Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

GALERIE FOTO: “Hristos se naște, slăviți-L! – Festivalul tradiţiilor şi obiceiurilor româneşti“, la Adjud

Cele mai frumoase datini şi obiceiuri de iarnă din ţară au fost prezentate vineri, 14 decembrie 2018, pe scena Casei de Cultură “Tudor Vornicu”, din Adjud, unde s-a desfăşurat a VIII-a ediţie a Festivalului de Tradiţii şi Obiceiuri Româneşti – Sărbătorile de Iarnă, eveniment organizat de Colegiul Tehnic “Gheorghe Balş”, în colaborare cu Protoeria Panciu.

“Festivalul – Concurs “TRADIŢII ŞI OBICEIURI ROMÂNEŞTI” – SĂRBĂTORILE DE IARNĂ” este înscris în Calendarul Activităților Educative Regionale şi Interjudeţene fără finanţare MEN, anexa 24986/2/22.01.2018, poziţia 1161. Toate secţiunile festivalului concurs (secţiunea a: expoziţie-creații literare și articole, creații artistico-plastice, creații audio-video; secțiunea b: interpretare-colinde tradițional românești, tradiţii și obiceiuri de iarnă; secţiunea c: dansuri populare) au ca temă principală un motiv religios, din sfera sărbătorilor Naşterii Domnului şi/sau tradiţii şi obiceiuri locale legate de sărbătorile de iarnă: peisaje de iarnă, jocuri de iarnă, bradul împodobit de Crăciun tradiţii și obiceiuri de Crăciun și Anul Nou (colindători, urători, măşti și mascaţi, jocul caprei, al ursului), bucuria sosirii lui Moş Crăciun. Festivalul își propune să încurajeze tinerii în a păstra și a pune în valoare creațiile folclorice autentice din zona lor de proveniență, în special a tradițiilor și obiceiurilor specifice sărbătorilor de iarnă. Totodată sunt motivați profesorii și îndrumătorii lor pentru a fi atrași în activități culturale și a păstra vii obiceiurile și tradițiile populare”. (coordonator educativ-prof.ing Sava Cecilia)

Festivalul a început cu tradiționala paradă a portului popular pe traseul Colegiul Tehnic “Gheorghe Balş”- Casa de Cultură “Tudor Vornicu”, Adjud/ Vrancea. Apoi, a urmat un spectacol extraordinar al măștilor și al obiceiurilor tradiționale din vremea sărbătorilor de iarnă pe scena Casei de Cultură. Lista participanților a fost deschisă de “uncheşii” și „babele” din Păuneşti, Vrancea, un obicei de sute de ani păstrat atât de bătrâni, cât și de tinerii din comună după care, pe scena casei de cultură, cetele de colindători, urători și mascați au întâmpinat publicul cu frumusețea colindelor, a plugușorului și a sorcovei, dar și cu jocul arhaic al caprei, ursului și cerbului, în acest ceremonial simbolic al vieții și al morții, în care masca trece granițele și reunește lumea de aici cu cea de dincolo, iar timpul moare doar pentru a putea renaște.

Anul acesta, “spectacolul morții anului vechi și al renașterii celui nou” a fost adus pe străzile din oraș și pe scena Casei de Cultură “Tudor Vornicu” elevi și profesori din majoritatea școlilor din Vrancea, precum și din județele Bacău, Buzău, Argeș, Vaslui, Neamț, Iași, Suceava, Galați (Ansamblul “Păltinaşii”, Paltin Ansamblul “Mugurelul”, Sascut, Ansamblul Doruleţul”, Sascut, Ansamblul “Dorul Ciobănaşului”, Vintileasca s.a) În cadrul concursului, participantii s-au întrecut la cele trei secțiuni: interpretare individuală, de grup și prezentarea costumului popular, dansuri populare. Un juriu de specialitate în domeniul muzical și coregrafic, a apreciat autenticitatea și valoarea repertoriului prezentat de concurenți, interpretarea, costumele și ținuta scenică. Toți invitații au primit o masă caldă la cantina Colegiului ”Gheorghe. Balș”, dar și cadouri și premii speciale.

“An de an, festivalul continuă să aducă din lada de zestre a zonei noastre diversitatea şi coloritul local ce caracterizează folclorul autentic, prin obiceiurile populare prezentate pe scenă, cărora li se adaugă ansambluri, grupurile vocale tradiţionale, formaţii de jocuri populare. Evenimentul s-a bucurat de un real succes, fiind prezenți peste 800 de participanți. Pe durata a șapte ore, aceștia au evoluat în fața unui public entuziast prezentând datini și obiceiuri specifice sărbătorilor de iarnă și zonelor de proveniență. Organizatorii mulțumesc tuturor participanților, partenerilor și sponsorilor care au făcut posibilă desfășurarea acestui mare și de succes eveniment!” – Director prof. Mitrofan  Marian –Valentin

Colegiul Tehnic “Gheorghe Balş” Adjud

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?