Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Programul „Masa caldă în școli”: a fost majorată valoarea pachetului pentru elevii din Mărășești

Guvernul României a aprobat vineri, 9 noiembrie, Ordonanța de Urgență privind continuarea programului național „Masa caldă în școli“, destinat preşcolarilor şi elevilor din 50 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat. Bugetul alocat programului a crescut de la 30,7 milioane de lei la aproape 46,7 milioane de lei, ceea ce a permis majorarea valorii pachetului alimentar cu aproximativ 40%: de la 7 lei, cât prevedeau normele anterioare, la 10 lei/zi/beneficiar. ”Ca element de noutate, în vederea evitării organizării a două proceduri de atribuire a contractelor de furnizare/servicii a pachetelor alimentare/mesei calde de către compartimentele de specialitate din cadrul primăriilor, noua ordonanţă de urgenţă prevede trecerea de la an şcolar la an calendaristic, aspect ce contribuie la asigurarea continuităţii programului-pilot. De asemenea, pentru evaluarea corespunzătoare a Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 50 de unități de învățământ preuniversitar de stat, s-a decis implementarea acestuia pentru o perioadă mai lungă de timp, fiind necesară continuarea pilotării pentru cel puțin un ciclu de învățământ”, se arată într-un comunicat al Ministerului Educației Naționale (MEN).

Reprezentanții MEN mai transmit că în urma implementări programului pilot în anii precedenți, s-au constatat o serie de efecte pozitive asupra beneficiarilor direcţi şi indirecţi, dintre care amintim: scăderea ratei abandonului şcolar, diminuarea absenteismului și a întârzierilor la prima oră, formarea deprinderii la copii a unei alimentații sănătoase, consolidarea relației familie-școală prin implicarea părinților în educarea copiilor în privința unei alimentații sănătoase și reducerea migrației elevilor din unităţile de învăţământ din mediul rural către unităţile de învăţământ din mediul urban. ”Implementarea Programului-suport constituie una dintre măsurile de prevenire şi, totodată, de intervenţie cu influenţă asupra părăsirii timpurii a şcolii în România, măsură prevăzută și în Programul de Guvernare 2017”, se mai precizează în comunicatul MEN.

Reamintim că printre cele 50 de unități școlare beneficiare ale acestui proiect se numără și Liceul Tehnologic Eremia Grigorescu din Mărășești. Aici au beneficiat, în prima etapă, de programul pilot „Masa caldă în școli”, prevăzut de Ordonanța 92/2017, 787 de școlari și preșcolari, iar în etapa din anul școlar 2017-2018, Inspectoratul Școlar Județean Vrancea a solicitat finanțare pentru 786 de elevi, dintre care din învățământul preșcolar 80 de copii, învățământul primar 193 de elevi, gimnaziu – 299 copii și 214 elevi din învățământul secundar superior.

Ordonanța Guvernului prevede acordarea unor pachete alimentare, pe perioada desfășurării activității didactice a preșcolarilor și școlarilor din unitățile pilot. Aceste pachete vor conține produse de panificație, lactate, produse din carne și legume. Masa caldă sau pachetul alimentar va fi asigurat elevilor și preșcolarilor care participă la activitățile didactice, în limita a 10 lei pe zi pentru fiecare beneficiar, față de 7 lei cât a fost până acum. Autoritățile locale au posibilitatea să suplimenteze finanțarea din venituri proprii.

De asemenea, autoritățile locale care nu sunt incluse în program pot stabili aplicarea acestuia în școli sau grădinițe, în condițiile asigurării finanțării din venituri proprii. Produsele alimentare distribuite elevilor și preșcolarilor vor respecta cerințele de conformitate prevăzute în regulamentele europene. Direcțiile județene de sănătate publică vor verifica respectarea normelor și condițiilor igienico-sanitare. De asemenea, la cererea scrisă a părinților, din considerente de natură medicală, culturală sau religioasă, pachetele alimentare și masa caldă pot fi înlocuite cu produse alimentare adecvate situației elevilor și preșcolarilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?