită ca o rețea mozaicată sau un sistem de ecosisteme seminaturale, al cărei specific este determinat de vegetație (lemnoasă, arborescentă, arbustivă, floricolă și erbacee)”.

La nivelul municipiului Focșani sunt 95,19 hectare de spațiu verde, din suprafața totală de intravilan de 1847 hectare. Două treimi din această suprafață este în administrarea Direcției de Dezvoltare Servicii Publice Focșani, prin Serviciul spații verzi. Aici lucrează 55 muncitori care realizează servicii specifice, respectiv plantarea de arbuști, flori, trandafiri, tăieri de corecție, tunderea arbuștilor ornamentalei, combaterea bolilor și dăunătorilor, administrarea de îngrășăminte. De asemenea, instituția noastră prin serviciul de specialitate poate încheia convenții de parteneriat cu Asociații de proprietari/locatari/chiriași, cât și cu persoane fizice prin punerea la dispoziție la solicitarea acestora, materialul dendrologic și floricol necesar, gratis, pe bază de proces verbal, în limita stocului existent, în vederea plantării pentru înfrumusețarea și întreținerea spațiilor verzi din jurul blocurilor, se arată în adresa DDSP semnată de directorul Adrian Vulpoiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?