Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635
Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635

GALERIE FOTO: Despre diplomații Marii Unirii și actualitatea momentului de la 1918, la cercul pedagogic al profesorilor de istorie și socio-umane

Profesorii de istorie și de discipline socio-umane s-au bucurat, ieri, la Școala Ștefan cel Mare din Focșani, de participarea la o conferință cu totul și cu totul specială, care s-a dovedit a fi mai mult decât o activitate de cerc pedagogic. Evenimentul a „împletit“ momentele cultural-artistice cu cele istorico-filosofice.

Întâlnirea dascălilor de istorie și socio-umane a debutat cu un moment solemn, în care o elevă de la Liceul de Artă Gheorghe Tattarescu din Focșani a intonat Imnul de Stat al României. A urmat un moment artistic oferit de elevi ai aceleiași unități de învățământ, care au interpretat la pian sau chitară opere distinse, iar corul liceului a interpretat un colaj de melodii patriotice.

Dascălii vrânceni i-au avut în mijlocul lor pe conferențiar universitar Ionuț Nistor, fost absolvent al Colegiului Național Unirea Focșani, astăzi profesor la Facultatea de Istorie din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza Iași. Profesorul Nistor i-a prezentat pe diplomații care în momente de cumpănă pentru neamul românesc au contribuit la înfăptuirea dezideratului național: Unirea.

Oaspete de seamă a fost profesor dr. Alexandru Florin Platon de la  aceeași universitate. Cu o eleganță deosebită, acesta a vorbit auditoriului despre actualitatea momentului unirii, despre ce reprezintă pentru noi unirea, dar și ce a reprezentat pentru cei dinaintea noastră. Dar mai ales, a vorbit despre faptul că noi trăim într-o lume în care reperele de spațiu și timp au mereu alte conotații și atunci se impune să analizăm lucrurile din perspectiva epocii în care s-au întâmplat. Profesorul ieșean a vorbit și despre timpul istoric care nu este același pentru fiecare epocă.

După discursurile celor doi profesori, au fost premiați profesorii de istorie și socio-umane care au ieșit la pensie în ultimii 5 ani. Printre aceștia îi amintim pe profesorii Mihail Adafinei de la Liceul Teoretic Ioan Slavici din Panciu, Radu Ștefan de la Colegiul Economic Mihail Kogălniceanu Focșani, profesorul Paul Spirescu de la Colegiul Național Emil Botta din Adjud, Cezar CherciuMihai Momanu, Valerică Tomulescu, Adriana Caloianu, soții Niculina și Alexandru Crintea de la Dumbrăveni.

Întregul eveniment a fost coordonat de inspectoarea de istorie și discipline socio-umane Mariana Dascălu.

De asemenea, a fost organizată și o expoziție, intitulată „Societăți patriotice și Marea Unire“, aceasta fiind rezultatului unui parteneriat între Inspectoratul Școlar, Direcția Județeană a Arhivelor Naționale Vrancea și școli și licee din județ. Această expoziție itinerantă va fi organizată în mai multe unități de învățământ, până la sfârșitul lunii ianuarie 2019, potrivit informațiilor furnizate de inspectoarea Mariana Dascălu.

La această activitatea au participat, în afară de profesori de istorie și socio-umane, și conducerea ISJ Vrancea, respectiv profesorii Dorin Cristea și Aurel Șelaru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?