Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

Vrâncenii, așteptați să doneze sânge! La Adjud va funcționa un centru mobil de recoltare

Primăria Municipiului Adjud organizează lunar, în colaborare cu Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) Vrancea, prin intermediul centrului mobil de recoltare, o zi în care adjudenii pot dona sânge fără a fi necesară deplasarea lor la Focșani.

Donatorii pot merge de luni până vineri și direct la CTS, iar celor care nu sunt din Focșani le vor fi decontate cheltuielile de deplasare. De asemenea, donatorii vor primi câte 7 bonuri de masă, în valoare aproximativă de 65 de lei, un set de analize medicale gratuite și o zi liberă de la locul de muncă.

„Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) Vrancea se confruntă în această perioadă cu o lipsă semnificativă de donatori. În speranța evitării unor astfel de crize viitoare, Primăria Municipiului Adjud organizează lunar, permanent, în colaborare cu CTS Vrancea, prin intermediul centrului mobil de recoltare, o zi în care adjudenii pot dona sânge în municipiu, fără a fi necesară deplasarea acestora la Focșani, la CTS.

Deoarece centrul mobil dispune de o singură unitate de transfuzie, recoltarea nu se poate face de la două persoane în același timp, iar numărul maxim de recoltări zilnice al centrului mobil este de 15. Prima recoltare de sânge din cadrul campaniei noastre va avea loc în data de 09.10.2018 și lista de donatori este completă. Dar dacă doriți să donați sânge la Adjud, fără a vă mai deplasa la Focșani, avem rugămintea să ne trimiteți un mesaj cu numele, grupa dvs. sanguină și numărul de telefon pentru a putea reprograma o eventuală a doua recoltare în octombrie sau pentru a vă trece pe lista de recoltare din luna noiembrie. Ziua și locația în care se va face recoltarea vor fi comunicate via sms și prin intermediul paginii de facebook a campaniei.

          În mod evident, puteți dona oricând direct la CTS, adresa este Focsani, str. Cuza Vodă, nr. 52 (lângă Spitalul Județean) pentru că, dacă nu aveți reședința în Focșani vă sunt decontate și cheltuielile de deplasare. Donatorii au următoarele beneficii: 7 bonuri de masă în valoare aproximativă de 65 de lei, un set de analize medicale gratuite (care, în mod normal, ar fi costat 200lei) și, în cazul recoltării la CTS – o zi liberă de la locul de muncă.

          Pot dona persoanele sănătoase, cu vârsta cuprinsă între 18 și 50 de ani, cu greutatea, tensiunea arterială, pulsul, hemoglobina şi glicemia în limite normale, care n-au suferit de boli transmisibile în antecedente (hepatită, tuberculoză, sifilis, malarie, etc), nu au avut intervenţii chirurgicale în ultimele 6 luni, nu sunt în evidenţă cu boli cronice ale aparatului cardiovascular, digestiv, respirator, renal, boli hematologice, endocrine, boli ale sistemului nervos central, boli autoimune. Sângele, „organul fluid” al corpului nostru se împrospătează continuu. Donarea de sânge este singura donare de organ care nu produce corpului sănătos niciun prejudiciu. Dimpotrivă, îl stimulează! Mai multe detalii despre condițiile donării puteți obține la telefon 0237/223.220 – Centrul de Transfuzie Sanguină Vrancea”, este mesajul postat pe pagina de facebook dedicată campaniei lunare de recoltare „Adjud, din inimă în inimă“, susținută de Centrul de Transfuzie Sanguină Vrancea și Primăria Municipiului Adjud.

Componentele sanguine sunt globulele roșii, plasma și trombocitele și sunt folosite în mai multe scopuri, astfel: Celulele roșii (eritrocitele) sunt transfuzate atunci când o boală determină apariția anemiei; Trombocitele (plachete sanguine) sunt necesare atunci când măduva osoasă nu funcționează normal, spre exemplu în timpul tratamentului anticanceros sau la pacienții care nu pot produce trombocite normale care să ajute la coagularea sângelui; Globulele albe (leucocite) sunt importante pentru a ajuta pacienții cu rezistență scăzută la infecții, cum ar fi în timpul tratamentului anticanceros; Plasma este folosită la pacienții aflați în stare critică și care au pierdut foarte mult sânge și au nevoie de o înlocuire a întregii game de proteine conținute în plasmă. Sângele întreg este folosit în cazuri de pierderi acute de sânge, cum ar fi după un accident sau în timpul unei intervenții chirurgicale.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?