Manualul unic nu a rezistat nici măcarun an de zile. Greșelile științifice, dar și presiunea editurilor a făcut ca ministrul Educației Naționale (MEN), Ecaterina Andronescu, să ia decizia de a se reveni la utilizarea manualelor alternative. Noile prevederi metodologice sunt trecute într-un ordin de ministru, care a fost publicat marți în Monitorul Oficial. Ordinul de ministru include metodologia de evaluare a calității manualelor școlare pentru învățământul preuniversitar, metodologia de asigurare și gestionare a acestora, precum și metodologia de achiziție.
Potrivit actului normativ, organizarea evaluării proiectelor de manuale școlare este asigurată de Consiliul Național pentru Evaluare și Acreditare (CNEE). Evaluarea calității științifice și a criteriilor de conformitate se face de către experții cooptați, iar în cazul proiectelor declarate câștigătoare ofertanții au obligația să remedieze toate erorile științifice semnalate și consemnate în fisele tip de evaluare. Consiliul Național de Evaluare este instituția care trebuie să coordoneze evidența manualelor școlare aprobate, care va fi permanent actualizată și va putea fi consultată pe platforma online www.manuale.edu.ro. Metodologia de achiziție prevede că CNEE, în calitate de autoritate contractantă, va organiza o procedură de licitație deschisă, criteriul de atribuire fiind ”cel mai bun raport calitate-preț”.
Procedura de achiziționare a manualelor școlare a fost modificată, iar achiziționarea acestora se va face prin licitație publică deschisă, iar pentru fiecare disciplină vor fi declarate câștigătoare cele mai bune trei oferte, în ordinea descrescătoare a punctajelor obținute în urma unei evaluări. ”În vederea achiziționării manualelor școlare, CNEE declară câștigătoare ale licitației proiectele de manuale școlare ale căror punctaje cumulate sunt de minimum 86,50 de puncte. MEN, prin CNEE, achiziționează manualele școlare corespunzătoare unei discipline/ modul de pregătire/ pentru o clasă/ nivel de studiu, filieră, profil, specializare, reprezentând ofertele primilor trei ofertanți declarați câștigători, în ordinea descrescătoare a punctajului total obținut în urma evaluării”, după cum se prevede în metodologie. Tot de aici aflăm că stocurile de manuale școlare și completarea acestora cu unele reeditate pentru învățământul preuniversitar se realizează anual, prin achiziționarea de manuale tipărite sau în format digital.
Unii profesori consideră că prea multe manuale la o disciplină nu sunt de bun augur, mai ales când jumătate dintre ele nu au nicio legătură cu programa școlară. „La disciplina pe care o predau sunt vreo 6 manuale, frumos colorate. Doar atât, pentru că 3 dintre ele nu respectă programa școlară decât pe jumătate. Dacă un elev vrea să citească lecția pe care eu i-o predau, de unde o ia? Pentru că eu îi predau în conformitate cu programa școlară, nu pot altfel. Mulți elevi m-au întreabat la ce pagină este lecția în carte… le-am spus că nu este. Atunci când predau o lecție nouă, eu verific informațiile din toate manualele. Este bine totuși că sunt multe exerciții practice, care le pun elevilor mintea la contribuție“, ne-a spus un profesor.
Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a anunțat încă de la începutul lunii ianuarie că manualul Editurii Didactice și Pedagogice nu va mai avea monopol pe piața manualelor școlare și că orice editură poate propune manuale școlare, care vor fi analizate de comisia CNEE, iar primele trei care vor obține cel mai mare punctaj vor putea fi și pe băncile elevilor în septembrie 2019. ”Nu va mai fi un manual unic și vor fi editurile care vor veni cu manuale. Vor fi făcute evaluări separate pe calitate și apoi ne uitam la preț. Primul considerent este cel legat de calitate, pentru că până la urmă calitatea manualului contează foarte mult pe masa elevului și a profesorului. Manualul rămâne una dintre cele mai importante resurse educaționale”, anunța Ecaterina Andronescu la începutul anului.
Trebuie spus faptul că ideea introducerii manualului unic i-a aparținut fostului ministru al Educației Liviu Pop, care argumenta, în urmă cu un an, că prin introducerea manualului unic se vrea ca editurile private să nu mai fie abonate la banii publici. Până anul trecut, fiecare cadru didactic avea posibilitatea să aleagă manualul după care să lucreze la clasă. În cele mai multe instituții, manualul era ales pe unitate de învățământ, după ce erau analizate la nivel de catedră manualele propuse de tipografii. Trebuie știut că manualul este doar un instrument de lucru, de care se pot folosi elevii și cadrele didactice. Ceea ce trebuie respectată cu strictețe este programa școlară, de fapt parcurgerea acesteia, rămânând în continuare la latitudinea dascălilor ce instrumente de lucru folosesc, mai ales într-o epocă digitalizată și în continuă schimbare și perfecționare.