Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638
Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638

Petre Daea: Este nevoie de a produce în ţară tractoare; agricultura ţării româneşti are peste 209.000 tractoare

Tractorul agricol românesc al companiei IRUM Reghin l-a atras ca un magnet pe ministrul Agriculturii, Petre Daea, prima sa oprire în turul tradiţional al târgului de INDAGRA 2018 fiind la standul producătorului român de tractoare. „Îmi propun să vin cât mai curând la dumneavoastră, pentru că merită să discutăm cât mai atent, să vedem ce putem face împreună şi să desenăm un drum al industriei de tractoare româneşti cu începutul de la Reghin, ceea ce este extraordinar. Aş sta până mâine dimineaţa lângă acest tractor, pentru că merită efortul acestor oameni care, iată, puşi în situaţia în care să analizeze încotro să o luăm, dânşii au găsit calea de succes. Mă bucur că nu e cu nimic mai prejos decât oricare alt tractor care se află pe platforma asta expoziţională. Este un moment de satisfacţie pentru toţi românii. Era un deziderat al nostru, pentru că era un domeniu în care eram competitivi şi unde piaţa externă era populată de tractoare şi agregate româneşti”, a afirmat miercuri Petre Daea.

IRUM Reghin a prezentat marţi, la Bucureşti, primul tractor agricol fabricat în România, după o pauză de 10 ani, cu ajutorul unei investiţii de 4 milioane de euro, preţul de vânzare plecând de la 34.500 de euro. Întrebat de un jurnalist dacă va susţine un program „Rabla” pentru tractoare în vederea retehnologizării agriculturii româneşti, ministrul a dat asigurări că împreună pot fi găsite soluţii „ca să facem ceea ce trebuie pentru industria din România”. „Trebuie să discutăm aceste lucruri în amănunt, pentru că este nevoie de a produce în ţară tractoare. Ştim să le facem: iată dovada. Am rămas impresionat că a repatriat un specialist de mare valoare care a lucrat în altă parte. Iată că s-a exportat inteligenţa şi acum o aducem acasă. E bine, pentru că văd peste tot această dorinţă formidabilă de a reveni la obârşie”, a adăugat ministrul, referindu-se la unul dintre inginerii români de la IRUM Reghin, care s-a reîntors în ţară după ani buni în care a lucrat peste hotare.

Şeful MADR a susţinut, totodată, că dotarea tehnică a agriculturii arată „incomparabil mai bine ca în 1989”, oferind chiar câteva cifre în acest sens, chiar dacă producătorul român de tractoare a susţinut în conferinţa de lansare a produsului că acestea sunt vechi, de pe vremea comunistă, iar costurile de întreţinere sunt extraordinar de mari.

Continuarea pe https://bit.ly/2zi1UDU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?