Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617

Albania – 11 animale salvate dintr-o grădină zoologică privată considerată „infernală”

Autorităţile albaneze au demolat duminică o grădină zoologică privată pentru a salva 11 animale, inclusiv trei lei şi un urs, care erau ţinute în condiţii de viaţă „infernale”, potrivit reprezentanţilor unor ONG-uri, informează AFP. După ce proprietarul a refuzat să permită accesul în grădină zoologică din Fier, un oraş aflat la 100 de kilometri sud faţă de Tirana, Poliţia a spart porţile incintei, permiţând accesul medicilor veterinari, care au anesteziat animalele şi le-au pregătit pentru a fi transportate la Grădina Zoologică din capitala albaneză, potrivit unui jurnalist de la AFP.

„Condiţiile de viaţă ale animalelor din această grădină zoologică sunt absolut oribile (…), e vorba despre o manieră infernală de a păstra aceste animale”, a declarat înainte de operaţiune Ioana Gabriela Dungler, o reprezentantă a organizaţiei internaţionale de apărare a animalelor Vier Pfoten. „Toate animalele sunt nefericite, manifestă semne de stres psihologic. Din cauza condiţiilor de igienă, toate animalele au grave probleme de sănătate”, a afirmat Jeta Lepaja, reprezentantă a aceleiaşi organizaţii, care a deplâns absenţa din acel stabiliment a „oricărui spaţiu care să imite habitatul natural”.

Proprietarul grădinii zoologice, deschisă în urmă cu 15 ani, Petrit Osmani, a protestat vehement faţă de această acţiune a autorităţilor. „Nu aveţi dreptul să faceţi asta! Aceste animale sunt copiii mei, îmi furaţi copiii!”, a strigat el, adăugând că va depune plângere pentru încălcarea proprietăţii private.

Grădina zoologică a fost vizitată în iulie de reprezentanţi ai organizaţiei Vier Pfoten, care au tras un semnal de alarmă. „Lensi (unul dintre cei trei lei) avea o infecţie gravă la ochi şi risca să rămână orb. Din fericire, a fost salvat şi se simte mai bine, însă toate animalele au nevoie de îngrijiri suplimentare pentru a se restabili complet”, a explicat Carsten Hertwing, un alt reprezentant al aceluiaşi ONG. Pe lângă cei trei lei cu vârste în jur de 15 ani – Lensi, Jeaque şi Bobi – un urs, o zebră, mai mulţi cerbi, antilope şi vulpi împărtăşeau aceeaşi soartă.

După un sejur provizoriu la Grădina Zoologică din Tirana unde vor fi îngrijiţi, cei trei lei vor fi transportaţi în Olanda, unde vor fi plasaţi într-un ţarc ce imită habitatul lor natural. Ursul va fi expediat într-un parc zoologic din Germania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?