Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

Ghidul călătorului prin legislație. Autoritatea părintească (IV)

Relațiile părinți – copii nu sunt întotdeauna armonioase, oricât ne-am dori acest lucru. Fie copilul este mai jucăuș sau mai năbădăios și ne pune răbdarea la încercare, fie suntem noi mai ocupați și nu mai avem nici timpul și nici răbdarea necesară cu el. Din păcate, există și situații în care nu se mai pune problema că nu există timp sau răbdare din partea părinților. Sunt situații în care relațiile dintre părinte și copil sunt grav vătămate fie de modul în care înțelege părintele să își exercite autoritatea, fie datorită consumului de alcool sau droguri, el putând pune în primejdie viața, sănătatea ori dezvoltarea copilului său. În aceste condiții, autoritățile administrației publice cu atribuții în domeniul protecției copilului pot cerere instanței decăderea din exerciţiul drepturilor părinteşti.

De regulă, instanța de judecată dispune decăderea totală din exerciţiul drepturilor părinteşti, ea întinzându-se asupra tuturor copiilor născuţi la data pronunţării hotărârii. Însă, în anumite situații, instanţa poate dispune decăderea doar cu privire la anumite drepturi părinteşti ori la anumiţi copii, dar numai dacă, în acest fel, nu sunt primejduite creşterea, educarea, învăţătura şi pregătirea profesională a copiilor. Chiar dacă părintii au fost decăzuți din exerciţiul drepturilor părinteşti, ei au în continuare obligaţia de întreţinere a copilului.

Există situația în care s-a dispus decăderea din exerciţiul drepturilor părinteşti, iar de copil nu se mai îngrijește nimeni. În acest caz, pentru copilul respectiv se instituie tutela ca mijloc de ocrotire. De asemenea, dacă în timp încetează împrejurările care au dus la decăderea din exerciţiul drepturilor părintești, dacă părintele nu mai pune în pericol viaţa, sănătatea şi dezvoltarea copilului prin consumul de alcool sau stupefiante, printr-un un comportament violent sau ignorant (depinde de imprejurări), etc., atunci instanţa poate reda părintelui exerciţiul drepturilor părinteşti.

Pentru informații suplimentare în legătură cu subiectul prezentat, puteți adresa întrebări fie la telefonul 0237.224.555, fie pe adresa de e-mail a redacției ziarului Monitorul de Vrancea: redactie@monitorulvn.ro.

 

AVOCAT MANUELA FLOREA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?