Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO: „Un neam, un suflet, un hotar şi o credinţă“ la C.S.E.I. ,,Elena Doamna”

Sub genericul „Un neam, un suflet, un hotar şi o credinţă“, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă (CSEI) „Elena Doamna“ Focşani a sărbătorit 100 de ani de la evenimentul politic major al anului 1918: desăvârşirea statului naţional român. Sărbătorirea Centenarului Marii Uniri a debutat cu prezentarea istorică a principalelor evenimente care au condus la înfăptuirea idealului naţional al tuturor românilor, urmată de o dramatizare în limbaj mimico-gestual intitulată „1 decembrie“, momente organizate de cadrele didactice din comisiile metodice : Limbă şi comunicare, Om şi societate şi Ştiinţe. Conform datelor furnizate de profesorul George Lefter, activităţile din cadrul programului educativ ,,România Centenar” de la C.S.E.I. ,,Elena Doamna” desfășurate sub genericul ,,Un neam, un suflet, un hotar  şi o credinţă”, au continuat cu spectacolul omagial ,,100 de ani de România” organizat de profesorii de la comisiile metodice, psihopedagogi I şi II coordonaţi de profesoara Gina Gheorghiţa.

După prezentarea power point  despre însemnătatea zilei de 1 Decembrie, elevii de la clasele I-X au urcat pe scenă şi, urmăriţi cu emoţie de părinţi, profesori şi elevi, au recitat poezii, s-au prins într-o horă românească, după care au finalizat spectacolul pe melodia ,,Aşa-i românul!”. Totodată, în sala de festivităţi a fost deschisă, prin grija cadrelor didactice din şcoală, o expoziţie de obiecte vechi, folosite de-a lungul timpului de strămoşii noştri. Cele mai admirate au fost iile şi alte obiecte vestimentare din portul popular tradiţional. Întreaga activitate a trezit emoţii puternice în rândul participanţilor şi mândria de a fi român. Aplauzele spectatorilor au răsplătit munca şi implicarea micilor actori.

În capela şcolii, profesor preotul Radu Bîrsă a organizat, sub genericul ,,Simţim româneşte”, o mică slujbă religioasă, urmată de un Tedeum. În cuvântul de înţelepciune, preotul a făcut un apel la toţi românii prin care cere să dăruiască surzilor statutul de oameni normali. După interpretarea unor cântece patriotice în limbaj mimico-gestual de către corul de copii al şcolii, ,,Effatta”, activitatea s-a încheiat cu tăierea tortului aniversar ,,România 100”, un dulce mult apreciat de elevii participanţi. Îndrumaţi de cadrele didactice, spectacolul copiilor de la grădiniţă a stat sub semnul istoriei, care ne defineşte existenţa ca neam – Centenarul marii Uniri, aducând în scenă recitări, cântece, dansurile ,,Hora mare” şi ,,Suntem români”, veselie şi bucurie, adresând  din inimi tradiţionalul ,,La mulţi ani, România mea dragă!”.

Tot la C.S.E.I. ,,Elena Doamna”, în cadrul proiectului educațional SNAC „Împreună suntem mai puternici!“, s-a desfășurat activitatea „Uniți în cuget și-n simțiri“. Elevii voluntari de la Școala Gimnazială Milcovul, însoțiți de profesoara pentru învățământ primar Carmen Neață și-au vizitat prietenii de la clasa a II-a având-o ca profesor pe Cristina Nedelcu. „Elevii voluntari au oferit prietenilor lor un semn de carte și dulciuri, iar la finalul activității au susținut pe scena din sala de festivităţi,  un moment artistic dedicat Centenarului Marii Uniri, care a trezit în rândul spectatorilor sentimental că toţi suntem egali. În cadrul comisiei metodice a profesorilor-educatori a fost organizată activitatea ,,Povestea copilului erou-Măriuca Zaharia”. După vizionarea filmului despre fetiţa-erou, elevii au reprezentat prin desene ,,România prin ochi de copil” care au fost expuse pe panouri, în holul şcolii. La finalul unei zile plină de încărcătură emoţională, cadrele didactice de la CSEI ,,Elena Doamna”, purtând cu mândrie costume tradiţionale, au încins o horă strămoşească ,,Hai români la hora mare!”, având pe buze urarea ,,La mulţi ani, România!” ”, a declarat profesorul George Lefter, consilier educativ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?