Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Covasna: DSV menţine interdicţiile privind târgurile de animale şi vânzarea furajelor în contextul prevenirii pestei porcine

Conducerea Direcţiei Sanitar Veterinare (DSV) Covasna a anunţat, luni, că menţine interdicţiile privind organizarea târgurilor de animale şi vânzarea furajelor pe teritoriul judeţului, în contextul măsurilor preventive luate împotriva extinderii pestei porcine. „Având în vedere contextul epidemiologic, evoluţia şi extinderea pestei porcine africane pe teritoriul României, se menţin în continuare restricţiile privind suspendarea pe o perioadă nedeterminată a tuturor târgurilor de animale, autorizate sau nu, precum şi interzicerea tuturor aglomerărilor de animale, organizarea de expoziţii ori alte evenimente de acest gen, în interes zootehnic sau cu scop de vânzare a animalelor vii”, menţionează directorul executiv al DSV Covasna, dr. Siko Barabasi Sandor, într-un comunicat de presă remis AGERPRES.

Acesta a precizat că printre sursele de infecţie cu virusul pestei porcine africane se numără şi furajele, respectiv containerele şi echipamentele, precum şi mijloacele de transport cu care au fost manipulate şi transportate, prin urmare se interzice şi vânzarea furajelor. „Luând în considerare faptul că pentru furajele vândute în pieţe nu se va putea stabili cu certitudine zona de provenienţă, acestea putând avea originea în zonele în care evoluează pesta porcină africană, dar nici traseul anterior al mijloacelor de transport cu care sunt transportate furajele respective în pieţe, vânzarea de furaje în cadrul unor astfel de pieţe este considerat un risc major de răspândire a virusului pestei porcine africane în zonele indemne de această boală. Astfel, interdicţia comercializării furajelor în târguri şi expoziţii de orice fel, rămâne valabilă până la revocare”, a mai spus acesta.

Potrivit directorului DSV Covasna, inspectorii instituţiei vor verifica respectarea acestor dispoziţii şi vor aplica sancţiuni contravenţionale în caz de neconformare. În urma acestor dispoziţii, Primăria oraşului Întorsura Buzăului va închide din nou târgul de animale, redeschis săptămâna trecută după aproape o lună în care nu a funcţionat. „Marţea trecută am redeschis târgul (…) şi au venit doi negustori de furaje. (…) Acum, că s-a extins interdicţia şi asupra furajelor, va trebui să îl închidem din nou. Nu avem ce face, trebuie să ne conformăm. (…) Lucrurile se complică pentru că în zonă nu sunt mari producători de cereale, iar oamenii au nevoie de mâncare pentru animale”, a declarat, pentru AGERPRES, primarul oraşului Întorsura Buzăului, Leca Băncilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?