Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

Harta Pâinii, un proiect lansat de focșăneanul Cosmin Dragomir

Focșăneanul Cosmin Dragomir, jurnalist culinar, „istoric amator al gastronomiei și industriei ospitalității”, după cum s-a autodefinit într-un interviu pentru coolturamall.ro (sursa foto), a lansat Harta Pâinii (gastroart.ro/harta-painii/). Conform horecainsight.ro, acesta „este un proiect prin care Cosmin Dragomir, inițiatorul gastroart.ro, cartografiază rețetele tradiționale de pâine (și nu numai) din România”. Harta Pâinii, mai scrie sursa citată, „este pilotul unei serii de subdomenii ale gastroart.ro ce se va continua cu Harta Ciorbelor, Harta Sarmalelor, Harta Tocanelor, Harta Brânzei, Harta Produselor Tradiționale etc”. Harta Pâinii include și „Pâinea lui Pitiș, Mărășești, județul Vrancea, rețetă veche de 100 de ani. Producător: Bogdan Tuchiluş, Produs Atestat Tradițional”.   Despre Pâinea lui Pitiș a scris și Monitorul de Vrancea în mai multe articole, inclusiv pe 9 octombrie 2017. „Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a înmânat, sâmbătă, primul atestat de produs tradițional pentru un producător din Vrancea, Bogdan Tuchiluș. Evenimentul a avut loc la standul Direcției Agricole de la Expoziția de vinuri de la Casa Armatei, organizată în cadrul Festivalului Internațional al Viei și Vinului „Bachus 2017”. Bogdan Tuchiluș este din Mărășești și a obținut înregistrarea ca produs tradițional pentru „Pâinea lui Pitiș“. Pâinea este realizată după o rețetă veche de zeci de ani, în cuptor pe lemne, frământată manual în covată, fără aditivi. „La noi în familie nu am mâncat niciodată pâine din comerț. Am câteva hectare cu grâu, măcinăm la moară și folosim făina. În fiecare dimineață încep lucrul la ora 4 pentru ca pâinea să ajungă la clienți. Am început anul trecut, prietenii mi-au spus că au încercat să facă pâine dar a mea este mai bună iar prima pâine am dus-o pe 1 martie, anul trecut“, ne-a povestit Bogdan Tuchiluș. Acesta a venit la eveniment alături de soție și de cei doi copii”, scria atunci Ciprian Dumitru.

Conform gastroart.ro, „Harta Pâinii este un proiect interactiv ce se bazează pe content-ul furnizat de producătorii locali de pâine tradițională, iubitorii de gastronomie, oameni implicați în promovarea gastronomiilor locale etc. Toți cei interesați pot scrie la adresa cosmin.dragomir@gastroart.ro”.

“Ne dezvoltăm pe orizontală. Am gândit aceste hărți din nevoia de a centraliza informații importante pentru creionarea unei identități gastronomice naționale, plecând de la cele regionale. Cred cu tărie că demersul va avea succes, dat fiind faptul că trendul culinar se îndreaptă spre local, regional, redescoperire a tradițiilor și încurajarea micilor producători. În acest moment încerc să găsesc un partener solid pentru acest proiect care să mă ajute să îl dezvoltăm până își atinge imensul potențial. În proiect este inclusă și lansarea cărții “Pâinea – aliment și simbol, experiența sacrului”, a etnologului Varvara Buzilă, o serie de articole a căror finalitate să fie un volum despre istoria pâinii la noi și multe, multe alte texte de profil (istorie, antropologie, etnologie, interviuri, reportaje, morărit, grâu, drojdii etc.) Am contactat deja câțiva producători, am vorbit cu Ministerul Agriculturii pentru lista tuturor produselor de panificație atestate ca tradiționale.

Harta Pâinii este cel de al patrulea proiect personal după gastroart.ro, Conferințele GastroArt și Editura GastroArt, care deja a lansat prima carte – reeditarea în premieră după 153 ani a singurei cărți de bucate tipărită în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, urmând ca în scurt timp să lansăm și gastroart.ro/shop/ o librărie on-line dedicată exclusiv cărților de gastronomie, un proiect amânat încă din vară.”, a precizat Cosmin Dragomir.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?