Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

O aplicaţie inventată în Cehia îi ajută pe pacienţii rămași fără laringe să-și folosească vocea

Tehnologia modernă şi o aplicaţie dezvoltată de o echipă de oameni de ştiinţă din Cehia îi ajută pe pacienţii rămaşi fără laringe în urma unor probleme de sănătate, precum cancerul, să-şi poată face auzită în continuare propria voce. Cu un an în urmă, Vlastimil Gular se pregătea pentru o intervenţie minoră la nivelul corzilor sale vocale, însă doctorii i-au pus diagnosticul de cancer şi l-au programat pentru îndepărtarea chirurgicală a laringelui. Avea să-şi piardă vocea. Cu toate acestea, el încă poate fi auzit datorită tehnologiei revoluţionare.

Tată a patru copii, bărbatul în vârsta de 51 de ani continuă să vorbească cu vocea sa şi nu cu tonul metalic al unui robot, graţie unei aplicaţii inovatoare dezvoltată de două universităţi cehe. „Consider că este foarte utilă”, a declarat Gular pentru agenţia AFP vorbind cu vocea sa prin intermediul telefonului mobil. O aplicaţie îi permite să scrie pe tastatură ceea ce doreşte să rostească. „Nu sunt prea bun cu proteza vocală”, a adăugat el arătând către un orificiu pe care îl are la nivelul gâtului. Proteza este un mic dispozitiv din silicon implantat în trahee care permite vorbirea prin apăsarea ei cu degetele pentru a face să varieze fluxul de aer.

Noua aplicaţie sofisticată pe care o preferă bărbatul a fost dezvoltată pentru pacienţii care au fost supuşi unei laringectomii, o intervenţie clasică de combatere a cancerului în stadiu avansat la acest nivel. Acest proiect realizat în comun de Universitatea Boemia de Vest din Plzen, Universitatea Carolină din Praga şi două companii private, CertiCon şi SpeechTech, a fost lansat în urmă cu mai puţin de doi ani.

Tehnologia constă în utilizarea înregistrărilor cu vocea pacientului pentru a crea una sintetică ce se va putea auzi din telefonul său, dar şi din tabletă ori laptop, prin intermediul unei aplicaţii. În mod ideal, pacienţii ar trebui să înregistreze peste zece mii de fraze pentru a le oferi oamenilor de ştiinţă suficient material. „Edităm sunetele separat, aşa că avem nevoie de o mulţime de fraze”, a explicat Jindrich Matousek, specialist din Plzen care conduce acest proiect.

Articolul integral pe https://bit.ly/2M8tfOJ

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?