Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Elevii de clasele a XII-a de la Liceul Teoretic Odobeşti au donat sânge

Elevii de clasa a XII-a de la Liceul Teoretic “Duiliu Zamfirescu” Odobeşti au făcut un gest mai puţin obişnuit pentru niște tineri de vârsta lor! Ei au donat sânge pentru semenii lor aflaţi în suferinţă. Liceenii au mers la Centrul de Transfuzie Sanguină Vrancea, foarte hotărâţi să facă o faptă bună de sărbători. Chiar dacă mai mulţi au dorit să doneze, doar 12 au întrunit condițiile necesare, şase de la clasa a XII-a A şi şase de la XII-a B. Unul dintre liceeni mai avea 4 zile şi împlinea 18 ani, el fiind dezamăgit că nu a putut să se alăture colegilor săi.

Ideea de a dona sânge a aparținut Larisei Cosma, elevă în clasa a XII-a B la Liceul Teoretic Odobeşti. “Îmi doream de mai demult să fac acest gest. Sunt foarte bucuroasă că am putut să donez sânge. Ştiam de criza de sânge şi am dorit să fiu de ajutor, eu şi colegii mei, ne-a spus Larisa. După donare, o mare bucurie se citea pe chipul tinerilor, aceştia conştientizând importanţa gestului lor.

De-a lungul timpului, Centrul de Transfuzie Sanguină Vrancea, ca şi alte centre din ţară de altfel, s-a confruntat cu o criză de sânge, acesta trebuind să rezolve solicitările de la nivelul judeţului şi trebuind să trimită sânge şi la alte centre din ţară. Persoanele care doresc să fie donatoare de sânge trebuie să știe următoarele lucruri: vârsta donatorului să fie cuprinsă între 18 şi 60 ani, greutatea corporală minimă este de 50 kg, tensiunea arterială: maxima să nu depășească 180 mmHg, iar minima 100 mmHg, valoarea hemoglobinei să nu fie mai joasă de 125g/l pentru femei și nu mai puțin de 135 pentru bărbați, să nu prezinte afecțiuni cum ar fi: boli de piele, sechele pulmonare, operație de ulcer, tendință de sângerare anormală. Intervalul de timp între două donări de sânge nu poate fi mai mic de 60 zile.

Problemele medicale care exclud donarea de sânge sunt: hepatita, tuberculoza, sifilisul, rezecarea stomacului (operație care constă în tăierea și scoaterea, în parte sau în întregime, a stomacului-n.r.), maladia mitrală (afecțiune cardiacă care constă în îngroșarea valvei mitrale), cancerul operat și vindecat. Alte contraindicaţii la donare mai pot fi: perioada menstruală, sarcina, alăptarea, precum și o stare febrilă provocată de o viroză respiratorie trecătoare.

Persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani pot merge la Centrul de Transfuzie Focșani să doneze sânge doar dacă îndeplinesc toate condițiile enumerate mai sus, nu manifestă stări emoționale exagerate, teamă persistentă față de actul donării sau o stare de oboseală, nu au consumat alcool sau o masă bogată în grăsimi înainte de a se prezenta la recoltare sau au trecut de la ultima donare de sânge minimum 60 de zile, nu au suferit în ultimul timp pierderi de sânge și nu au fost supuși unor intervenții chirurgicale.

Din cantitatea de sânge donată o singură dată se pot extrage elementele care pot salva viețile a trei pacienți. Celulele roșii (hematiile) se pot păstra 35 de zile și se folosesc în special la pacienții din sălile de operații și reanimare. Trombocitele se pot păstra maxim 5 zile și sunt de mare ajutor bolnavilor de cancer și leucemie. Plasma poate fi congelată și rezistă până la un an, este folosită în principal în tratamentele accidentaților și bolnavilor cu arsuri. Fiecare unitate de sânge, luată ca întreg, este testată contra bolilor înainte de a fi trimisă spre separare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?